Subscribe Us

Channa Fish@Snakehead, Ada Yang Harga Sultan, Spesies Mana Pilihan Anda?

Channa adalah genus ikan pemangsa dalam keluarga Channidae, biasanya dikenal sebagai ikan kepala ular & snakehead atau ikan gabus, berasal dari habitat air tawar di Asia. Genus ini mengandungi kira-kira 50 spesies yang direkodkan secara saintifik.

 

Ikan Channa juga dipanggil ‘snakehead’, hal ini adalah kerana bentuk kepalanya yang flat dan terdapat sisik-sisik besar di kepala menyerupai sisik 'epidermis' seperti kepala ular.  Badannya panjang dan berbentuk seperti silinder, mempunyai rahang bawah yang menonjol dengan deretan gigi yang tajam. Spesies Ikan ‘snakehead’ yang berbagai jenis ini bervariasi dalam kombinasi warna yang sangat cantik dengan ukuran saiz yang berbeza, sesuai dengan warna lingkungan air tawar tempat tinggalnya.

 


Genus Channa fish mempunyai taburan semula jadi yang meluas dari Iraq di barat, ke India, Indonesia, Malaysia dan China di timur, dan bahagian Siberia di Timur Jauh. Kebanyakan spesies yang sangat berkualiti terdapat di Myanmar (Burma) dan India, dan banyak spesies Channa tinggal di tempat lain. Beberapa spesies yang terpilih telah diperkenalkan ke beberapa negara di luar kawasan semula jadi mereka, di mana mereka sering menjadi invasif.

 

Spesies Channa yang bersaiz besar dan sederhana seperti toman adalah antara sumber makanan utama yang paling biasa di beberapa negara Asia, dan jenis ini dibiakkan secara meluas sebagai sumber makanan manusia dan juga sebagai ramuan ubat tradisional di beberapa negara untuk penyembuhan luka dan mengurangkan rasa sakit semasa operasi pembedahan.Manakala sebahagian spesies channa yang berukuran atau bersaiz kecil dan sederhana (8-90cm) serta mempunyai bentuk dan corak warnanya begitu cantik luar biasa amat sesuai untuk dipelihara di dalam akuarium diantaranya seperti channa barca, andrao, bleheri, asiatica dan yang lainnya telah menjadi pilihan popular dikalangan peminat-peminat atau pencinta ikan peliharaan sebagai hobi.  Ikan ini juga menjadi sumber pendapatan dengan menjana keuntungan lumayan bagi pengedar, pengeksport dan penternak ikan channa hiasan ke peringkat antarabangsa.Spesies Channa memiliki organ labirin , yang memungkinkannya menghirup udara di atas permukaan air atau semasa berada di darat untuk waktu yang singkat, dan ikan ini menggunakan penyesuaian tersebut untuk melakukan perjalanan melintasi daratan sekiranya habitat mereka menjadi tidak aman. Ikan ini juga dengan mudah dapat melakukan perjalanan di darat pada musim kemarau untuk jangka masa sehingga 4 hari tanpa perlu memasukkan badan ke dalam air. Sekiranya menimbus badannya dengan lumpur, ia dapat bertahan dalam jangka masa yang lebih lama.

 

Kebanyakan genus channa berasal dari habitat di mana keadaan airnya lembut (hingga 8 GH) dan sedikit berasid hingga neutral (pH 5.0 hingga 7.0), dan nilai-nilai ini menjadi panduan yang sesuai untuk pemeliharaan yang berjaya.

 

Ikan Channa@Snakehead bersaiz sederhana antara 30-40cm / 12-16 inci, jika diletakkan bersama ikan-ikan yang lain, semestinya ikan tersebut mestilah jenis berenang dengan cepat dan ikan yang kuat. Oleh itu, pilihlah rakan ikan bersaiz sederhana besar, ia sangat sesuai.  Channa@Snakehead bersaiz besar adalah pakar lompatan yang hebat.  Justeru diingatkan pastikan akuarium anda perlu penutup yang rapat dan ketat.

 

Snakehead juga memiliki reputasi sebagai karnivor yang pantas dan rakus.  Semua jenis Channa@snakehead adalah ikan pemangsa, di mana diet pelbagai spesies Channa adalah termasuk ikan, amfibi (seperti katak), ular, tikus, burung, dan invertebrata (serangga dan krustasea).  Ia juga mudah menerima makanan frozen berlemak seperti potongan ikan dan pelet berdaging.Spesies mana yang terbaik untuk saya?

Sebagaimana yang kita telah ketahui bahawa genus ikan Channa ada lebih 50 spesies.  Ada yang bersaiz kecil dan ada yang mencapai saiz hingga 4 kaki apabila mencapai umur dewasa. Oleh itu peminat-peminat channa lebih tertarik dengan speseis channa yang bersaiz kecil atau sederhana tetapi cantik dan menarik sesuai dengan saiz akuarium. Berikut beberapa jenis channa yang menjadi pilihan utama pencinta channa berdasarkan kriteria menarik;

 


1. Channa barca

Channa barca merupakan satu-satunya spesies channa yang paling mahal berbanding channa yang lain.  Channa barca yang berkualiti tinggi dengan saiz 8 inci mempunyai nilai harga pasaran semasa mencapai RM6000.00 ke atas  Manakala channa kecil berukuran 3-4 inci dengan kualiti tinggi top grade boleh mencapai harga RM4500.00 keatas. Harga seekor channa barca telah mengatasi nilai seekor arowana super red high class. 


Kenapa channa barca begitu mahal? Selain kriteria kecantikan luar biasa yang ada pada barcha, ia adalah spesies channa yang dilindungi kerana jumlahnya semakin berkurangan. Habitat asalnya terletak di wilayah konflik, amat sukar dan sangat berisiko untuk mendapatkanya.


Channa barca memiliki corak yang berwarna biru cerah dan dengan bintik-bintik hitam di bagian tubuhnya. Sirip atas dan bawah ukurannya lebih lebar dibandingkan dengan sirip channa jenis lain.


Bahagian sirip atas berwarna biru dan lebih di dominasi warna oren muda. Kombinasi kedua-dua warna tersebut membuat ikan ini kelihatan sangat cantik dan eksotis ketika berenang. Bentuk sirip yang melebar keatas layaknya sehelai kain sutera lembut menambah kesan eksotis ikan ini.


Nama biasa: Barca snakehead

Asal: lembangan sungai Brahmaputra, Assam Utara, India.

Saiz: Dewasa 90cm / 36 ".

Suhu: 10-28 Celcius

PH air: 6.0 - 8.0

Diet: makanan hidup dan makanan sejuk beku.

Diet barcha kecil: larva kironomid (cacing darah), cacing tanah kecil, udang cincang dan seumpamanya

Diet barcha dewasa: selain diet di atas, barcha dewasa boleh diberi potongan daging ikan, udang / udang utuh, kerang, udang sungai hidup, cacing tanah yang lebih besar dan lain-lain yang sesuai.

 

Air: Seperti biasa dengan kualiti air snakehead tidak penting tetapi ekstrim harus dielakkan. 

Akuarium : Untuk sub adult tunggal, tangki berukuran 5 x 2 kaki adalah ukuran tangki yang diperlukan.

 


2. Channa andarao

Channa Andrao adalah spesies terkecil dari Snakehead (maksimum 10-15cm). Channa Andrao juga merupakan ahli keluarga yang paling damai. Spesies ini dapat digabungkan dengan baik bersama spesies ikan lain selagi ia tidak sesuai di mulut mereka atau tidak agresif.  Andrao jantan bersaiz lebih besar dan lebih berwarna daripada betina.  Channa Andrao endemik di sungai Brahmaputra, barat laut India (wilayah Jalpaigur).


Suhu :  14 - 28 ° C

pH :  6.0 - 8.0

Kekerasan air:  36 - 357 ppm


Andrao lebih suka pencahayaan akuarium yang remang-remang dengan persekitaran tumbuh-tumbuhan serta sampah daun-daun yang terendam.


Diet Andrao kecil: larva kironomid (cacing darah), cacing tanah kecil, udang cincang dan seumpamanya.

Diet andrao dewasa: Selain di atas, andrao dewasa boleh diberi makan potongan daging ikan, udang utuh, kerang, udang sungai hidup, cacing tanah yang lebih besar, dll

 

3. Channa aurantimaculata

Channa aurantimaculata ialah satu spesies ikan haruan. Channa auranti antara spesies channa yang sangat cantik dengan corak bunga tersendiri serta warnanya yang terang.  Badannya berwarna kecoklatan bercampur dengan jalur oren menegak, sirip bawah berwarna kebiruan.  Aurantimaculata jantan mempunyai sirip punggung yang lebih tinggi dengan pewarnaan yang lebih kuat, dan kepalanya lebih sempit. Ia endemik di lembangan Sungai Brahmaputra, Dibrugarh, timur laut Assam, India. Dibrughar adalah kawasan yang sama dengan Channa bleheri.

Suhu: 10-28 Celcius

PH air: 6.0 - 8.0


Diet auranti kecil: larva kironomid (cacing darah), cacing tanah kecil, udang cincang dan seumpamanya

Diet auranti dewasa: selain diet di atas, auranti dewasa boleh diberi potongan daging ikan, udang / udang utuh, kerang, udang sungai hidup, cacing tanah yang lebih besar dan lain-lain yang sesuai.


Spesies ini tidak boleh diberi makan daging mamalia atau burung seperti jantung daging sapi atau ayam kerana beberapa lipid yang terkandung di dalamnya tidak dapat dimetabolisme oleh ikan dengan betul, menyebabkan simpanan lemak berlebihan dan bahkan degenerasi organ.

Spesies ini membesar hingga 16 inci (40 cm).

 


4. Channa Bleheri

Spesies ini adalah salah satu snakehead kegemaran untuk akuarium kerana warnanya yang sangat cantik.  Pada peringkat usia muda bleheri bersaiz satu sentimeter (0.4 in) mempunyai badan berwarna kuning, dan apabila dewasa badannya mempunyai bintik-bintik oren atau merah yang besar.

 

Ikan channa bleheri dewasa ini berukuran panjang 20 cm (7-8 inci) dan merupakan sebahagian daripada kumpulan yang dikenali secara tidak formal sebagai snakehead kerdil. 

Suhu: 22-28 Celcius

PH air: 6.0 - 8.0


Diet bleheri kecil: larva kironomid (cacing darah), cacing tanah kecil, udang cincang dan seumpamanya

Diet bleheri dewasa: selain diet di atas, bleheri dewasa boleh diberi potongan daging ikan, udang / udang utuh, kerang, udang sungai hidup, cacing tanah yang lebih besar dan lain-lain yang sesuai.

5. Channa pulchra

Asal: Kyeintali Chaung, Negeri Rakhine selatan, Myanmar.

Saiz: Dewasa mencapai 25-30cm / 10-12 inci.

Air: Channa pulchra lebih suka air dengan pH sekitar 6.5 walaupun sangat mungkin mereka dapat menangani di atas 7 dan di bawah 6 juga.


Pastikan suhu air cukup rendah: 10-22C akan berfungsi dengan baik. Pada musim panas ia masih sesuai untuk pulchra hingga 25C atau sedikit lebih tinggi 28C, tidak ada masalah kerana ia juga berlaku di alam semula jadi. 

6. Channa stewarti - Golden Snakehead

Channa stewarti adalah spesies Snakehead kecil yang relatif.  Secara umum stewarti cenderung tidak bertoleransi terhadap spesies dan spesies ikan lain. Stewarti memerlukan penurunan suhu air pada musim di bawah paras tropika.

Channa stewarti adalah spesies channa kerdil dalam keluarga Channidae,  berasal dari Nepal dan India di Arunachal Pradesh , Assam , Manipur , Meghalaya , Nagaland dan Tripura .

Saiz: Dewasa mencapai 25 cm (10 in). 
7. Channa Ornatipinnis

Channa ornatipinnis adalah spesies Snakehead yang bersaiz agak kecil dan apabila dewasa mencapai  maksimum 25 cm. Channa ornatipinnis adalah endemik di Myanmar di mana ia terdapat di hulu sungai Irrawady dan Sitang.   Pada musim hujan sungai berubah menjadi arus deras kerana salji mencair serta hujan lebat. Pada musim kemarau, sebahagian besar kawasan sungai kering, meninggalkan kolam air yang terpencil, dengan penurunan tahap oksigen dan tahap pH

 

Tingkah laku orna bergantung kepada suhu air. Semakin tinggi suhu semakin aktif Snakehead. Orna yang masih muda sesuai berada dalam komuniti, sehingga ia membina pasangan hidup sendiri. Setelah pasangan terbentuk, ia akan menguasai sesuatu kawasan sendiri tanpa toleransi.  Spesies ini sangat bersifat wilayah dan agresif. Kebiasaannya akan berlaku ketegangan hingga mencederakan lawannya malah boleh mematikan antara satu sama lain.

 

Perkara positifnya orna boleh saja digabungkan dengan spesies ikan lain yang kuat, asalkan tidak ada pasangan yang terbentuk. Walaubagaimanapun spesies ikan lain ini mesti mampu bertahan mengalami penurunan suhu yang diperlukan untuk menjaga kesihatan. Channa ornatipinnis yang berada pada suhu tropika terlalu lama akan menyebabkan warnanya memudar dan mengakibatkan menderita serangan bakteria.

 

Orna memerlukan kawasan tempat tinggal yang redup, banyak tumbuhan, tempat berenang terbuka dan dengan banyak tempat berteduh.  Akuarium anda mesti tersedia dengan penutup yang ketat kerana spesies channa adalah pakar melompat yang sebenar.

Suhu air:  22-24 C

pH: 7

Diet:  Semua jenis makanan hidup diterima seperti artemia, ikan kecil. cacing darah, larva nyamuk, udang, serangga, cacing tanah siput dan potongan ikan. Palet beku dan kering diterima. 

[pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan