Subscribe Us

Atmosfera Bumi Menjangkau 10 Ribu Kilometer, Lima Lapisan Berbeza-Beza

Atmosfera bumi terdiri daripada 78% nitrogen, 21% oksigen, 0.9% argon, dan 0.1% gas lain. Jumlah karbon dioksida, metana, wap air, dan neon dan beberapa gas lain yang membentuk baki 0.1%. Walaupun atmosfera bumi terutamanya daripada gas, ia juga mengandungi zarah-zarah kecil seperti debu dan debunga. Beberapa zarah tidak semula jadi juga terkumpul di atmosfera dan menyebabkan pencemaran udara . Ini termasuk apa-apa dari aerosol hingga pelepasan karbon dari kenderaan dan loji janakuasa.

 

Manusia bergantung kepada atmosfera di sekeliling kita untuk hidup. Kita menghirupnya, kita hidup di dalamnya.  Tanpanya, kita tidak akan mampu bertahan, begitu juga dengan tumbuh-tumbuahn dan haiwan dan semua benda hidup.

 

Atmosfera adalah segala-galanya di atas permukaan Bumi, ia mencapai keluasan melurus ke angkasa kira-kira 10,000 km (6,214 batu). Segala sesuatu di luar jarak ini dianggap sebagai angkasa lepas. Walaupun atmosfera Bumi menjangkau sangat jauh, bahagian yang lebih padat adalah terletak lebih dekat di permukaan bumi, pada jarak 8 hingga 15 km. Sebanyak 75% jisim atmosfera terdapat di bahagian yang padat ini.  Inilah sebabnya mengapa tempat yang semakin tinggi mempunyai atmosfera "lebih tipis", di mana kandungan udara menjadi lebih tipis, tidak memiliki kepekatan gas yang kuat.

 

Lapisan atmosfera menjangkau jauh dari permukaan Bumi, ia terbelah menjadi beberapa lapisan yang berbeza. Selain permukaan itu sendiri, ada lima lapisan lain di atmosfera kita : troposfer, stratosfer, mesosfer, termosfer dan terakhir, paling jauh dari permukaan, eksosfera. Lapisan ini dibahagikan berdasarkan suhu.

 

1. Troposfera

Troposfera adalah lapisan yang paling dekat dengan permukaan Bumi.  Ini adalah luas ruang kira-kira antara 8 hingga 15 km di atas permukaan tanah.  Lapisan ini merangkumi sebahagian besar lapisan awan bersama dengan sebahagian besar zarah dan debu air.

 

Troposfera tidak sama tebal di seluruh Bumi. Ia sebenarnya diketahui paling tipis di Kutub Selatan dan Utara dan lebih tebal di sekitar khatulistiwa. Ketika anda naik di ruang troposfera, suhu mulai menurun. Di atas lapisan ini adalah apa yang disebut sebagai tropopause.

 

2. Stratosfera

Stratosfera adalah lapisan atmosfera kedua tepat di atas troposfera.  Jaraknya sekitar 15 km di atas permukaan bumi hingga 50 km (30 batu) di atas Bumi. Stratosfera paling terkenal kerana mempunyai sejumlah besar gas ozon, sebatian oksigen.  Oleh sebab itu, wilayah ini sering disebut sebagai "lapisan ozon."

 

Lapisan ozon sering dirujuk dalam kaitannya dengan perubahan iklim, atau disebut sebagai "lubang" di dalamnya . Ini penting kerana ozon membentuk penghalang pelindung antara sinar matahari yang kuat bagi kehidupan di bumi. Tanpa halangan ini, suhu akan menaik, dan pendedahan cahaya matahari akan meningkat, menjadikan bumi tidak dapat dihuni.  Inilah sebabnya mengapa kemusahan lapisan ozon mempunyai kesan yang membimbangkan terhadap iklim Bumi.  

 

3. Mesosfera

Lapisan seterusnya di atmosfer bumi dikenali sebagai mesosfera. Mesosfera mencapai 85 km (53 batu) keluar dari permukaan bumi.  Ia sangat sejuk, dengan suhu paling sejuk yang terdapat di bahagian atas lapisan ini di mana ia boleh mencapai -90 ° C (-130 ° F). Atmosfera di sini jauh lebih tipis daripada yang lebih dekat dengan Bumi, tetapi masih terdapat ketumpatan yang cukup untuk menyebabkan serpihan ruang terbakar ketika memasuki lapisan ini.  Inilah sebabnya mengapa kita dapat melihat batuan angkasa terbakar melalui mesosfera.  Justeru, kapal angkasa memerlukan cangkang tahan panas khas untuk memastikan strukturnya tidak terbakar ketika melewati atau memasuki semula mesosfera. Seperti lapisan sebelumnya, mesosfera ditutup dengan jeda, yang disebut mesopause.

 

4. Termosfera

Di atas mesopause, berakhir kira-kira 600 km (372 batu) dari permukaan Bumi adalah termosfera. Seperti yang ditunjukkan oleh awalan Thermo , lapisan ini mempunyai suhu yang jauh lebih tinggi. Kerana lapisan ini jauh lebih dekat dengan matahari, ia dapat mencapai suhu hingga 2.000 ° C (3.600 ° F).

 

5. Eksosfera

Lapisan terakhir adalah di mana atmosfera Bumi memenuhi angkasa lepas. Kawasan ini dikenal sebagai eksosfera, kerana mengelilingi semua lapisan lain. Lapisan ini hampir sama tipis dengan ruang itu sendiri, kerana tarikan graviti Bumi terlalu lemah untuk menahan banyak molekul. Ini bermaksud bahawa lapisannya sangat tipis, dan menyatu ke angkasa lepas kerana molekul terapung bebas dari Bumi.  [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan