Subscribe Us

5 Fakta Menarik Tentang Jin

Allah swt memberikan kelebihan tertentu kepada jin dan syaitan sebagai ujian kepada kita umat manusia.  Bahkan kita tahu bahawa datok manusia pun, Adam dan Hawa telah diperdayakan oleh Iblis, apatah lagi kita manusia biasa. Jadi kita perlu berhati-hati terhadap syaitan.

 

Allah swt dari awal lagi telah memberi amaran bahawa; “Sesungguhnya syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadikanlah dia musuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya); sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya menjadi penduduk neraka.” - [Al-Fathir:6].

 

Nabi SAW pun dalam kehidupan seharian mengajar kita sunnah-sunnah yang mana terang-terangan supaya kita memohon perlindungan dengan Allah dari syaitan ini.

 

Menurut Syeikh Badruddin bin Abdullah as-Syibly dalam kitabnya berjudul ‘Ajaib wa Gharaib al-Jin, mengungkapkan fakta-fakta tentang bangsa Jin.

Berikut ini 5 fakta tentang jin yang dikatakan oleh Syeikh Badruddin:

 

1. Bilakah jin diciptakan?

Syeikh Badruddin mengutip pendapat tokoh salaf, diantaranya Abdullah bin Amr bin al-Ash, dia mengatakan Allah menciptakan jin 2000 tahun sebelum menciptakan Adam dan keturunannya. Jin didaulat tinggal dan mengurus bumi, sedangkan para malaikat, menghuni langit dengan kualiti iman dan amal saleh yang jauh di atas bangsa Jin.

 

2. Jin dapat melihat manusia

Jika manusia tercipta dari pati tanah, bangsa jin tercipta dari api neraka. Menurut Qadi Abd al-Jabbar, argumentasi atas fakta ini sangat tekstual. Ini merujuk antara lain surah al-Hijr ayat ke-27 dan surah ar-Rahman ayat ke-15.

 

Oleh sebab itulah, fizikal jin sangat halus dan transperansi, tidak dapat dilihat dengan mata kasar manusia. Mereka melihat manusia, tetapi manusia tidak dapat mengindera mereka secara umum.

 

3. Jin mampu berubah wujud

Jin mempunyai kemampuan menjelma dan mengubah dirinya dalam bentuk makhluk nyata, seperti binatang atau bahkan manusia.

 

Ini seperti yang pernah terjadi ketika jin dengan jenis syaitan menjelma menjadi Suraqah bin Malik bin Ja’syam lalu mendatangi kafir Quraisy, ketika mereka tengah bermusyawarah untuk terjun dalam Perang Badar. Peristiwa tersebut terakam dalam Alquran surah al-Anfal ayat ke-48.

 


“Dan ketika syaitan menjadikan mereka memandang baik pekerjaan mereka dan mengatakan: "Tidak ada seorang manusiapun yang dapat menang terhadapmu pada hari ini, dan sesungguhnya saya ini adalah pelindungmu". Tatkala kedua pasukan itu telah dapat saling melihat (berhadapan), syaitan itu balik ke belakang seraya berkata: "Sesungguhnya saya berlepas diri daripada kamu, sesungguhnya saya dapat melihat apa yang kamu sekalian tidak dapat melihat; sesungguhnya saya takut kepada Allah, dan Allah sangat keras siksa-Nya.”

 

4. Aktiviti jin hampir sama dengan manusia

Aktiviti jin, pada dasarnya serupa dengan manusia. Mereka makan, minum, tidur, dan beranak-pinak. Kendati para ulama tidak satu pendapat, mengenai apa jenis makanan mereka. Ada yang mengatakan di antara makanan jin adalah segala hal yang tidak disembelih dengan asma Allah.


Ada pula yang mengatakan makanan kegemaran jin adalah tulang belulang. Berbeza dengan manusia, dan tuntunan yang diajarkan Rasulullah SAW, bangsa jin makan dan minum menggunakan tangan kiri. Sementara kita, umat Islam diajarkan menggunakan tangan kanan untuk kedua aktiviti tersebut.

 

Persamaan tersebut bukan hanya soal keperluan biologis sehari-hari, tetapi soal aspek ritual, pada dasarnya bangsa jin juga mendapat perintah yang sama iaitu beribadah kepada Allah SWT, seperti manusia. Mereka juga mendapat perintah dan larangan. (QS al-Jin [72]: 1-2).

 

5. Jin takut kepada manusia 

Imam Mujahid bin Jabir pernah berpesan ketika seseorang melihat bangsa jin (syaitan, memedi, makhluk halus, dan lain-lain), janganlah lari tunggang-langgang yang membuat diri sendiri trauma tetapi hadapilah dengan berani, dia akan pergi sendiri,” pesannya. [Pelbagai sumber, republika.co.id]

Catat Ulasan

0 Ulasan