Subscribe Us

10 Stadium Terbesar di Dunia Mengikut Jumlah Kapasiti Penonton, Stadium Bukit Jalil Pun Tidak Kurang Gahnya

Stadium merupakan sebuah binaan yang umumnya digunakan untuk mengendalikan acara-acara sukan seperti bola sepak, hoki, acara olahraga dan sebagainya. Di dalamnya terdapat lapangan atau pentas yang dikelilingi tempat berdiri atau duduk bagi penonton. Stadium tertua yang diketahui ialah Stadium Olympia yang terletak di Peloponnesos, Yunani yang telah mengendalikan sukan Olimpik kuno sejak tahun 776 SM.

 

Kebanyakan stadium moden bersaiz sangat besar, mempunyai bumbung di tempat duduk penonton, namun terdapat juga stadium yang tidak berbumbung sama sekali. Terdapat juga stadium yang mempunyai bumbung menutupi keseluruhan stadium yang berbentuk seperti kubah.

 

Berikut sepuluh stadium terbesar di dunia mengikut kapasiti jumlah penonton bermuladari tangga ke sepuluh.

 

10. Stadium Bryant-Denny

Dengan kapasiti 100,077 orang, Stadium Bryant-Denny melengkapkan senarai sepuluh stadium teratas di dunia. Tempat ini berfungsi sebagai kediaman pasukan bola sepak Universiti Alabama, Alabama Crimson Tide. Berpusat di kota Tuscaloosa, ia pertama kali dibuka pada tahun 1929, dan seperti banyak stadium yang dibina untuk bola sepak kolej AS, ia telah diperluas berkali-kali sejak itu. Sebenarnya, pada tahun 2018, rancangan diumumkan untuk pengubahsuaian lain yang akan dilakukan berikutan musim bola sepak 2019, dengan kos $ 107 juta.

 

9. Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium

Secara rasmi dikenali sebagai Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium di Campbell-Williams Field, stadium ini adalah yang kesembilan terbesar di dunia, dengan kapasiti 100,019 orang penonton.  Pertama kali didedikasikan pada tahun 1924, stadium ini telah melalui beberapa pengubahsuaian dari masa ke masa.

 


8. Tiger Stadium

Dijuluki "Death Valley", Stadium Tiger adalah stadium kelapan terbesar di dunia. Terletak di Baton Rouge, ibukota negara bagian AS Louisiana, Tiger Stadium adalah tempat pasukan bola sepak the Tigers Louisiana State University. Stadium ini dibina secara berperingkat, bermula pada tahun 1924 dengan kapasiti 12,000 orang. Stadium Tiger hari ini mempunyai kapasiti 102,321.

 


7. Neyland Stadium

Terletak di Knoxville, Tennessee, Neyland Stadium adalah stadium ketujuh terbesar di dunia.  Stadium Neyland pertama kali dibuka pada tahun 1921, dengan nama Shields-Watkins Field. Namanya ditukar menjadi Stadium Neyland pada tahun 1962 untuk menghormati seorang lelaki yang dianggap sebagai bapa program bola sepak Universiti Tennessee, Robert Neyland.  Antara tahun 2004 dan 2019, stadium ini menjalani pengubahsuaian besar, dengan rancangan lima fasa untuk membaik pulihnya. Hari ini, Stadium Neyland mempunyai kapasiti 102,455 orang.6. Kyle Field Stadium

Dikendalikan oleh Texas A&M, dan terletak di College Station, Texas, Kyle Field adalah stadium keenam terbesar di dunia, dengan kapasiti 102,733.  Stadium ini pertama kali dibuka pada tahun 1905. Pada tahun 2014, ia memulakan fasa pembangunan semula secara besar-besaran, salah satu yang terbesar dalam sejarah sukan kolej AS.

 


5. Ohio Stadium

Stadium Ohio, dijuluki "The Horsehoe", atau "The Shoe" kerana bentuknya, terletak di Columbus, di negara bagian Ohio, AS. Ia pertama kali dibuka pada tahun 1922, dan diperbaharui pada tahun 2001.   Stadium ini kini mempunyai kapasiti 102,780, menjadikannya stadium kelima terbesar di dunia. Stadium ini digunakan terutamanya untuk sukan kolej AS, terutamanya bola sepak kolej.

 

4. Beaver Stadium

Stadium keempat terbesar di dunia dan kedua terbesar di AS terletak di University Park, Pennsylvania. Dibuka pada tahun 1960, stadium ini berkapasiti 106,572. Kini berfungsi sebagai medan pasukan pasukan bola sepak Negeri Pennsylvania, Nittany Lions.


3. Michigan Stadium

Seperti namanya, Stadium Michigan terletak di Michigan AS, atau lebih khusus lagi, University of Michigan, di bandar Ann Arbor. Ia adalah stadium terbesar di AS dan ketiga terbesar di dunia. Stadium yang dijuluki "The Big House" oleh pelajar University of Michigan, berkapasiti 107,601. Sukan yang sering dimainkan di tempat ini adalah bola sepak kolej AS.

 


2. Sardar Patel Stadium

Stadium kedua terbesar di dunia terletak di Ahmedabad, sebuah bandar di India. Ia mempunyai kapasiti 110,000 orang penonton. Sardar Patel Stadium, juga disebut Stadion Motera, telah dirasmikan pada tahun 2020 oleh Perdana Menteri India Narendra Modi dan Presiden AS ketika itu, Donald Trump. Sardar Patel Stadium kini menjadi stadium kriket terbesar di dunia. Kriket mempunyai peminat di seluruh dunia, tetapi India adalah salah satu negara di mana sukan ini sangat popular.

 


1. May Day Rungrado Stadium

Stadium Rungrado May Day adalah stadium terbesar di dunia. Kapasiti penonton rasmi adalah 150,000, walaupun dianggap bahawa kapasiti sebenar tempat ini lebih dekat dengan 114,000, yang masih menjadikannya stadium terbesar di dunia. Stadium ini berbentuk seperti payung terjun, walaupun sebenarnya ia menyerupai bunga magnolia. Ia dirancang untuk menjadi tuan rumah pelbagai jenis acara sukan, termasuk perlawanan bola sepak (bola sepak) yang melibatkan pasukan kebangsaan Korea Utara.  Namun, lebih kerap daripada itu, stadium ini digunakan untuk mengadakan perbarisan tentera. Pada tahun 1995, stadium ini mencatatkan rekod kehadiran dunia sebanyak 190,000 penonton semasa acara persembahan gusti.


 

Bukit Jalil National Stadium

Stadium Nasional Bukit Jalil, yang terletak di Kompleks Sukan Negara di Bukit Jalil, di selatan pusat bandar ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur.  Dengan kapasiti 87,411, ia adalah yang terbesar di Asia Tenggara, ke - 21 terbesar di dunia dan stadium bola sepak ke-9 terbesar di dunia. [Pelbagai sumber, worldatlas.com]

Post a Comment

0 Comments