Subscribe Us

10 Negara Teratas Mempunyai Rizab Emas Terbesar 2021, Berapakah Rizab Emas Malaysia?

Rizab emas adalah emas yang dimiliki oleh bank pusat sesebuah negara untuk menyokong nilai mata wangnya, dan ia digunakan sebagai janji untuk menebus komitmen membayar pendeposit, pemegang saham, atau rakan niaga dalam standard emas. Kerajaan meletakkan nilai yang tinggi pada simpanan emas. Apabila inflasi mulai meningkat, pemerintah akan membeli sejumlah besar emas sebagai langkah pencegahan.

 

Berikut Sepuluh negara teratas dengan simpanan emas terbanyak bermula dari tangga kedudukan ke sepuluh;

 

10. Belanda- 612.5 tan emas

Bank Pusat Belanda mengumumkan bahawa peti besi emasnya akan dipindahkan dari Amsterdam ke Camp New Amsterdam, dengan alasan langkah keselamatan yang membebankan lokasi semasa. Netherland berada di kedudukan kesepuluh dengan simpanan emas 612.5 tan.9. India- 687.8 tan emas

Rizab emas meningkat menjadi 676.61 tan, berbanding 668.25 tan, pada suku keempat 2020. Rizab emas di India meningkat sebanyak $1.008 bilion pada minggu yang berakhir 18 Disember 2020 kepada $37.020 bilion, data dari RBI mendedahkan. Tidak hairanlah Bank of India mempunyai salah satu kedai emas terbesar di dunia.

 

8. Jepun- 765.2 tan emas

Pada Februari 2021, simpanan emas Jepun dilaporkan 42.878 USD bilion. Ini menurun dari angka sebelumnya 45.854 USD bilion pada Januari 2021. Jepun juga merupakan penimbun emas terbesar kelapan, ekonomi ketiga terbesar di dunia.

 

7. Switzerland- 1.040.0 tan emas

Switzerland, yang mempunyai simpanan emas per kapita terbesar di dunia, berada di tempat ketujuh. Semasa Perang Dunia II, negara ini berkecuali menjadi pusat perdagangan emas Eropah, berurusan dengan sekutu dan kuasa Paksi.

 

6. China- 1,948.3 tan emas

Buat pertama kalinya sejak 2009, People's Bank of China mula menerbitkan aktiviti pembelian emasnya setiap bulan pada musim panas 2015. Walaupun China menduduki tempat keenam dari segi simpanan emas, logam kuning hanya menyumbang 3.4 peratus dari jumlah pegangan negara.


5. Rusia-2,299,9 tan emas

Selama tujuh tahun terakhir, Bank Pusat Rusia telah menjadi pembeli emas terbesar, mengatasi China untuk menjadi pemegang simpanan emas kelima terbesar sejak pada tahun 2018. Rusia membeli 224 tan emas pada tahun 2017 dalam usaha mempelbagaikan mata wangnya dari dolar AS. Rusia secara agresif mengalihkan simpanan asingnya daripada dolar AS dan menjadikan emas dan mata wang lain selama tiga tahun terakhir.

 

4. Perancis- 2.436.0 tan emas

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bank pusat Perancis menjual emas yang sangat sedikit, dan ada arahan untuk menghentikannya sepenuhnya untuk mengembalikan jumlah keseluruhan dari peti besi asing. Perancis berada di kedudukan keempat dalam senarai dengan cadangan 2.435.7 tan emas.

 

3. Itali- 2,451.8 tan emas

Seperti bank pusat kebangsaan Eurosystem yang lain, Bank of Italy menguruskan rizab rasmi Itali dan juga sebahagian daripada ECB (NCB). Bank Itali mengendalikan simpanan mata wang asing dan emas rasmi negara itu. Selepas Rizab Persekutuan AS, Deutsche Bundesbank, dan Dana Kewangan Antarabangsa, Bank Itali memegang simpanan emas keempat terbesar di dunia.

 

2. Jerman: 3,362,4 tan emas

Rizab emas Jerman disimpan di Deutsche Bundesbank di Frankfurt am Main, cawangan New York Bank Rizab Persekutuan Amerika Syarikat, dan Bank of England di London. Jerman menyelesaikan operasi pemulangan selama empat tahun pada tahun 2017 untuk mengembalikan simpanan 674 tan emas ke peti besi sendiri dari Banque de France dan Federal Reserve Bank of New York.

 

1. Amerika Syarikat: 8,133,5 tan emas

AS berada di tempat pertama dengan 8,133,5 tan simpanan emas. The United States Bullion Depository, biasanya disebut sebagai Fort Knox, adalah sebuah bangunan berkubah yang bersebelahan dengan pos Tentera Darat Amerika Syarikat di Fort Knox, Kentucky.  Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat menguruskannya. Bilik simpanan itu menyimpan sebahagian besar simpanan emas AS, serta barang berharga di bawah jagaan kerajaan persekutuan. Semua simpanan Persekutuan diawasi oleh Polis Mint Amerika Syarikat. [goodreturns.in]


( Rizab Emas di Malaysia tidak berubah pada 38.88 Ton pada suku pertama 2021 daripada 38.88 Ton pada suku keempat 2020. )

Catat Ulasan

0 Ulasan