Subscribe Us

Mengapa Mata Kita Berkelip? Berapa Kali Berkedip?

Amat jarang dan sukar untuk melihat mana-mana orang di sekeliling kita matanya mampu terbuka dalam jangka masa yang lama tanpa berkedip,  kerana naluri semula jadi mata kita akan berkedip banyak kali disebabkan oleh beberapa perkara. Mengapa kita perlu berkelip?

 

Terdapat dua sebab utama mengapa mata kita berkedip, kata Dr Brenda Pagan-Duran, jurucakap klinikal dari American Academy of Ophthalmology dan pakar oftalmologi di New Jersey. Pertama, berkelip membersihkan zarah dari mata. "Sekiranya ada benda asing, ia akan membantu menyingkirkannya, mungkin di bawah kelopak mata atau sesuatu yang masuk ke dalam mata."

 

Kedua, berkelip untuk melincirkan bola mata. Mata memerlukan permukaan yang halus agar cahaya dapat difokuskan dengan betul sehingga penglihatan tidak menjadi kabur.


Berkedip juga adalah untuk melepaskan filem air mata yang kebanyakannya terdiri dari air, minyak dan lendir. Ini untuk memastikan permukaan bola mata lancar, mencegah mata mengering, agar lebih selesa. "Apabila anda mempunyai kawasan kering yang besar, terasa seperti goresan pada kornea anda, yang merupakan lapisan pelindung luar mata,” kata Pagan-Duran.  Ini boleh menjadi punca sangat menyakitkan kerana terdapat banyak ujung saraf di kornea.

 

Filem air mata juga membekalkan oksigen ke mata. Saluran darah tidak sampai ke kornea, tetapi filem air mata secara langsung memindahkan oksigen ke dalamnya. Filem ini juga mengandungi enzim yang melawan bakteria dan membantu mencegah mata daripada dijangkiti.

 

Berkelip juga membantu semasa anda emosi. Apabila anda menangis, anda lebih kerap berkedip untuk membersihkan air mata. Ini mencegah air mata terkumpul di mata yang menyebabkan kabur penglihatan.

 

Berkedip adalah refleksi. Ia berlaku secara tidak sengaja, tetapi anda juga boleh membuat diri anda berkedip. Rata-rata orang memerlukan 400 milisaat untuk berkelip. Kebanyakan orang berkelip di antara 10 hingga 20 kali seminit, biasanya sekitar 15 atau 16 kali, katanya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang membuat orang lebih kerap berkedip.

 

Contohnya, anda mungkin berkelip lebih kerap jika ada sesuatu di mata anda. Keadaan tertentu, seperti bulu mata yang tumbuh ke dalam, dapat membuatnya terasa seperti ada sesuatu di mata anda menjadikan anda lebih banyak berkedip.


Alergi, mata menjadi merah dan jenis keradangan lain juga boleh mencetuskan refleks.  Emosi seseorang dalam keadaan tertekan dan kegelisahan membuat anda berkedip juga. Sekiranya anda mempunyai masalah penglihatan yang tidak dirawat, anda mungkin berkelip lebih kerap kerana mata anda secara semula jadi berusaha untuk memperbaiki penglihatan kabur.

 

Semasa anda sedang fokus pada sesuatu seperti menonton filem, anda mungkin akan berkelip kurang untuk memperkuatkan fokus anda. Contohnya, ketika membaca, orang cenderung berkedip di akhir ayat dan bukannya di tengahnya. [livescience.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan