Subscribe Us

Bangunan Paling Mahal Bernilai RM421 Bilion! 4 Bangunan Paling Mahal Di Dunia

Terdapat beberapa bangunan yang dibina di seluruh dunia dengan rekaan dan senibina bahagian luar dan dalaman yang sangat indah. Hari ini dalam artikel ini, orangmuo mengajak anda untuk mengetahui mengenai 4 bangunan termahal di dunia.  Ia tidak hanya merangkumi bangunan pencakar langit atau bangunan komersial tetapi juga merangkumi semua jenis bangunan termasuk masjid dan hotel mewah.

 

1. Masjid Al Haram Arab Saudi

Masjid Agung Mekah, Masjid Al Haram berada di tangga teratas senarai bangunan termahal di dunia. Jumlah kos pembinaannya adalah $100 bilion bersamaan Ringgit Malaysia RM421 Bilion.  Masjid ini dapat memuatkan hingga empat juta orang di kawasan solat dan di luarannya. Ia merangkumi saiz keluasannya 400800 meter persegi.  Proses perluasan Masjidil Haram bermula sejak dari zaman pemerintahan Saidina Umar ibn Khattab Tahun 638 Masehi diikuti oleh Saidina Uthman ibn Affan.

 

Pada tahun 696 Masihi, cucu Saidina Abu Bakar As Siddiq bernama Abdullah ibn Zubair telah memperluaskan kawasan masjid ini dengan membeli gedung-gedung yang terdapat di sebelah timur dan selatan Masjid. Sementara di bahagian utara dan barat pula telah diperluaskan oleh Zaid bin Abdullah al-Harisi dibawah perintah Abu Ja'afar al-Mansur, Khalifah Bani Abas kedua.

 

Pembinaan pembesaran masjid diteruskan pada zaman kerajaan Abbasiyah hinggalah ke zaman kerajaan Arab Saudi sekarang berikutan keperluan semasa dengan bilangan jamaah yang semakin bertambah mencecah jutaan orang dari seluruh dunia tahun demi tahun.Pembangunan Dan Perluasan Masjidil Haram

Pada tahun 2015, Raja Salman melancarkan lima projek besar yang dirancang untuk menjadikan masjid ini dapat menampung hampir 2 juta jemaah dengan kawasan berkeluasan 1.5 juta meter persegi.  Bangunan-bangunan dan tanah persendirian penduduk tempatan di sekitar masjid bernilai jutaan dolar dibeli oleh kerajaan. 

Projek-projek perluasan fasa tiga ini terdiri dari banyak projek seperti perluasan bangunan utama masjid, perluasan tempat sai antara bukit Syafa dan bukit Marwah, taman-taman di luar persekitaran masjid, jalan layang, tangga-tangga, kompleks bangunan untuk pelayanan jemaah, bangunan keamanan, hospital, terowongan untuk pejalan kaki, stesen transportasi, jambatan-jambatan yang menghala ke masjid, ring road yang mengelilingi Masjidil Haram, dan jaringan pusat tenaga elektrik, bendungan air dan sistem drainase banjir.

Perluasan untuk memanfaatkan ruang di semua lantai masjid agar dapat menampung lebih banyak jemaah di Masjidil Haram dan memungkinkan mereka untuk melaksanakan tawaf dengan lebih selesa. Kapasiti toilet dan tempat wudhu juga ditingkatkan.

 

Peningkatan sistem teknologi Masjidil Haram juga dilakukan meliputi eskalator dan lift yang beroperasi sepanjang waktu, AC, pencahayaan, sistem suara, video pemantauan dan sistem pengendalian kebakaran.

 

2. Menara Abraj Al Bait di Arab Saudi ( Menara Jam)

Dengan kos keseluruhan $15 bilion ( RM63 bilion) untuk pembinaannya, menara Abraj al-Bait di Mekah berada di tangga kedua senarai bangunan termahal di dunia. Ia mempunyai menara jam tertinggi di dunia dan muka jamnya juga tertinggi di dunia, berdiameter 43 meter.

 

Bangunan ini juga merupakan pemegang rekod hotel tertinggi di dunia. Bagaimanapun, pembinaan selanjutnya masih dalam proses. Dianggarkan bahawa ketika proses pembinaan selesai, bangunan ini akan menjadi bangunan tertinggi ketiga di dunia.

 

 

3. Resort World Sentosa di Singapura

Resorts World Sentosa (RWS) dibina di Pulau Sentosa di pantai Selatan Singapura dan ia merupakan bangunan ketiga termahal di dunia. Jumlah kos pembinaan bangunan ini adalah $ 6.59 bilion (RM28 bilion) yang menjadikannya berada di nombor ketiga dalam senarai.

 

Resort dan kompleks hiburan ini mempunyai kemudahan seperti Kasino, Adventure Cove Water Park, taman tema, Universal Studios, dan S.E.A. Akuarium yang merangkumi oceanarium kedua terbesar di dunia selepas Kerajaan Laut Chimelong di China.

 

4. Marina Bay Sands di Singapura

Marina Bay Sands adalah resort bersepadu tersendiri yang paling mahal di hadapan Marina Bay di Singapura. Ia dimiliki oleh Las Vegas Sands Cooperation. Ia adalah bangunan menara berkembar tiga  yang direka oleh Moshe Safdie 55.  Jumlah kos pembinaannya adalah $5.5 bilion  (RM 27 bilion) tidak termasuk nilai tanah.

Ia mempunyai hotel setinggi 23 tingkat. Kompleks yang direka oleh Moshe Safdie ini dilengkapi dengan taman langit sepanjang 340 meter dan kolam renang tanpa batas sepanjang 150 m. [lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

0 Ulasan