Subscribe Us

7 Ciri-Ciri Planet Marikh Menyamai Bumi Dan Faktanya Yang Perlu Diketahui

Planet Mars atau planet Marikh merupakan planet keempat terdekat dari matahari.  Planet ini banyak diteliti dan menjadi bahan diskusi para saintis.  Planet Mars juga sebagai salah satu planet yang dekat dengan bumi.

 

Planet Mars memiliki beberapa nama, di antaranya adalah Planet Merah dan Planet Ares. Ia disebut Planet Merah kerana permukaannya yang berwarna kemerahan jika dilihat dari jauh. Sementara itu, disebut Planet Ares (dewa perang)  kerana Bangsa Romawi dan Yunani menghubungkan planet ini dengan perang di mana warna merah planet ini menyerupai warna darah.


Planet Mars diyakini dapat diduduki oleh manusia suatu hari nanti. Daratan Mars dan Bumi sangat mirip. Planet yang dinamis ini memiliki musim, lapisan ais kutub dan cuaca serta lembah, gunung-ganang dan gunung berapi.

 

Berikut ciri-ciri planet Mars merujuk dari berbagai sumber;

 

1. Ukuran Planet Mars

Saiz ukuran planet Marikh lebih kecil dari bumi. Diameternya di khatulistiwa adalah 6794 kilometer, sedangkan bumi pula adalah 12756 kilometer. Diameter Mars dari kutub ke kutub, jaraknya adalah 6752 km, dibandingkan dengan Bumi 12720 km. Jika Matahari setinggi pintu rumah,  saiz bumi akan kelihatan seperti duit syiling, dan Mars akan sebesar tablet aspirin.

 

Mars adalah planet yang menyerupai planet Bumi dalam banyak hal, tetapi ukuran dan tarikan gravitinya berbeza-beza. Dari pengamatan pesawat ruang angkasa dan teleskop para ilmuan mengetahui bahawa massa Mars dan gravitinya kurang masif daripada Bumi. Massanya adalah 11% dari massa Bumi dan gravitinya sekitar 62 persen lebih rendah dari tarikan graviti Bumi.

 

2. Putaran dan orbit Planet Mars

Perbezaan waktu di planet Mars sedikit lebih panjang dari hari di Bumi. Planet Merah ini memerlukan 24 jam 40 minit untuk berputar sekali pada paksinya. Sebagai perbandingan, Bumi berputar selama 23 jam 56 minit untuk satu putaran.

 

Tahun di Mars juga lebih panjang dari Bumi. Planet marikh memerlukan 687 hari untuk melakukan satu perjalanan mengelilingi Matahari, berbeza dengan Bumi yang berputar mengelilingi matahari selama 365.25 hari. Tahun yang lebih panjang adalah kerana jarak planet Mars dari Matahari, dan planet ini memiliki orbit paling eksentrik kedua dari semua benda di tata surya.

 

Pada jarak terjauhnya (di aphelion), Mars terletak 249.23 juta kilometer dari Matahari. Di perihelion (pendekatan terdekatnya), Mars terletak hanya 206.62 juta km jauhnya. Purata, Mars berjarak sekitar 227.9 juta km dari Matahari.

 

3. Suhu dan atmosfera

Mars memiliki atmosfera yang sangat tipis, kandungannya terdiri daripada karbon dioksida (95%) dengan beberapa nitrogen, argon, oksigen, dan gas lainnya. Tekanan atmosferanya sekitar seratus kali lebih kecil dari Bumi.

 

Mars memiliki kisaran suhu siang-malam ekstrem yang dihasilkan dari atmosferanya yang tipis. Suhu di Mars tidak pernah melebihi 20°C. Mars tidak dapat mempertahankan energi panas apa pun. Rata-rata, suhu di Mars sekitar minus 60°C.

 

Pada musim dingin, di kutub suhunya turun hingga minus 125°C. Musim panas di Mars mungkin mencapai 20°C di khatulistiwa, tetapi pada malam hari suhunya turun hingga minus 73°C.

 

Suatu ketika dahulu, angin dan air pernah mengalir di planet merah. Penemuan oleh robot penjelajah telah menemui bukti yang jelas bahawa berbilion tahun yang lalu, tasik dan sungai air cair mengalir di permukaan planet merah.


Ini menunjukkan petanda bahawa pada suatu masa dahulu, atmosfera Mars cukup padat dan menahan panas yang cukup agar air tetap cair di permukaan planet merah. Namun tidak begitu pada hari ini, walaupun ais air melimpah di bawah permukaan Martian dan di penutup ais kutubnya, tidak ada kawasan air cair yang besar di permukaan hari ini.

 


4. Permukaan

Mars dikenali sebagai planet berbatu, "terestrial", yang membuatnya sangat mirip dengan Bumi. Mars menunjukkan permukaan yang kering, berdebu, dan berbatu. Bahagian selatan planet ini jauh lebih kasar, dengan lebih banyak kawah dan dataran tanah tinggi.

 

Setengah bahagian utara Mars memiliki cekungan yang lebih halus dan tampak seperti danau yang kering dan dasar sungai yang berliku-liku. Perbezaan karakteristik permukaan ini disebut dikotomi Mars.

 

Seperti Bumi dan Venus, Mars mempunyai gunung, lembah, dan gunung berapi, tetapi planet merah sejauh ini adalah yang terbesar dan paling dramatik. Olympus Mons, gunung berapi terbesar sistem suria, menara sekitar 16 batu di atas permukaan Martian, menjadikannya tiga kali lebih tinggi daripada Everest. Tetapi pangkalan Olympus Mons begitu luas.  Sekiranya anda berdiri di pinggir luar Olympus Mons, puncaknya akan berada di luar cakrawala.

 

Kawah tumbukan merupakan bahagian dari dikotomi, dan ternyata mars mempunyai lautan dan danau yang sudah lama lenyap menjelaskan kehalusan beberapa daerah.

 

Sementara gerakan glasier yang lama meleleh mungkin telah mengukir medan yang menarik di tempat lain. Ada ais di kedua kutub yang tumbuh dan menyusut seiring perubahan musim.

 


5. Satelit

Sama seperti bumi yang memiliki bulan, Mars juga memiliki dua satelit yang mengelilinginya. Satelit ini bernama Phobos dan Deimos. Baik Phobos dan Deimos tampaknya terbuat dari batuan kaya karbon yang dicampur dengan ais dan ditutupi debu dan batuan.

 

Kedua-dua satelit ini lebih kecil daripada bulan dan berbentuk tidak teratur. Masih belum pasti bagaimana Phobos dan Deimos dilahirkan.  Kedua-duanya memiliki komposisi yang mirip dengan asteroid yang ditemukan di tempat lain di Tata Surya.  Menurut NASA, sebahagian besar pakar percaya bahawa graviti planet merah menyambar bulan-bulan yang terdahulu dan memaksa mereka ke orbit.


6. Musim di Mars

Seperti Bumi, Mars memiliki empat musim kerana planet ini condong pada paksinya. Musim bervariasinya panjang kerana orbit eksentrik Mars mengelilingi matahari. Di bahagian utara, musim semi adalah musim terpanjang kira-kira tujuh bulan. Musim panas dan musim gugur keduanya sekitar enam bulan. Musim dingin hanya empat bulan.

 

Selama musim panas Mars, tutup ais di kutub, yang sebahagian besar terdiri dari ais karbon dioksida, menyusut dan mungkin hilang sama sekali. Ketika musim dingin tiba, tutup ais muncul kembali.

 

7. Warna Merah pada Mars

Ciri-ciri planet Mars yang mudah dikenali adalah warna merahnya. Mars memiliki warna merah kecoklatan. Warna karat terang Mars dikenal kerana mineral yang kaya zat besi di regolithnya. Regolith adalah debu longgar dan batu menutupi permukaan. Menurut NASA, mineral besi teroksidasi, atau berkarat, menyebabkan tanah tampak merah.

 

Mineral ini menciptakan besi karat yang mengapung di atmosfera Mars dan menutupi sebahagian besar landskap yang membuatnya kelihatan merah dari bumi.  Planet berdarah ini boleh kelihatan dari jarak jutaan batu jauhnya membuatnya terikat dengan nama dewa perang Romawi, Ares. [newsy-today.com, nationalgeographic.com, mars.nasa.gov, liputan6.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan