Subscribe Us

10 Negara Paling Ramai Penduduk

Sehingga 2021, populasi dunia dianggarkan berjumlah 7.64 bilion orang.  Asia adalah benua paling ramai penduduk, merangkumi sekitar dua pertiga daripada jumlah penduduk dunia.  PBB meramalkan populasi global akan melepasi angka 10 bilion pada tahun 2100.

 

Kadar pertumbuhan penduduk berbeza mengikut negara dan wilayah. Walau bagaimanapun, kebanyakan negara dan wilayah mempunyai pertumbuhan penduduk yang positif.  Namun, kadar pertumbuhan telah menurun dengan ketara di beberapa buah negara seperti China, kerana langkah-langkah pemerintah untuk mengurangkan populasi.  Kadar pertumbuhan penduduk di Afrika Sub-Sahara, dengan negara-negara seperti Tanzania, Ethiopia dan Nigeria, pula sangat tinggi dan dijangka dalam senarai sepuluh negara paling ramai penduduk pada tahun 2100.

 

Menurut anggaran PBB baru-baru ini, kira-kira 47% penduduk global, atau 3.6 bilion orang tinggal di lima negara. Lima dari sepuluh negara berpenduduk paling banyak berada di Asia, tiga di Amerika, dan masing-masing di Eropah dan Afrika.  Berikut 10 negara paling rtamai penduduk di dunia;

 

1. China

China adalah negara paling ramai penduduk di dunia dengan jumlah 1.4 bilion orang. Ini merangkumi sekitar 18.4% penduduk dunia.  Sebenarnya penduduk China dengan populasi global telah menyusut selama bertahun-tahun. Pada tahun 2000, ia menyumbang 21% daripada populasi global. Penduduk China kira-kira empat kali ganda jumlah penduduk AS, walaupun AS mempunyai luas permukaan yang sedikit lebih besar.

 

2. India

Penduduk India adalah 1.37 bilion, menjadikannya negara kedua paling ramai penduduk.  Ini adalah antara negara yang paling padat penduduknya, dengan sekitar 409 orang per kilometer persegi.  Kadar pertumbuhan penduduk 1.2% setahun, India dijangka bakal menjadi negara pertama yang menampung lebih daripada 1.5 bilion orang pada 2050.


3. Amerika Syarikat

Amerika Syarikat adalah negara ketiga paling ramai penduduk di dunia, dengan 328.2 juta orang atau 4.3% daripada populasi global. Kira-kira 90 juta orang di AS adalah pendatang dan anak mereka yang dilahirkan di AS.  Ia mempunyai salah satu kadar imigrasi tertinggi, dengan para penyelidik meramalkan imigran akan menyumbang 36% penduduk pada tahun 2065. PBB menganggarkan bahawa AS, bersama lapan negara lain, akan menyumbang separuh daripada populasi global pada tahun 2050.

 

4. Indonesia

Indonesia mempunyai populasi 270.6 juta orang atau 3.6% daripada populasi dunia. Statistik menunjukkan bahawa penduduk Indonesia meningkat sekitar 1.1% setiap tahun antara tahun 2009 dan 2019.  Indonesia adalah rumah bagi pulau terpadat di dunia, Jawa.

 

 5. Pakistan

Jumlah penduduk Pakistan berjumlah 216.6 juta atau 2.83% dari populasi global.  Populasi Pakistan meningkat sebanyak 1.45% setiap tahun dalam tempoh yang sama.

 

6. Brazil

Penduduk Brazil sekitar 211 juta atau 2.76% populasi global.  Faktor utama yang menyumbang kepada pertumbuhan penduduk negara ini adalah imigrasi dari Afrika, Eropah, dan bahagian lain di dunia.  Menurut PBB, populasi Brazil akan meningkat pada 238 juta pada tahun 2050

7. Nigeria

Nigeria mempunyai jumlah penduduk 201 juta orang atau 2.63% populasi global.  Nigeria adalah tempat tinggal sekitar 15.5% penduduk Afrika.  Pertumbuhan penduduk Nigeria didorong oleh kadar kesuburan dan keutamaan yang tinggi bagi keluarga besar. PBB meramalkan Nigeria akan mengatasi AS sebagai negara ketiga paling ramai penduduk pada tahun 2050.

 

8. Bangladesh

Bangladesh adalah negara ke-8 paling ramai penduduk di dunia, dengan jumlah penduduk sekitar 163 juta orang. Penduduk negara itu yang mewakili 2.13% populasi global, hampir separuh daripada penduduk AS.

 

9. Rusia

Persekutuan Rusia adalah negara dengan kawasan terbesar di dunia, dengan jumlah penduduknya 144.4 juta orang, atau 1.9% daripada populasi global. Ini adalah salah satu negara di Eropah yang mengalami campuran pertumbuhan dan penurunan penduduk dalam tiga dekad terakhir. Rusia mempunyai 148 juta orang penduduk pada tahun 1990 tetapi populasi menurun kepada 146.6 juta pada tahun 2000 dan 142 juta pada tahun 2010. Namun, antara tahun 2010 dan 2019, populasi meningkat hampir 2 juta orang.

 

10. Mexico

Mexico melengkapkan senarai sepuluh negara paling ramai penduduk, dengan 127.6 juta orang atau 1.7% daripada populasi global. Penduduk Mexico hampir satu pertiga daripada penduduk AS walaupun kedua-dua negara mempunyai sempadan darat. Sebenarnya, ia adalah salah satu sumber pendatang terbesar ke AS. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan