Subscribe Us

Top 6 Jet Pejuang Terpantas Di Dunia

Sistem pertahanan udara merupakan antara aset utama sesebuah negara untuk memastikan kedaulatan dan keamanan negara itu terjamin dan selamat dari ancaman musuh.  Banyak jet-jet pejuang telah dihasilkan oleh negara-negara berkuasa besar dunia seperti US, Russia dan negara-negara Eropah. Kebanyakan pesawat juang yang dibangunkan dilengkapi dengan sistem pertahanan dan tempur paling canggih, paling pantas, berbahaya dan berkuasa.


Russia dan Amerika Syarikat punya sejarah persaingan senjata yang hebat. Namun kini kuasa-kuasa besar Asia seperti China dan India juga mula melabur dengan jumlah puluhan bilion dollar membangun dan mengeluarkan pesawat tempur masing-masing.


Berikut adalah senarai 6 jet pejuang terbaik dan terpantas di dunia merujuk dari pelbagai sumber terkini;

 

6. MiG-27K fighter bomber Flogger (MiG-23) - Mach 2.35

Pesawat pengebom tempur MiG-27K adalah varian serangan darat dari pejuang MiG-23 dan dihasilkan oleh RSK MiG dan Syarikat Saham Gabungan Persatuan Pengeluaran Pesawat Udara Irkutsk. Kedua-dua pesawat tempur MiG-23 dan pesawat pengebom tempur MiG-27 kadang-kadang disebut dengan nama kod NATO Flogger.


MiG-27K dapat naik dengan kecepatan 200m sesaat. Ia mampu terbang dengan kelajuan 1250km-1800km sejam. Julat maksimumnya ialah 2,100km.


Ia dilengkapi dengan meriam GSH-23 yang dipasang di perut, Vympel R-23 (AA-7 Apex) dan R-60 (AA-8 Aphid) peluru berpandu udara-ke-udara.

 

5. Shenyang J-11 Fighter - Mach 2.35

Shenyang J-11, atau Jian-11, adalah pesawat tempur multirole China yang dibangunkan oleh Shenyang Aircraft Corporation (SAC). Ini adalah varian buatan pesawat Sukhoi Su-27SK (Nato code name: Flanker). J-11 dikendalikan oleh People’s Liberation Army Air Force (PLAAF)


Pesawat boleh terbang pada ketinggian maksimum 19,000m. Ia mempunyai tahap pendakian 300m/s.  J-11 mempunyai kelajuan maksimum Mach 2.35 dan jarak 3,530km. Kelajuan penerbangan maksimum di permukaan laut tanpa senjata adalah 1400km/j.


Pesawat ini dilengkapi dengan meriam 30mm GSh-30-1, termasuk peluru berpandu udara ke udara berpandu radar PL-12, peluru berpandu udara ke udara jarak pendek (-AAM) PL-9 , Peluru berpandu udara ke udara PL-8, peluru berpandu udara ke udara jarak jauh Vympel R-77, peluru berpandu udara ke udara jarak jauh hingga jarak jauh Vympel R-27 dan udara jarak dekat Vympel R-73 peluru berpandu ke udara.

 

4. Su-27SK - Mach 2.35

Pesawat tempur pelbagai peranan Su-27SK adalah varian eksport, Su-27 (Flanker), yang dibangunkan oleh Sukhoi Design Bureau. Pesawat ini mencapai kelajuan maksimum Mach 2.35 (kelajuan bunyi)  pada altitud tinggi.


Pakej persenjataan merangkumi meriam automatik GSh-301 30mm terbina dalam, enam udara jarak sederhana R-27R1 (R-27ER1 )- peluru berpandu ke udara, dua peluru berpandu jarak sederhana R-27T1 (R-27ET1), enam peluru berpandu radar aktif RVV-AE, enam peluru berpandu jarak pendek R-73E, bom kluster dan roket.


Dua enjin AL-31F menghasilkan penekanan tujahan 12,500kgf, memberikan kelajuan penerbangan 1400km / jam di permukaan laut. Dengan kapasiti bahan bakar maksimum 9400kg, pesawat ini mencapai jarak penerbangan maksimum 3530km pada altitud tinggi.

 

3. F-15E Strike Eagle – Mach 2.5 class

F-15E Strike Eagle yang dibina oleh Boeing Defense, Space & Security adalah pesawat tempur pelbagai peranan yang menjadi tulang belakang Tentera Udara AS. Strike Eagles juga digunakan beberapa buah negara luar, termasuk tentera udara Arab Saudi, Singapura, Israel dan Korea Selatan.


Pesawat F-15E adalah pesawat tempur jarak jauh dan taktikal yang maju. F-15E adalah versi terbaru Eagle, sebuah mesin tempur enjin berkembar mampu mencapai 2.5 Mach kelajuan bunyi.


F-15E dikuasakan oleh dua enjin turbofan P&W F100 atau dua GE F110, masing-masing dengan nilai tujahan 29,000 lbf. Pesawat ini mempunyai jarak penerbangan sejauh 3840km ketika dilengkapi dengan tangki bahan bakar konformal (CFT) dan 3 drop tanks.


F-15E membawa muatan senjata yang terdiri daripada meriam 20mm, Joint Direct Attack Munitions (JDAM), Standoff Land Attack Missile Expanded Response (SLAM-ER), peluru berpandu AIM-120 AMRAAM, AIM-9X Sidewinder udara-ke-udara peluru berpandu dan bom berdiameter kecil. Ia dapat menyerang sasaran ketika terbang di aras ketinggian rendah dalam semua keadaan cuaca pada waktu siang atau malam.


2. MiG-25 Foxbat - Mach 2.83

Mikoyan-Gurevich (MiG) -25P adalah pesawat pemintas dan pengintipan supersonik untuk mengatasi sasaran udara dalam semua keadaan cuaca, siang dan malam, dan dalam lingkungan peperangan elektronik yang padat. MiG-25P merupakan sebahagian daripada sistem pemintas peluru berpandu S-155P Rusia.


MiG-25P dihasilkan oleh RSK MiG, yang berpusat di Moscow, dan Sokol Aircraft Manufacturing Plant Joint Stock Company di Nizhni Novgorod di Rusia. Siri pejuang MiG-25 dikenal dengan nama kod NATO Foxbat juga digunakan oleh tentera Ukraine, Kazakhstan, Azerbaijan, India dan Iraq dan lain-lain negara. 


MiG-25 adalah salah satu pesawat tempur terpantas yang pernah dihasilkan, mampu mencapai kelajuan melebihi Mach 2.83 (kelajuan bunyi).


Pesawat MiG-25P dikuasakan oleh dua turbojet poros tunggal R-15B-300, yang terletak di bahagian ekor pesawat. Enjin menghasilkan daya tuju 11.200 kgf dengan afterburner terpilih sepenuhnya mampu memberikan kelajuan maksimum 3,000km / jam pada altitud tinggi.


Pesawat MiG-25P dilengkapi dengan empat peluru berpandu udara-ke-udara R-40 (Nato codename AA-6 Acrid) yang dilengkapi dengan kepala inframerah dan radar. Ia juga dilengkapi dengan dua R-40 dan empat R-60 (AA-8 Aphid), atau dua R-23 (AA-Apex) dan empat R-73 (AA-11 Archer).

 

1.  MiG-31E Fighter - Mach 2.83

Pesawat tempur MiG-31E adalah varian eksport yang dihasilkan oleh Rusia Aircraft Corporation 'MiG' (RAC "MiG"). Ia mempunyai kelajuan maksimum Mach 2.83 (kelajuan bunyi) dan dapat memintas dan memusnahkan sasaran di ketinggian, siang dan malam.


MiG-31 dapat naik dengan kecepatan 208m sesaat dan memiliki kapasiti untuk terbang dengan kecepatan 3 000km / jam.


MiG-31 dapat berfungsi dengan cekap dalam semua keadaan cuaca sambil memenuhi peraturan penerbangan visual (VFR) dan peraturan penerbangan instrumen (IFR), siang dan malam. MiG-31 adalah pesawat tempur Soviet pertama yang memiliki kemampuan melihat-bawah dan menembak jatuh.


MiG-31 mempunyai badan yang sangat aerodinamik dan efisien untuk membolehkan terbang dengan kelajuan tinggi pada ketinggian rendah. Pesawat ini direka khas untuk mengesan pelbagai sasaran secara serentak pada ketinggian altitud tinggi.


Pesawat ini juga dilengkapi dengan empat peluru berpandu udara-ke-udara Vympel R-33E jarak jauh, empat peluru berpandu jarak pendek R-60MK dan dua peluru berpandu jarak sederhana Bisnovat R-40TD1. Meriam dalaman enam tong 30mm (Ghs-6-23M) dipasang di atas ruang gear pendaratan utama pesawat MiG-31. Meriam itu mengandungi 800 peluru dan boleh menembak dengan kadar lebih dari 10,000 pusingan seminit.


Kekuatan Tentera Udara Diraja Malasyia

Merujuk data terbaharu dikeluarkan laman sesawang berprestij antarabangsa dalam perbandingan kekuatan ketenteraan, Global Firepower yang berpusat di Amerika Syarikat, jika diambil kira kesemua pesawat yang dikendalikan tentera udara, laut dan darat, kedudukan Malaysia dalam indeks tersebut ialah ke-61 di dunia daripada 147 negara.


Laman tersebut melaporkan Malaysia ketika ini hanya ada 147 pesawat termasuk 26 jet gempur, 42 helikopter, 40 kapal terbang latihan, 18 pesawat pengangkut dan 13 jet penyerang. 

Antara pesawat-pesawat ini, yang paling laju adalah pesawat Sukhoi Su-30MKM yang mampu mencapai kelajuan maksimum 2,120 kilometer sejam.


Selain itu, pesawat MiG-29, dengan teknologi 80an dinaik taraf masih berkemampuan dan relevan terutamanya di rantau ini dan fungsi pesawat itu kini adalah sebagai Pesawat Pemintas dan Pertahanan Udara Malaysia. [airforce-technology.com, aerocorner.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan