Subscribe Us

Inilah Manusia Paling Kaya Di Dunia Sejak 1400 Tahun Lalu Hingga Kini

Beliau adalah antara salah seorang sahabat Nabi Muhammad SAW yang terawal menerima Islam. Beliau juga antara sepuluh orang العشرة المبشرون yang dijamin masuk syurga oleh Nabi Muhammad SAW.

 

Insan mulia sahabat Nabi Muhammad  ini merupakan manusia terkaya di dunia hingga ke hari ini dan tiada siapa yang dapat mengatasi kekayaannya walaupun Bill Gates sekalipun. 


Beliau yang dimaksudkan ialah Abd Al-Rahman ibn 'Auf,  memiliki kekayaan bersih yang dihasilkannya melalui strategi perniagaannya yang sederhana namun sangat berkesan. Strategi perniagaan Abd al-Rahman ibn 'Auf mempunyai 3 prinsip asas yang dijelaskan dalam artikel ini di bawah.
Nilai Bersih Harta Abdul Rahman bin Auf

Ketika Abd al-Rahman ibn ‘Auf رضي الله عنه wafat, nilai bersih hartanya adalah bernilai Gold Coins 3.1 bilion dinar Islam.

Dinar Islam = 4.25 gms emas setiap syiling

 

Sekiranya keseluruhan kekayaan ditukar menjadi USD maka pengiraan nilai bersih harta Abd Al-Rahman ibn ‘Auf رضي الله عنه adalah;

4.25 X 3.103.000.000=(13,188 tan Emas) X USD60/1gm= USD 791 bilion 

 

Jeff Bezos adalah orang terkaya di dunia pada Jun 2021 dengan jumlah kekayaan bersihnya adalah $ 177 bilion tetapi harta kekayaan Abd al-Rahman ibn ‘Auf berjumlah $ 791 bilion!

 

Permulaan perniagaan Abdul Rahman Bin Auf

Ketika Abd al-Rahman ibn 'Awf رضي الله عنه tiba di Madinah setelah berhijrah dari Mekah, beliau telah meninggalkan semua harta kekayaannya di Mekah.  Semasa penghijrahannya ke Madinah beliau tidak mempunyai wang sama sekali, jadi beliau mendapatkan hartanya mulai dari awal atau kita boleh mengatakannya dari awal.

 

Pada tahun 622 Masihi, hampir 70 orang Islam berhijrah ke Madinah bersama keluarga.  Setibanya di Madinah, Abdul Rahman (RA) digandingkan dengan Sa’ad Bin Ar-Rabi’ah (رضي الله عنه), salah seorang lelaki Madinah yang kaya raya. 

 

Pada waktu Sa'ad (Radhiyallahu Anhu), dengan sepenuh hati dan ikhlas terhadap saudaranya yang baru, mengatakan kepada Abdul Rahman (Radhiyallahu Anhu), "Saudaraku yang terhormat, saya memiliki paling banyak harta di antara penduduk Madinah. Saya mempunyai dua ladang dan dua isteri. Lihat ladang mana yang tuan suka, saya akan mengosongkannya untuk tuan, dan saya akan menceraikan seorang isteri daripada dua yang menarik bagi tuan."  Ini adalah contoh kasih yang baik yang dimiliki oleh umat Islam antara satu sama lain.


Tawaran daripada Saad ditolaknya dengan lembut dan Abd Al-Rahman ibn ‘Awf رضي الله عنه menjawab:“ Semoga Allah memberkati tuan dengan keluarga dan wang tuan tetapi tunjukkan kepada saya jalan ke pasar. ” Pasar yang beliau  maksudkan adalah "Pasar Qainuqa".

 

Abd Al-Rahman ibn ‘Auf memulakan perniagaannya dengan hanya 2 atau 4 Dinar sahaja

Modal permulaan perniagaan Abd al-Rahman ibn ‘Auf رضي الله عنه hanyalah sekitar 2 atau 4 dinar sahaja.  Beliau tidak mahu menjadi beban kepada sesiapa pun. Selama kesusahan yang dihadapinya itu, beliau tetap optimis bahawa kejayaan akan datang kepadanya.  Beliau selalu mengikuti prinsip untuk tidak mengambil pinjaman atau hadiah daripada sesiapa pun kerana yakin bahawa Allah (SWT) akan memberikannya dan beliau percaya pada kemampuannya yang beliau akan perolehi hasil perniagaannya di pasar terbuka dengan berusaha mencari peluang terbaik.

 

Setelah memasuki pasar, lalu Abd Rahman memulakan perniagaannya. Dari mana perniagaan yang dimulakan oleh Abdul Rahman? Beliau memulakan perdagangannya dengan cara yang sangat sederhana dan tidak mementingkan diri sendiri tetapi dia sangat pintar dan tajam dalam meningkatkan peluang yang dia temukan untuk mengubah kerjayanya menjadi ahli perdagangan yang sangat berjaya. Abdul Rahman telah memulakan perniagaannya dengan menjual beberapa yogurt (dadih kering), minyak dan mentega .

 

Modal awal perniagaannya yang hanya 2 atau 4 dinar, tidak lama kemudian dia dengan cepat telah mendapati bahawa perdagangan kuda mempunyai ruang lingkup yang baik di pasaran. Oleh itu, beliau mula berniaga kuda, tetapi beliau menyedari bahawa nisbah keuntungan dalam perniagaan kuda ini sangat kecil.

 

Abd Al-Rahman ibn ‘Auf kemudian segera mengembangkan perniagaannya, lalu beliau mulai menjual pelana kuda, perniagaan yang lebih menghasilkan wang dibandingkan dengan menjual kuda. Ketika dia membeli dan memperdagangkan komoditi, pelana, dan kuda jumlah pendapatannya semakin meningkat dengan cepat.

 

Masa depan yang lebih cerah berubah menjadi kenyataan apabila terdapat kebersihan dan kesucian di dalam hati, melakukan perdagangan dengan jujur ​​dan amanah.  Sejak hari pertama ketika Abdul Rahman (RA) memulakan perniagaannya sendiri di pasar Qainuqa di Madinah, Allah SWT memberinya pahala melebihi harapannya.

 

Kemudian Abdul Rahman begitu akrab dengan kejayaan perniagaan sehingga dia berkata jika dia mengambil batu, dia mungkin akan menjumpai perhiasan emas atau perak di bawahnya! Kekayaannya terus berkembang dalam beberapa bidang perniagaan. Perdagangan adalah profesionnya tetapi dia juga memiliki dan mengusahakan ladang pertanian selain perniagaannya.

 

Unta adalah sumber utama pengangkutan pada masa itu dimana haiwan ini menjadi keperluan utama sebagai pengangkutan untuk import dan eksport. Pada mulanya, beliau menyewa unta daripada orang lain. Kemudian beliau membeli unta sendiri untuk menjimatkan perbelanjaan pengangkutan, dan tanah pertanian dan ladang yang dimiliki sendiri pula dapat menjadi sumber membekal makanan untanya.

 

Prinsip perniagaan Hazrat Abdul Rahman Bin Auf (RA) sangat mudah

1-Prinsip pertama perniagaannya adalah wang tunai. Abdul Rahman Bin Auf selalu membeli barang secara tunai dan menjual secara tunai. ( tidak ada tawaran kredit)

 

2-Jangan pernah menunggu keuntungan yang lebih tinggi dan tidak pernah menyimpan barang. Abdul Rahman Bin Auf selalu berusaha untuk mengelakkan penyimpanan barang, beliau akan menjual barang perniagaannya walaupun dia ditawarkan dengan satu sen keuntungan. Ini menghasilkan aliran wang yang tinggi, jadi penekanan utama adalah menghasilkan pendapatan dengan meningkatkan keuntungan.

 

3- Abdul Rahman Bin Auf selalu membuat perjanjian yang adil.  Beliau tidak pernah menyembunyikan kesalahan atau kerosakan pada produknya. Sekiranya produknya tidak sampai ke tahap yang sepatutnya atau terdapat sedikit kesalahan pada produknya, beliau akan memberitahunya di hadapan pelanggannya.


Serah harta ke jalan Allah

Abdul Rahman Ibn Auf contoh dan suri teladan yang harus dicontohi kerana sanggup mengorbankan nyawa bahkan seluruh hartanya untuk agama Allah SWT. Sejauh mana kehidupan dan kedudukan kita di sisi Allah SWT dan manusia adalah sebanyak mana kita memberi.

 

Saat Baginda Nabi SAW amat berharap sahabat-sahabat dapat menginfakkan harta ke jalan Allah SWT, Abdul Rahman Ibn Auf adalah salah seorang yang pasti menginfakkan hartanya ke jalan Allah SWT.

 

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh syurga." (Surah at-Taubah, ayat 111). 


Betapa beruntungnya insan mulia bernama Abdul Rahman Ibn Auf, selain kaya di dunia beliau juga kaya di akhirat. [islamreigns.wordpress.com, steemit.com, lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

0 Ulasan