Subscribe Us

10 Manfaat Terbukti Secara Ilmiah Bersugi Menggunakan Miswak Setiap Hari

Miswak adalah berus gigi atau kayu sugi semula jadi tradisional, yang 100 peratus organik. Miswak diperoleh dari ranting pokok yang disebut Pohon Peelu. Beberapa pokok lain seperti pokok zaitun atau walnut juga boleh digunakan untuk bersugi.  Kayu miswak kaya dengan fluorin, silika, dan sebilangan besar sebatian antibiotik.

 

Kayu miswak sangat membantu membersihkan gigi ini adalah sesuatu yang sangat aneh bagi masyarakat bukan Islam terutamanya orang barat. 


Namun, ini bukanlah pemandangan yang pelik atau unik di negara-negara Muslim di mana ia telah digunakan sejak berabad-abad. Umat ​​Islam juga melakukan ini kerana ia adalah sunnah, sesuatu yang diamalkan sendiri oleh Nabi SAW.


Kajian secara ilmiah yang dilakukan terhadap kayu sugi ini mendapati bahawa ekstrak miswak mempunyai banyak faedah untuk gigi anda. Beberapa kelebihan penggunaan miswak adalah:


1-Membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit gusi. Ia mempunyai beberapa sifat antibakteria yang hebat.


2-Melawan plak pada gigi anda dengan berkesan. Kulit kayu mengandungi antibiotik yang membantu menghalang pembentukan plak dan pertumbuhan bakteria.  Penggunaan miswak secara berkala dapat mengurangkan bakteria karsinogenik, gingivitis dan plak.


3-Miswak berkesan mencerah dan memutihkan gigi.


4-Miswak mengeluarkan bau wangian yang sedap di mulut anda, secara tidak langsung ia dapat  menghilangkan bau mulut. Ia mempunyai sifat penguat enamel gigi seperti kalium, kalsium oksida, natrium bikarbonat dan natrium klorida. Sangat bermanfaat untuk gigi tanpa bantuan produk atau bahan kimia tambahan.


5-Miswak membersihkan antara celah-celah gigi kerana urat-urat pada miswak berfungsi sebagai benang dan juga sikat gigi, menghambat mulut kering dengan meningkatkan air liur.


6-Miswak 100% organik, tidak mengandungi fluorida yang diketahui sangat berbahaya jika tertelan.


7-Sekiranya anda biasa minum teh atau kopi atau menggunakan produk tembakau, maka miswak akan membantu menghilangkan noda dari gigi anda.


8-Bentuk miswak lebih konvensional daripada berus gigi biasa. Ia sangat membantu kita mencapai tempat yang sulit untuk pembersihan yang lebih berkesan.  Setelah selesai menggunakan miswak, anda boleh menggunakannya lagi dengan memotong bahagian yang terpakai dan ia menjadi seperti baru.


9-Miswak membantu menghilangkan sakit gigi dan mengembangkan selera anda. Ia membantu sistem pencernaan kita dan membersihkan suara.

 

10-Syarikat Wrigley yang terkenal di dunia, yang terkenal dengan produk pudina dan gula-gula getahnya, melakukan kajian di mana didapati bahawa pudina yang telah dicantum dengan miswak lebih kurang 20 kali lebih kuat daripada gula-gula getah biasa.


Pudina miswak membunuh sekitar 60 peratus bakteria di dalam mulut sedangkan pudina biasa hanya 3.6 peratus. [pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan