Subscribe Us

Catatan Sejarah Bangsa Palestin dan Yahudi Dari Zaman Nabi Ibrahim

Bangsa Natufia kuno adalah bangsa pertama bermastautin di Jericho (di Tebing Barat, Palestin). Kajian struktur DNA bangsa Natufia melibatkan peratusan 61.2% Arab, 21.2% Afrika Utara, 10.9% Asia Barat & 6.8% Habsyah (Ethiopia).  Pribumi asal Natufia hidup bersama-sama bangsa imigran dari seluruh dunia. 


Kanaan (كنعان Kanʻān) (12,500-9,500 SM)

Apabila populasi di Jericho berkembang dan beranak pinak sesama Natufia dengan berasimilasi bangsa pendatang selang beberapa generasi, bangsa ini dikenali sebagai peribumi Kanaan (كنعان Kanʻān) populasi puak peribumi yang tinggal di negeri Ash-Shams atau dulunya nama kuno wilayah Kanaan (Palestin, Jordan, Syria & Lubnan)


Keturunan peribumi Kanaan masih lagi terdapat dalam kalangan bangsa Arab & Yahudi di Palestin sekarang.


Ahli-ahli sejarah Islam percaya, kaum Kanaan datang ke Palestin sebelum kedatangan Nabi Ibrahim as lagi iaitu sekitar 2000 hingga 3000 tahun sebelum masehi.  Ada juga di kalangan pakar sejarah sarjana Islam mengatakan kaum Kanaan berasal daripada Ham putera Nabi Nuh yang berhijrah ke Palestin untuk mencari kehidupan lebik baik.


Zaman Nabi Ibrahim, Nabi Yaakub dan Nabi Yusuf (2,150 - 1975 SM)

Nabi Ibrahim AS dilahirkan di kawasan yang kini dikenali sebagai  Iraq. Bertahun-tahun kemudian, baginda dengan keluarga berhijrah ke Kanaan (sekarang Tebing Barat) atas perintah Allah SWT.  Nabi Ibrahim & tanah Kanaan dijanjikan sebagai Tanah yang Dijanjikan aka "Promised Land".  Ini selepas Nabi Ibrahim melepaskan diri dari seksaan Namrud, & kajian sejarah menyatakan Nabi Ibrahim dilahirkan dalam tamadun Sumeria purba. Pada masa ini juga, anak saudara Nabi Ibrahim AS iaitu Nabi Luth telah diperintahkan berhijrah ke kota Sadum untuk berdakwah terhadap kaumnya yang sesat mengamalkan kehidupan hubungan sejenis.

 

Nabi Ibrahim tinggal di Kanaan sepanjang kehidupan baginda. Anak-anak baginda iaitu Nabi Ismail dengan Siti Hajar hidup di Bakkah (kemudian menjadi Makkah) bersama kaum Arab Jurhum & memulakan jalur bangsa Arab, manakala anak baginda dengan Siti Sarah iaitu Nabi Ishak di Kanaan memulakan jalur keturunan bangsa Yahudi.  Anak Nabi Ishak iaitu Nabi Yaakub dilahirkan dan  digelar Israel (Tentera Allah).

 

Oleh sebab berlaku masalah kebuluran di Kanaan, Nabi Yaakub bersama 70 orang ahli keluarga baginda berhijrah ke Mesir Kuno di mana anak baginda Nabi Yusuf as berkhidmat sebagai Mamanda Menteri bagi Dinasti ke 15 Hyksos Mesir.  Selama di Mesir baginda sekeluarga hidup aman sentosa dengan 12 orang anak lelaki yang keturunan mereka kemudiannya membentuk 12 puak Bani Israel.

 


Zaman Nabi Musa

Setelah empat generasi kemudian, keturunan Nabi Yaakub telah berkembang sehingga berjumlah lebih kurang  600,000 orang dikenali sebagai Bani Isra'il.


Raja Firaun Mesir pada masa itu (Ramses II dari Dinasti ke 19 Mesir) berasa sangat curiga dengan keturunan imigran Bani Israel yang semakin ramai lalu memperhambakan mereka berjemaah dijadikan buruh kuli paksa.

 

Umum mengetahui sejarah Nabi Musa AS dimana baginda telah dibesarkan dalam keluarga Firaun.  Kemudian baginda melarikan diri ke Kanaan setelah berlaku peristiwa secara tidak sengaja kesalahan membunuh seorang lelaki Mesir Qibti.  Di Kanaan pula Nabi Musa bertemu dengan Nabi Syuaib AS serta diperisterikan dengan anak dara Nabi Syuaib. Setelah beberapa tahun di Kanaan, baginda pulang ke Mesir berdakwah kepada Firaun.  Akibat kemarahan raja Firaun kerana telah tewas dalam perlawanan antara ahli-ahli sihir Firaun dengan mukjizat Nabi Musa, Firauan mengancam untuk membunuh Nabi Musa dan kaumnya yang setia.  Nabi Musa serta kaumnya (Yahudi) melarikan diri menuju ke Palestin setelah Laut Merah terbelah dua manakala Firaun dengan bala tenteranya mati tenggelam apabila laut bercantum semula.

 

Sesuai QS Al Maidah 5:21 yakni Allah menjanjikan Nabi Musa dan kaumnya Yahudi Bani Israel sebahagian wilayah di Kanaan atau Palestin, agar dapat terhindar dari siksaan Firaun dan anak buahnya.

 

Hal inilah yang dijadikan alasan oleh zionis Israel untuk menguasai dan menjajah bangsa Palestin. Padahal tanah yang dijanjikan itu bukanlah keseluruhan tanah Kanaan, atau Palestin tersebut, namun hanya sebahagian saja dan itupun mereka ingkari dan menolak perintah Allah supaya masuk ke Palestin.


Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya negeri itu diharamkan kepada mereka memasukinya - selama 40 tahun, mereka akan merayau-rayau dengan bingungnya (di sepanjang masa itu) di padang pasir (Sinai); maka janganlah engkau berduka cita terhadap kaum yang fasik itu." (Surah al-Maidah, ayat 26)

Sebagaimana ayat Quran tersebut, kaum Yahudi Bani Israel menolak memasuki wilayah Palestin dan menyuruh Nabi Musa sendiri yang masuk ke wilayah Palestin tersebut hingga Allah murka dan justru mengharamkan tanah Palestin buat bani Israel yang awalnya dijanjikan bagi mereka itu.  Kemudian sejak saat itu Allah swt menyesatkan mereka selama 40 tahun dalam kawasan Semenanjung Sinai supaya mereka menyedari setiap tindakan mereka akan diberikan balasan oleh Allah SWT.


Setelah Nabi Musa tiada maka kepemimpinannya digantikan oleh putra Nabi Harun, yakni Elizar, yang kemudian digantikan oleh Yusya, yang kemudian barulah mereka memasuki kawasan Palestin dan kemudian menguasainya. Mereka terus tinggal di Palestin hingga masa Nabi Daud dan dilanjutkan dengan anaknya, Nabi Sulaiman.

 

Zaman Nabi Daud & Nabi Sulaiman

Selepas era Nabi Daud AS, maka diikuti era anakandanya Nabi Sulaiman AS yang diberi mukjizat oleh Allah SWT menundukkan angin dan jadi Raja sekalian mahkluk haiwan, jin & manusia. 


Pada era Nabi Sulaiman inilah berdirinya istana Sulaiman di lokasi Masjidil Aqsa,  tepatnya di lokasi dome of rock. Dengan wilayah kekuasaan meliputi Sungai Nil di selatan sampai sungai Eufrat yang sekarang adalah negara Syria di Utara.


Selepas kewafatan Nabi Sulaiman AS, 12 puak bani Isra'il bertelagah sehingga Kerajaan Isra'il Raya berpecah kepada Kerajaan Isra'il di Utara (dengan 10 puak) & Kerajaan Judah (termasuk Baitulmuqaddis & Haikal Sulaiman) di Selatan (dengan 2 puak).

 

Setelah Nabi Sulaiman tiada, lalu Yahudi Israel mengalami kemerosotan hingga datang bangsa Romawi ke wilayah Palestin, memimpin dan menguasai wilayah tersebut.

 

 Zaman Nabi Zakaria – Nabi Isa AS (63 SM - 135 M)

Pada zaman ini Allah mengutuskan banyak Nabi untuk mendakwahkan bangsa Yahudi yang degil, jahiliyyah iaitu Nabi Zakaria AS, putera baginda Nabi Yahya AS, kemudian Nabi Isa Al Masih AS tetapi kebanyakan Nabi dibunuh.

 

Para agamawan Yahudi kaki rasuah, kaki penipu, kitab Taurat & Zabur diselewengkan mengikut hawa  nafsu mereka. Nabi Yahya dibunuh Raja Yahudi si Herod yang kahwin dengan anak saudara perempuannya, Nabi Zakaria pun dibunuh semasa berdakwah terhadap Bani Israil.  Nabi Isa AS pula dibantu Huwariyyun berdakwah tapi dikhianati bani Israel kepada Rom.  Allah SWT menyelamatkan Nabi Isa dari disalib dengan diangkat ke langit.  Maka puak-puak pengkhianat terus melakukan adu domba, mereka melakukan pemberontakan melawan Rom, sehingga kerajaan Rom menjajah dan menyembelih habis semua dan membakar satu kota Baitulmuqaddis serta Haikal Sulaiman kedua dihancurkan. Pada masa inilah bani Isra'il dihalau keluar bertebaran ke Parsi hingga Tanah Arab.  Kerajaan Romawi mengharamkan Yahudi menjejakkan kaki ke Palestin.


Era Pemerintahan Islam

Pada tahun 640M pasukan Muslim berhasil merebut wilayah Palestin dari Romawi, dan selanjutnya berada di bawah pimpinan Khalifah Umar bin Khatab.

Masa zaman Khilafah Ar Rashiddin, Sayidina Umar Al Khattab RA membebaskan Ash-Shams dari Rum Baizentin.  Kaum Yahudi buat pertama kalinya selepas 500 tahun dibenarkan pulang ke Palestin. Maka berduyun-duyun bangsa Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis yang turut didiami Nasrani, Yahudi & Muslim.  Khilafah Ar Rashiddin memberi jaminan kepada Yahudi & Nasara kebebasan beragama di palwstin & jajahan takluk Islam sehinggalah era Khilafah Umayyah, Khilafah Abbasiyyah, dan semasa Kerajaan Islam Al Andalus, ramai Yahudi berhijrah mendapat kemakmuran sehinggakan ilmuwan & agamawan Yahudi memulakan tradisi pengumpulan teks-teks Yahudi. Yahudi di Al Andalus mencapai zaman Keemasan agama Yahudi serta keintelektualan falsafah, saintifik, astrologi seiring dengan zaman Keemasan Islam di Baghdad & Al Andalus.

 


Perang Salib (1100 - 1200M)

Kemudian ketika perang salib terjadi, Palestin dipimpin oleh kerajaan Ottoman (kerajaan Uthmaniah), sehingga 1917 Inggeris menyerang lalu menguasai Palestin.

Siri peperangan Salib menyaksikan penyembelihan orang-orang Yahudi, Islam serta orang Nasrani Palestin sendiri oleh kezaliman para Salibi Katolik Eropah. Yahudi & Muslim dihalau keluar dari Palestin yang terjajah sehinggalah 100 tahun kemudian, Salahuddin Al Ayyubi as-Sultan Mamluk Mesir berjaya menawan dan membebaskan Palestin & Baitulmuqaddis, barulah umat Islam dengan Yahudi kembali semula.

 

Masa kekacauan era Mongol menghancurkan Kerajaan Islam Khwarizmiyyah hingga Khilafah Abbasiyyah dihancurkan, maka sekali lagi umat Yahudi berhijrah ke Al Andalus menyelamatkan diri.

 


Penjajahan British (1920an - 1948)

Palestin dijajah oleh British setelah wilayah Uthmaniyyah dibahagikan dibawah Perjanjian Sykes-Picot.  Palestin dijadikan sebagai British Mandate.  Sebahagian penduduk pribumi Palestin sam ada Islam, Kristian & Yahudi Palestin menentang penjajahan British. British mengamalkan dasar pecah & perintah.  British membawa masuk ramai pendatang Yahudi Ashkenazi Eropah supaya sosio politik tempatan Palestin berpihak kepada British. Selepas Perang Dunia Kedua, British dengan kerjasama PBB membawa masuk lebih ramai pelarian Yahudi Ashkenazi ke Palestin lalu pada tahun 1948 mengisytiharkan tertubuhnya negara Israel moden yang membawa konflik Palestin sampailah ke hari ini.

 

Itulah sejarah Palestin Israel menurut Islam. Ketika penguasa Palestin itu orang muslim, termasuk beberapa orang Nabi hingga sahabat Nabi, Khalifah Umar dan Kerajaan Ottoman, maka kedamaian ada di Palestin, namun sejak penjajahan Inggeris yang dilanjutkan dengan kedatangan zionis Israel, pada tahun 1940an, peperangan dan penjajahan, kekejian berlangsung di bumi Palestin.

 

Hingga kini kawasan Palestin tersebut masih dalam jajahan zionis Israel, yang didukung oleh negara-negara Barat, Eropa termasuk juga Amerika Syarikat yang parlimen dan badan eksekutifnya dikuasai oleh para penguasa Yahudi.  [FB Sejarah Kesultnan Melayu/ palestinkini.info/ sadaqa.or.id]

Catat Ulasan

0 Ulasan