Subscribe Us

10 Negara Dengan Rizab Minyak Tertinggi di Dunia 2021

Ketika kita membincangkan topik yang berkaitan dengan simpanan minyak dari berbagai negara, ramai yang beranggapan bahawa negara Arab Saudi akan berada dalam senarai teratas, tetapi apa yang mengejutkan itu bukan fakta yang sebenar.

 

Berikut senarai secara terperinci mengenai 10 negara teratas yang memiliki rizab minyak terbesar di dunia, seperti yang ditunjukkan dalam laporan Organisasi Negara Pengeksport Petroleum. Jumlah simpanan minyak di dunia adalah 1,48 trilion tong.

 

10. Nigeria

Nigeria menyimpan rizab minyak sebanyak 37 bilion barel dan jumlah bekalannya adalah 2524.1 juta tong sehari. Ekonomi Nigeria bergantung kepada banyak sumber hidrokarbonnya.

Laporan EIA menyatakan bahawa kekurangan kestabilan di Delta Niger sering merosakkan perkembangan di sektor ini. Namun, ia masih berada di 10 negara teratas dengan rizab minyak.

 

9. Amerika Syarikat

Kesan pertama ketika berbicara tentang AS yang terlintas di benak kita ialah negara ini tidak memiliki simpanan minyak kerana sering dihubungkan dengan negara-negara Timur Tengah. Hakikatnya adalah bahawa AS berada dalam senarai 10 negara teratas dengan rizab minyak iaitu 47 bilion barel.


Dengan anggaran kasar 9.352 juta tong sehari, Amerika Syarikat telah menjadi negara pengeluar minyak teratas selama bertahun-tahun. AS juga merupakan salah satu pengguna minyak terbesar di dunia.


8. Libya

Rizab minyak Libya ialah 48 bilion barel dengan keluaran bekalan 1.483 juta tong sehari.  Libya memiliki simpanan minyak terbesar jika dibandingkan dengan negara-negara Afrika yang lain.

Pengeluaran minyak di Libya berkurang kerana ketidakstabilan politik di negara ini tetapi sekarang ia meningkat secara beransur-ansur.

 

7. Rusia

Rizab Minyak Rusia berjumlah 80 billion tong; ia mempunyai bekalan 10.397 juta tong sehari yang menjadikannya salah satu daripada 10 negara teratas dengan rizab minyak. Rizab gas asli Rusia adalah yang terbesar di dunia, ia juga menyimpan rizab arang batu ke-2 terbesar di seluruh dunia.


 

6. Emiriah Arab Bersatu

UAE mempunyai simpanan minyak sebanyak 98 bilion tong. Ia mempunyai bekalan sebanyak 3.174 juta tong sehari. Penggunaan teknik dan mesin moden untuk pemulihan minyak terus menambah pengeluaran minyak mentah. Teknik-teknik ini juga memanjangkan umur ladang minyak yang semakin tua di negara ini.

 

5. Kuwait

Negara yang mempunyai mata wang terkuat di dunia ini mempunyai rizab minyak ke-5 terbesar di dunia. Rizab minyak dicatat sebanyak 102 bilion barel dan keluaran harian adalah 2.753 juta tong sehari.

Sekiranya Kuwait dibandingkan dengan Negara-negara GCC lain, ia mempunyai rizab minyak ke-2 terbesar di antaranya yang termasuk dalam senarai 10 negara teratas dengan rizab minyak.

 

4. Iraq

Iraq mempunyai rizab minyak 145 bilion barel dan bekalannya adalah 4.454 juta BPD (tong sehari). Penting untuk diketahui bahawa walaupun Iraq mempunyai simpanan minyak yang lebih besar, pengeluaran minyaknya berkurang kerana infrastrukturnya rosak dan keadaan politik juga tidak stabil.

 

3. Iran

Rizab minyak Iran adalah 209 bilion barel dan mempunyai bekalan 3.538 juta tong setiap hari. Ini bermakna Iran membekalkan lebih banyak minyak daripada negara yang memiliki rizab minyak terbesar di dunia, bahkan ketika ekonomi Iran lemah disebabkan sekatan Amerika yang dikenakan ke atas Iran.

 

2. Arab Saudi

Kerajaan Arab Saudi adalah negara ke-2 terbesar dengan simpanan minyak yang lebih besar. Rizab minyaknya ialah 259 bilion barel dan ia mempunyai bekalan sebanyak 11.545 juta tong sehari.

Arab Saudi memegang hampir 17% daripada jumlah simpanan minyak dunia. Ia diletakkan di bahagian atas senarai sebagai pengeluar dan pengeksport minyak terbesar di dunia.

 

1. Venezuela

Venezuela, yang terletak di Amerika Selatan, berada di kedudukan teratas dalam senarai ini. Rizab minyak di negara ini ialah 304 bilion tong. Ia membekalkan 2.489 juta tong sehari pada tahun 2012 seperti yang ditunjukkan dalam rekod.

 

Walaupun negara ini mempunyai simpanan minyak yang lebih besar daripada Arab Saudi, pengeluaran tahunannya jauh lebih rendah daripada Saudi Arabia.

 

Kanada:

Kanada mempunyai rizab minyak ke-3 terbesar di dunia, iaitu 171 bilion tong tetapi OPEC tidak memasukkan pasir minyak dalam statistiknya. 


Malaysia

Jumlah sumber minyak dan gas yang ditemui di Malaysia termasuk lapangan yang belum beroperasi adalah sekitar 6.7 bilion tong.


Semenanjung Malaysia mempunyai rizab minyak mentah dan gas berjumlah 2.2 bilion barel, manakala Sarawak 2.8 bilion barel, dan Sabah 1.7 bilion barel. [lifeinsaudiarabia.net]

Catat Ulasan

0 Ulasan