Subscribe Us

Mengapa Kita Disaran Makan Telur? Apa Yang Kita Dapat Dengan Sebiji Telur

Telur adalah bahan makanan bergizi yang mudah diperoleh dengan harga yang mampu dibeli oleh semua golongan masyarakat. Telur mengandungi kadar protein, vitamin, dan mineral tinggi. Di sebalik semua kelebihan itu, ternyata telur memiliki manfaat sangat banyak.  Justeru perlukah kita makan telur setiap hari? Apa manfaat yang kita peroleh dengan sebiji telur.  Kita semak kelebihan makan telur di bawah:


Menawarkan Protein Lengkap

Sebiji telur mengandungi sembilan asid amino "penting", asas protein. Putih telur mengandungi kira-kira separuh daripadanya adalah protein dan hanya sebahagian kecil lemak dan kolesterol.

 

Makanan Berkhasiat

Telur mempunyai lebih banyak nutrien seperti vitamin, mineral, asid amino bagi setiap kalori daripada kebanyakan makanan lain.  Dengan sebiji telur anda akan mendapat; protein berkualiti tinggi, selenium, fosforus, kolin, vitamin B12, dan pelbagai antioksidan yang membantu menjaga kesihatan sel anda


Membantu Kolesterol 'Baik'

Kolesterol baik ini, yang disebut HDL, nampaknya meningkat pada orang yang memakan tiga biji  atau lebih telur sehari. Sudah tentu, LDL, kolesterol jenis buruk juga naik.  Namun kolesterol baik  menyukarkan kolesterol jahat  menyakitkan anda kerana ia akan bertindak untuk membersihkannya.

 

Menurunkan Trigliserida

Doktor anda menguji anda bersama-sama dengan HDL dan LDL. Trigliserida [campuran asid lemak] yang lebih rendah lebih baik untuk kesihatan anda.  Telur yang diperkaya dengan asid lemak tertentu seperti omega-3 akan menurunkan tahap trigliserida anda.

 

Menurunkan Risiko Strok

Walaupun kajian berbeza-beza, makan telur setiap hari nampaknya dapat menurunkan risiko terkena strok. Dalam satu kajian di Cina baru-baru ini, orang yang kemungkinan cenderung akan mati akibat akibat strok hemoragik rutin makan telur setiap hari, menunjukkan peratus kematian telah menurun kira-kira hampir 30% daripada mereka yang tidak mengambil telur setiap hari. 

 

Kandungan kalori membekal Tenaga

Sebiji telur mengandungi kira-kira 70 kalori, sudah pasti anda tahu apa yang anda dapat. Telur adalah pembekal tenaga yang sangat baik. Dua biji telur rebus, tambahkan salad atau beberapa keping roti, anda seperti mendapat bekalan tenaga seperti jumlah makan tengah hari. 

 

Makanan Untuk Semua Orang

Hanya 30 sen sebiji, sesiapa saja boleh mendapatkannya, tambahan pula dengan kandungan protein berkualiti tinggi sudah tentu ia amat menguntungkan tanpa berbelanja lebih.  Tambahkan sepotong roti bakar, alpukat, dan sedikit sos, anda sudah mempunyai makanan yang sesuai dengan harga yang lebih murah.  Anda tidak perlu risau tentang gula atau karbohidrat kerana telur tidak mengandungi gula.

 


Jantung Lebih Sihat 

Secara keseluruhan, orang yang makan lebih banyak telur nampaknya dapat mengelakkan daripada penyakit jantung.  Malah, orang yang menghidap diabetes atau diabetes tahap 2 sama sihat jantungnya setelah diet telur untuk menurunkan berat badan. Dalam satu kajian di Cina baru-baru ini, orang yang memakan sebiji telur setiap hari, didapati hampir 20% lebih kecil kemungkinannya menghidap penyakit jantung daripada orang yang tidak diet telur.

 

Telur Mengenyangkan

Bersarapan dengan telur, anda akan berasa kenyang lebih lama. Itu akan menjadikan anda lebih cenderung untuk makan lebih sedikit sepanjang hari. Sebagai contoh, rata-rata, remaja yang memakan telur pada waktu pagi mempunyai 130 kalori lebih sedikit semasa makan tengah hari.

 

Membantu Kesihatan Mata

Doktor tahu bahawa antioksidan lutein dan zeaxanthin membantu mencegah penyakit mata seperti katarak dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Sayuran berdaun hijau seperti bayam dan kangkung juga memilikinya.  Namun, telur adalah sumber yang lebih baik kerana lemak dlam telur memudahkan badan anda menggunakan nutrien.

 

Membantu Mengasah Otak

Telur mempunyai vitamin D, yang baik untuk masalah kelabu dan sukar diperoleh dari makanan lain. Telur mempunyai sesuatu yang disebut kolin yang membantu sel-sel saraf (neuron) otak berhubung. Kolin juga sangat penting bagi wanita hamil dan wanita menyusui kerana peranannya yang besar dalam perkembangan otak. [webmd.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan