Jom Masak Sup Tulang Ala Thai, Pasti Sedap - orangmuo.my

Post Top Ad

Jom Masak Sup Tulang Ala Thai, Pasti Sedap

Share This


Terdapat pelbagai jenis menu sup tulang. Ada yang berempah, masam-masam pedas, dan ada yang tidak terlalu beraroma.  Jika anda ingin mencuba masak sup tulang ala Thai, berikut resipinya dan cara memasak.



Bahan-Bahan:

1 kg tulang lembu

2 biji bawang besar | kisar

4 ulas bawang putih | kisar

4 cm halia | kisar

2 biji buah keras | kisar

2 biji bawang besar | hiris

2 sup bunjut tulang

2 sudu makan rempah sup

1sudu makan serbuk lada hitam

2 sudu makan cuka makan

2 biji tomato saiz besar | hiris

Cili padi secukupnya | ketuk

Garam secukupnya

 

BAHAN HIASAN:

Daun sup dan bawang | hiris

Bawang goreng

Limau kasturi | belah dua

 

Cara Memasak 1: 

 

1. Menggunakan sedikit minyak, tumis bahan kisar.

2. Setelah wangi masukkan, sup bunjut, rempah sup dan sedikit air. Kacau rata.

3. Masukkan tulang, cuka, lada hitam, garam dan air secukupnya.

4. Renehkan tulang hingga lembut dan isi tanggal dari tulang (ambil masa 1-2 jam merebus jika reneh atas dapur biasa.

5. Jika ingin cepat boleh gunakan pressure cooker (lebih kurang 30-45 minit).

6. Setelah empuk, masukkan tomato, cili padi yang telah diketuk, serbuk lada hitam, garam dan perasa secukup rasa.

7. Masukkan dalam mangkuk, taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup dan bawang.

8. Sup sedia dihidangkan. [masakan rasa.my]



Cara Memasak 2: [video Poyok Budu Channel]

 

1. Rebus daging dan tulang, buang air rebusan pertama, masukkan air baru dan Rebus bersama daging dan tulang sehingga empuk bersama lengkuas, 

2. Daging dah empuk, masukkan sup bunjut, bahan kisar, perencah sup tulang, garam, perasa, sedikit gula, sos ikan dan masak dalam 20 minit,

3. Selepas 20 minit masukkan daun bawang, daun sup, perahan limau, cili padi, siap sedia untuk dihidang.

No comments:

Post Bottom Ad