Subscribe Us

Socotra, Pulau Paling Aneh, Misteri dan Paling Indah Di Dunia, Tempat Dajjal Dirantai?

Suatu tempat di Selatan Semenanjung Arab, terletak sebuah pulau yang penuh dengan pelbagai bentuk kehidupan yang pelik-pelik dan merupakan salah satu tempat paling aneh di bumi. Pulau kecil ini dihuni oleh suku kaum yang rantaian genetiknya hanya terdapat di pulau aneh ini sahaja.


Pulau Socotra, kini menjadi sebahagian daripada Yaman dan telah menghadapi konflik untuk sekian lama keberadaannya. Ia sebahagian dari kepulauan di Lautan Hindi


Pulau Terpencil

Kedudukan Pulau Socotra memang sudah terpencil sepenuhnya dari tanah besar sejak berjuta tahun dahulu.  Ia menjadi rumah bagi keanekaragaman kehidupan yang menakjubkan, ia menggabungkan unsur Afrika, Asia, dan Eropah dengan cara yang masih membingungkan ahli biologi.  Kepelbagaian hidupan yang unik ini menjadikan Socotra salah satu pulau paling misteri, aneh dan terindah di bumi.


Pulau Socotra telah terasing dari tanah benua sejak 1.8 juta tahun yang lalu, antara faktor wujudnya banyak spesies endemik di pulau misteri ini.  Lebih dari satu pertiga hidupan adalah endemik, yang bermaksud bahawa hidupan di sini tidak terdapat di tempat lain di muka bumi.


Mereka mengatakan bahawa jika anda tertidur dan bangun di Pulau Socotra, anda mungkin berfikir bahawa anda telah diculik oleh orang asing, kerana pulau ini seolah-olah seperti berada di planet lain.

 

Socotra adalah salah satu dari empat gugusan pulau, tetapi ia adalah yang terbesar dan satu-satunya yang dihuni. Keluasan pulau ini hanya sekitar 83 x 27 batu (3576 kilometer persegi), tetapi merupakan tempat yang paling asing di bumi.  Ia terletak kira-kira 241 kilometer dari timur Tanduk Afrika dan 290 kilometer di selatan Semenanjung Arab. 


Pergunungan Hajhir, puncak granit kasar yang mencapai ketinggian hampir 5000 kaki di tengah pulau, merupakan rumah bagi kepadatan tanaman endemik tertinggi di pulau ini. Setiap pemandangan di Socotra, dari dataran rendah yang panas dan kering hingga ke pergunungan yang diselimuti kabut mengungkapkan keajaiban yang tidak dapat dilihat di tempat lain.


Pulau socorta juga digelar sebagai "Kawasan paling aneh di Bumi" atau "The most alien-looking place on Earth".  Pulau ini sangat istimewa sehingga digelar sedemikian rupa kerana kepelbagaian flora dan fauna. 


Pulau Socotra tidak dipenuhi dengan hutan tropika. Begitu juga dengan gurunnya walaupun berdekatan dengan Semenanjung Arab dan Afrika. Hutan di Pulau Socotra sukar untuk dibayangkan. Pokok-pokoknya yang tumbuh meliar tidak seperti akar yang menjalar dan pokok tropika yang tegak untuk mendapatkan cahaya matahari.

 

Kepelbagaian flora dan fauna Socotra adalah unik dan eksotik. Kepelbagaian itu membuatkan sesiapa yang berada di situ terfikir, "Adakah saya berada di planet lain" Keanehan, keunikan, keajaiban kepelbagaian flora dan fauna Pulau Socotra teramat indah untuk dinikmati sehingga kita yang melihatnya berfikir bahawa kita berada di dunia penuh khayalan.


Socotra mempunyai lebih dari tiga ratus spesies tumbuhan yang hanya terdapat di pulau ini. Menurut National Geographic, lebih daripada 90% reptilia dan moluska juga endemik.


 

Berdasarkan aspeknya yang sangat luar biasa, Socotra telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 2008 untuk melindungi ratusan spesies endemik, iaitu spesies yang hanya terdapat di pulau ini sahaja, tidak ada di tempat lain. Oleh sebab itu UNESCO berusaha untuk memastikannya tetap dilindungi dan terpelihara.


Mari kita temui keindahan dan keluarbiasaan yang tiada tandingannya di pulau teraneh di dunia ini;

 


1. Pokok Darah Naga (Dragon’s Blood Tree)

Tumbuhan di pulau ini, lebih dari satu pertiga jenis spesies di antara lebih dari 800 tumbuhan adalah eksklusif, oleh itu, Socotra juga disebut "muzium evolusi biologi hidup." Salah satu tanaman Socotra yang paling ikonik dan mencolok adalah pohon darah naga, yang merupakan pohon berbentuk payung yang aneh.

Daunnya meruncing tajam seperti jarum menghadap ke atas, dahan berdaun, dan simetri yang melampau, pokok ini biasanya merupakan perkara pertama yang akan anda lihat di pulau misteri ini.


Getah merah darah naga pada zaman dahulu dicari sebagai ubat dan pewarna dan hari ini digunakan sebagai cat dan pernis.

Walaupun tidak semua tumbuhan dan haiwan kelihatan cantik seperti Pohon Darah Naga, ini adalah contoh yang baik dari keanehan yang akan anda alami di pulau ini.

 

Pohon Darah Naga adalah spesies yang paling dikenali di pulau ini dan dikatakan telah tumbuh berusia ribuan tahun ketika ini.

'Damar merah' dianggap hingga kini sebagai ubat mujarab yang berasal dari pohon simbolik pulau itu, dracaena (Dracaena cinnabari) dan dikenal sebagai pokok naga darah. Sejak zaman kuno, pokok darah naga digunakan untuk banyak tujuan: kayu lakuer, perubatan, kosmetik dan pewarna.


2. Gunung Pokok Alien

Spesies langka ini boleh ditemui di seluruh pulau Socotra.  Hampir keseluruhan gunung-ganang dan dataran dipenuhi dengan pohon-pohon ini.  Sebilangan besar pokok Darah Naga di seluruh pulau telah wujud selama beratus-ratus, bahkan ribuan tahun, tetapi sangat sukar untuk mendapatkan pokok yang baru. Amat jarang malah hampir tiada untuk melihat pokok darah naga baru tumbuh hidup.

 

3. Makhluk Endemik Pelik

Selain tumbuhan, Pulau Socotra juga mempunyai pelbagai jenis haiwan endemik seperti serangga: Julodis clouei, sejenis kumbang endemik dan Belalang Socotra.


Kesemua 29 spesies reptilia asli di seluruh pulau itu adalah endemik termasuk Chamaeleo monachus. Terdapat juga 6 spesies burung endemik, bersama dengan beberapa jenis labah-labah dan beberapa kepiting. Satu-satunya mamalia yang berasal dari pulau ini adalah kelawar.  Terdapat banyak benda hidup dan tinggal di sini tidak akan anda temui di tempat lain di dunia.

Spesis burung juga mempunyai spesis endemik seperti Socotra Starling (Onychognathus frater), Socotra Sunbird (Nectarinia balfouri), Socotra Sparrow (Passer insularis), Grosbeak Socotra (Rhynchostruthus Socotranus), serta Socotra warbler (Incana incana).

Terdapat juga spesis reptilia (kumpulan biawak dan buaya) yang mempunyai spesies endemik seperti Socotran Skink. Kawasan perairan, terdapat spesis terumbu karang endemik menghiasi dasar laut pulau. Pokoknya, Pulau Socotra adalah pulau yang terkaya dengan spesies-spesies yang hanya ditemui di pulau tersebut.

Spesies lain yang biasa ditemui seperti ketam, mengkarung atau lipan di Pulau Socotra tetapi uniknya spesies-spesies ini adalah ia mengalami proses kegergasian di mana spesies itu boleh membesar berbanding saiz biasa.

Labah-Labah Baboon Biru

Labah-labah Socotra Island Blue Baboon sangat terkenal apabila memenangi 'Tarantula Terindah Dunia' di British Tarantula Society. Walaupun labah-labah ini cukup menakutkan, warna dan sifatnya yang unik menjadikan labah-labah ini sebagai salah satu tarantula paling unik di dunia.  Labah-labah ini dipercayai sangat beracun. Spesies endemik ini kadang-kadang dieksport dari Socotra untuk dijual sebagai haiwan peliharaan.


Walaupun terdapat beberapa spesies yang diperkenalkan selama bertahun-tahun oleh manusia, Tapak Warisan Dunia UNESCO ini penuh dengan makhluk pelik.

 

4. Pokok Kaki Gajah (Elephant Leg Trees)

Pokok kaki gajah juga adalah spesies endemik Socotra dan mudah dikenali dimana batangnya seperti 'kaki gajah'. Pokok ini adalah salah satu spesies paling lucu di pulau ini dan boleh tumbuh di mana-mana sahaja di pulau yang tetap kering. Di beberapa kawasan, hanya terdapat sebilangan pokok terpencil, tetapi di kawasan lain, ia terdapat hampir di semua kawasan hutan gurun di pulau itu.

 

Ini adalah salah satu lagi spesies pelik yang mengingatkan orang bahawa pulau ini tidak seperti tempat lain di dunia.

 

5. Pantai Yang Indah dan Pasir Putih Menyeramkan

Banyak pantai di pulau ini mempunyai pasir putih luar biasa yang unik dan agak menyeramkan, kelihatan sangat asing daripada pulau-pulau lain di dunia. Suhu yang hangat dengan pasir yang indah secara semula jadi menjadikan pulau ini tempat yang indah untuk percutian tepi pantai.

Terdapat bukit-bukit berpasir putih luar biasa yang mempesona terbentang luas sejauh beberapa batu di sepanjang pantai selatan Socotra, di pantai Aomak. Tiupan angin yang sangat kuat pada musim tengkujuh sentiasa membentuk semula bukit pasir.


Pantai pasir putih membentang luas ke Laut Arab dan Selat Guardafui yang indah. Pantai-pantainya tidak hanya cukup hangat untuk dinikmati, tetapi dari tepian pantai, anda dapat melihat kapal-kapal nelayan di sekitar beberapa bandar pantai.

 

Pada hari yang cerah, anda akan dapat melihat beberapa gugusan pulau lain walaupun ia agak jauh. Terdapat juga pemandangan luas keindahan pantai jika dilihat dari tebing atau pergunungan yang berdekatan, bergantung pada lokasi anda di pulau ini.

Pulau ini kebanyakannya dikelilingi pantai-pantai dengan bukit berpasir luas dan beberapa tebing pergunungan.


6. Pokok Terapung

Berada dalam lingkungan bentuk kehidupan yang luar biasa dan unik di seluruh pulau, terdapat juga banyak pemandangan aneh. Gambar seperti 'pokok terapung' ini mengisyaratkan bahawa pulau ini adalah lokasi yang bagus untuk mendaki. Anda pasti akan menemui semua jenis benda pelik di kawasan pergunungan di pulau ini.

Pemencilan pulau sejak sekian lama telah menghasilkan beberapa evolusi yang sangat ekstrem pada tumbuh-tumbuhan dan haiwan, menghasilkan pemandangan yang aneh dan asing.

 

7. Kabus Misteri

Pulau kecil ini mempunyai sejumlah besar kepelbagaian geografi. Walaupun hujan biasanya sedikit, pulau ini mendapat lebih banyak hujan pada musim tengkujuh dan di sekitar pesisir pergunungan, menyebabkan kabut tebal menyelubungi pulau. Suhu di Socotra kekal stabil sepanjang tahun, dari suhu yang agak dingin, 21 darjah celsius hingga ke musim panas, sekitar 29 darjah celsius.

Tidak kira berapa tahun anda berada di pulau ini, anda akan melihat kabut misteri ini di pantai hingga ke pergunungan.

 

8. Tempat Terbaik Melihat Bintang

Tidak banyak orang yang tinggal di pulau ini, jadi sebahagian besarnya terpencil. Terdapat beberapa buah pantai pasir putih yang boleh dilalui di seberang pulau dengan hanya beberapa bandar kecil yang kebanyakannya berada di sebelah utara pulau itu, Socotra mempunyai beberapa tempat melihat bintang terbaik di dunia.


9. Runtuhan Socotra

Socotra telah didiami selama 2,000 tahun dan mempunyai beberapa tapak arkeologi di seluruh pulau. Walaupun belum ada banyak penemuan besar dari segi sumber daya yang bernilai dari segi kewangan atau banyak artifak bersejarah, terdapat beberapa laman web yang patut dikunjungi. Terdapat sebilangan kecil kubu kuno dan terbengkalai di pesisir pantai yang bebas untuk dikunjungi. 

 

10. Pergunungan Dari Marikh

Pergunungan Hajhir membentang hampir separuh pulau. Kawasan ini menjadi laluan penduduk setempat, terutama penduduk Habidu, hanya terdapat sebuah lembah di antara kawasan pergunungan dan kota pesisir.

 

Pergunungan granit ini mempunyai warna yang agak pelik dan kabut yang menyeliputi dari pantai berdekatan menjadikan kawasan pergunungan itu kelihatan aneh seperti pulau ini berada di dunia lain.

 


11. Pulau Dajjal

Banyak yang percaya pulau eksotis Socotra adalah tempat persembunyian Dajjal yang masih terantai.  Socotra bukan saja dikenal dengan hal-hal aneh, Socotra juga masyhur gara-gara disebut sebagai pulaunya Dajjal. Dalam Islam memang dikhabarkan si Messiah palsu ini sekarang tengah berdiam di sebuah tempat di bumi dan akan muncul ketika tiba waktunya.

 

Aneh, pulau yang satu ini sangat jarang disinggahi pelancong. Apa yang ada di dalamnya seolah-olah tidak pernah terusik. Jika dilihat dari letaknya pulau ini, Pulau Socotra ternyata tidaklah sulit untuk dilihat. Malah pesawat dan kapal laut jelas masih dapat menjangkaunya. Namun anehnya, pulau ini selalu terlepas dari pandagan dan tumpuan manusia.

Alasan lain kenapa Socotra jarang diteroka adalah rumor persembunyian Dajjal. Socotra identik dengan persembunyian Dajjal sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis-hadis Rasulullah saw.

Cerita tentang Dajjal ini banyak sumber boleh dicari sama ada melalui media maya atau anda boleh terus merujuk kepada para ustaz.

Pulau yang aneh dan indah ini benar-benar tidak seperti di tempat lain di dunia, ada banyak yang dapat dilihat seperti banjaran gunung yang menakutkan, padang pasir yang keras penuh dengan reptilia dan labah-labah yang menakutkan, dan pantai yang berbukit pasir putih yang indah tetapi nampak menyeramkan


 Video: Amazing Places on Our Planet


Walaupun Tapak Warisan Dunia UNESCO ini kurang dikenali seperti Galapagos, tetapi ia semestinya layak menjadi salah satu tempat yang paling dibanggakan di bumi. [thetravel.com/ allthatsinteresting.com/ pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan