Subscribe Us

Nasi Beriani Dubai Bertabur Emas 23 Karat, Masya Allah Lazatnya

Nasi beriani sering menjadi menu utama di restoran yang menyajikan menu khas Timur Tengah. Begitu juga di Dubai, United Emirates Arab (UEA), ada restoran yang menyajikan nasi beriani bukan kaleng-kaleng.  Nasi Beriani ini disajikan dengan sangat mewah di mana nasi beriani ini ditabur di atasnya dengan emas 23 karat yang boleh dimakan.  Restoran tersebut bernama Bombay Borough di Dubai International Financial Centre (DIFC.

 

Menu tersebut diberi nama Royal Gold Biryani yang disajikan dalam pinggan emas raksasa bercirikan reka bentuk mewah. Nasi ini tersedia dalam tiga varian, iaitu nasi beriani kambing, nasi keema, dan nasi putih saffron yang dilengkapi potongan baby potato dan telur rebus di atasnya.

 

Harga bagi sepinggan nasi beriani bertabur emas ini RM 1100.00 atau 1.000 Dirham. Nasi beriani Royal Gold Biryani ini beratnya mencapai 3 kilogram.

 

Isi di dalamnya bukan hanya daging kambing tetapi juga ada daging ayam, ayam panggang Malai, Rajputana Murgh Sula, dan bakso ayam.  Selain itu ia disajikan dengan Lamb Seekh Kebab yang dihias dengan daun mint, kacang mete panggang, delima, dan bawang goreng.


Sajian besar mewah ini juga dilengkapi dengan lauk pauk, seperti Nihari Salan, Jodhpuri Salan, saus Badami dengan almond dan Raita Delima yang pinggannya dihiasi dengan emas 23 karat. [Times of India]

Catat Ulasan

0 Ulasan