Subscribe Us

Pusat Riadah Tanjung Ketapang Serba Lengkap, Manfaat Kesihatan Walking


Taman rekreasi Tanjung Ketapang terletak di tepi laut di muara sungai Muar. Ia adalah lokasi menarik untuk penduduk tempatan melakukan aktiviti riadah pada waktu pagi dan petang. Di sini letaknya Pusat Rekreasi Tanjung Ketapang dimana terdapat banyak kemudahan serba lengkap tersedia seperti trek walking dan jogging, padang golf, peralatan senaman, dan pondok rehat. 
Sambil beriadah, para pengunjung dapat melihat keindahan pemandangan menarik tepi laut serta alam semulajadi pokok-pokok bakau dan hidupan yang tinggal disini.Aktiviti walking merupakan antara aktivi yang paling popular dan menjadi pilihan utama penduduk tempatan.


Berjalan kaki memberikan banyak manfaat kesihatan untuk kita dari semua peringkat umur dan tahap kecergasan. Ia juga dapat membantu mencegah penyakit tertentu, bahkan memanjangkan umur anda.

 

Berjalan kaki adalah aktiviti percuma dan senang dilakukan dalam rutin harian anda tetapi memberi banyak manfaat kesihatan untuk mereka yang melakukannya. Anda hanya memerlukan sepasang kasut yang sesuai untuk memulakan aktiviti berjalan kaki yang selamat.

 

Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa faedah berjalan kaki;

 

1. Membakar kalori

Berjalan kaki dapat membantu anda membakar kalori. Membakar kalori membantu anda mengekalkan atau menurunkan berat badan .

 

Pembakaran kalori sebenar anda adalah bergantung kepada beberapa faktor, termasuk:

kelajuan berjalan

jarak yang dilalui

berat badan anda

 


2. Menguatkan hati

Berjalan kaki sekurang-kurangnya 30 minit sehari, lima hari seminggu boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak kira-kira 19 peratus. Perjalanan lebih lama dan lebih jauh adalah lebih baik untuk mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

 

3. Membantu menurunkan gula darah anda

Berjalan kaki sebentar selepas makan boleh membantu menurunkan gula darah anda.  Satu kajian mendapati bahawa berjalan kaki selama 15 minit tiga kali sehari (selepas sarapan, makan tengah hari, dan makan malam) meningkatkan kadar gula darah lebih banyak daripada berjalan kaki 45 minit pada titik lain pada siang hari.

 

4. Meredakan sakit sendi

Berjalan kaki dapat membantu melindungi sendi, termasuk lutut dan pinggul.  Berjalan kaki membantu melincirkan dan menguatkan otot yang menyokong sendi.

 

Berjalan kaki juga dapat memberi manfaat bagi orang yang menghidap artritis, seperti mengurangkan kesakitan. Berjalan kaki sejauh 5 hingga 6 batu seminggu juga dapat membantu mencegah radang sendi.


5. Meningkatkan fungsi imun

Berjalan kaki dapat mengurangkan risiko terkena selesema atau selesema.

 

6. Meningkatkan tenaga

Berjalan kaki meningkatkan aliran oksigen ke seluruh badan. Ia juga dapat meningkatkan kadar kortisol, epinefrin, dan norepinefrin. Itulah hormon yang membantu meningkatkan tahap tenaga.

 

7. meningkatkan mood

Berjalan kaki dapat membantu kesihatan mental anda. Berjalan kaki dapat membantu mengurangkan kegelisahan, kemurungan, dan mood negatif.

 

8. Panjang umur

Berjalan dengan kadar yang lebih pantas dapat memanjangkan umur anda. Para penyelidik mendapati bahawa berjalan kaki dengan kadar cepat berbanding dengan perlahan menyebabkan risiko kematian 20 persen berkurang secara keseluruhan.

 

Berjalan dengan pantas (sekurang-kurangnya 4 batu sejam) mengurangkan risiko sebanyak 24 peratus. Kajian itu melihat hubungan berjalan dengan kadar yang lebih cepat dengan faktor-faktor seperti penyebab keseluruhan kematian, penyakit kardiovaskular, dan kematian akibat barah.

 

9. Menguatkan otot kaki

Berjalan kaki dapat menguatkan otot-otot di kaki anda. Untuk meningkatkan kekuatan, berjalan di kawasan berbukit atau di treadmill dengan lereng atau cari laluan bertangga.

 


10. Pemikiran kreatif

Berjalan dapat membantu membersihkan minda dan membantu anda berfikir secara kreatif.

 

Satu kajian yang merangkumi empat eksperimen membandingkan orang yang berusaha memikirkan idea baru semasa mereka berjalan atau duduk. Para penyelidik mendapati para peserta menjana idea kreatif lebih baik semasa berjalan, terutama ketika berjalan di luar rumah.

 

Para penyelidik menyimpulkan bahawa berjalan kaki membuka aliran idea bebas dan merupakan kaedah mudah untuk meningkatkan kreativiti di samping mendapatkan aktiviti fizikal pada masa yang sama.  [Pelbagai sumbet]

Catat Ulasan

0 Ulasan