Subscribe Us

6 Tanda Jelas Telefon Anda Digodam Dan Dipantau Dari Jauh

Telefon bimbit kita biasanya dilengkapi dengan banyak maklumat peribadi yang tidak akan dikongsi dengan orang lain.

 

Ada maklumat atau sesuatu yang bersifat peribadi dan juga rahsia. Kita tidak mampu kehilangan maklumat penting dan juga tidak mahu sebarang data maklumat dicuri! Tidak ada telefon yang tidak dapat dgodam! Semakin maju teknologi maka begitu juga tidak teknik penggodaman!

 

Anda harus tahu dan perlu ada panduan untuk mengetahui bagaimana telefon anda sedang digodam, yang paling penting bagaimana cara untuk melindungi telefon anda daripada diretas.

 

Sekiranya telefon anda sedang diretas, telefon akan memberi anda isyarat-isyarat tertentu. Sekiranya perkara-perkara yang berikut berlaku pada telefon anda, kemungkinan besar telefon anda sedang dan telah digodam.

 


1. Kehabisan kuasa bateri dengan cepat

Sekiranya bateri anda habis dengan cepat dan tidak ada kesalahan pada bateri anda, telefon anda mesti telah diretas disebabkan oleh sesuatu aplikasi yang tidak diketahui terus berjalan dan menghabiskan semua bateri. Ini adalah sebabnya mengapa telefon anda menjadi panas.

 

2. Reboot Sendiri

Sekiranya telefon anda cenderung untuk boot semula, ia adalah kerana sama ada kesalahan teknikal atau penggodaman. Sekiranya telefon anda shut down sendiri, kemudian menghidupkan aplikasi tertentu, ia menunjukkan digodam!

 

3. Panggilan terkini

Telefon anda mempunyai nombor yang tidak diketahui dalam senarai nombor panggilan terbaru anda.

 

4. Gangguan semasa panggilan

Sekiranya anda mendengar gema atau suara semasa membuat panggilan, anda perlu berasa waspada!

 

5-Telefon anda menjadi panas

Telefon anda menjadi panas walaupun anda tidak membuat panggilan atau menggunakannya. Ini adalah satu lagi tanda bahawa ada aplikasi yang tidak diketahui sedang berjalan.

 

6. Bising semasa panggilan

Terdapat bunyi atau gema semasa panggilan, dan anda belum pernah berada di lokasi ini sebelumnya. Ini bermaksud panggilan anda didengar oleh orang lain di suatu tempat tanpa pengetahuan anda.

 


Bagaimana telefon anda digodam?

Telefon boleh diretas dengan mudah, berikut adalah beberapa cara yang boleh menyebabkan telefon anda digodam:

 

1. Aplikasi tertentu

Aplikasi yang dimaksudkan untuk mengintip seperti Aplikasi Telefon Perisik, Spyzie , dan Spyera.

 

2. Wifi Umum

Jika anda menggunakan wifi yang tidak dilindungi atau wifi awam, anda mempertaruhkan telefon anda untuk diretas. Semua orang di sekitar anda dapat menyelidiki data anda! wifi awam yang terdapat di lapangan terbang dan kafe merupakan ancaman besar bagi data anda.

 

3. Pengecasan

Jika anda mengecas telefon anda dengan USB yang tidak diketahui, anda membenarkan penggodam menggodam telefon anda. USB tersedia di dalam kereta dan lapangan terbang yang tidak begitu selamat untuk telefon anda kerana ia dapat membenarkan data anda dipindahkan tanpa persetujuan anda.

 

4. SMS

SMS tertentu yang mengatakan bahawa pautan itu mempunyai maklumat mengenai penyata bank anda, gambar atau resit penghantaran wang sebenarnya adalah cara untuk menggodam telefon anda. Jangan buka SMS seperti itu dan muat turun fail yang dipercayai data peribadi anda.

 

5. Sistem Isyarat SS7

Malangnya, stesen isyarat seperti ini digunakan di seluruh dunia oleh sektor telekomunikasi. Sistem sedemikian membolehkan akses mudah kepada penggodam ke dalam panggilan, lokasi, dan mesej anda.

 


Beberapa langkah perlindungan utama

 

*Jangan sekali-kali membuka pautan yang URLnya tidak lengkap.

*Pilih pilihan hanya mengecas semasa mengecas telefon anda dengan USB yang tidak diketahui.

*Pilih wifi manual dan bukannya automatik.

*Pengguna android harus memasang perisian anti virus.

*Jangan gunakan wifi awam dengan nama seperti percuma atau lebih, gunakan yang boleh dipercayai

*Jaga keselamatan telefon anda dengan kata laluan.

*Jangan sesekali membeli dalam talian melalui wifi awam yang tidak dipercayai.

Catat Ulasan

0 Ulasan