Subscribe Us

5 Perubahan Pada Tubuh Dengan Sebiji Buah Delima Setiap Hari

Buah delima telah terbukti menjadi pelindung tubuh yang begitu hebat.  Buah ini kaya akan antioksidan dan itulah sebabnya mengapa ia dapat melawan banyak penyusup yang menyebabkan rasa sakit dan peradangan bagi kita.

 

Bright Side telah melakukan beberapa penelitian menyeluruh dan menemukan 5 manfaat buah delima dapat memengaruhi tubuh dan kesihatan secara keseluruhan.

1. Menjauhkan virus dan flu

Dengan jusnya, bijinya, dan kulitnya, delima dapat melindungi tubuh anda daripada patogen.

 

Jus delima khususnya, dapat melindungi anda daripada virus melalui makanan yang terinfeksi dengan melindungi rongga mulut. Selain itu, ekstrak buahnya merupakan sumber vitamin C telah terbukti menjadi pelindung yang baik terhadap flu biasa.

 

2. Menurunkan tekanan darah tinggi

Sifat antioksidan buah delima telah terbukti berhasil mengurangkan hipertensi dan tekanan darah tinggi.

 

Hasil kajian menunjukkan bahawa mereka yang menderita hal-hal ini harus mengambil sekurang-kurangnya 240ml setiap hari untuk melihat keberkesanannya.  Pastikan bahawa jus delima 100% alami tanpa tambahan gula.

 

Selain itu dengan 100 gram buah delima mengandung 236 gram kalium, ia membantu menjaga kesihatan tulang dan fungsi jantung.

 

3. Memperbaiki masalah pencernaan

Orang yang melawan penyakit Crohn sangat akrab dengan masalah perut yang mengakibatkan berkurangnya nafsu makan dan penurunan berat badan.

 

Penyebabnya adalah penumpukan bakteria di dalam perut yang menyebabkan peradangan parah. Salah satu solusi yang menurut banyak penelitian bermanfaat, adalah konsumsi buah delima.

 

Ekstrak buah delima menjadi penyerang yang baik untuk melawan bakteria yang menyebabkan semua rasa sakit.

 

4. Memperkuat ingatan, terutama melawan Alzheimer

Hasil kajian Dr. Hartman, dimana beliau memberikan pil buah delima kepada pesakit yang akan menjalani operasi jantung.

 

Pil pertama diberikan seminggu sebelum operasi dan yang kedua, 6 minggu setelahnya. Para pesakit telah mengalami peningkatan bahawa ingatan mereka 100% utuh, malah lebih baik dari sebelumnya.

 

Di sisi lain, pesakit yang tidak mendapatkan pil mengalami kehilangan memori setelah operasi.

5. Menyeimbangkan efek diabetes

Kadar gula tinggi yang terkait dengan diabetes dapat dikawal hanya dengan makan buah delima setiap hari.

 

Buah ini dapat mengurangkan stres oksidatif yang merupakan penyebab utama diabetes.  Delima juga dapat mengurangkan jenis kolesterol jahat, membantu menjaga tingkat gula darah yang relatif rendah.

 

Namun, pesakit diabetes harus berhati-hati dengan pengambilan buah delima harian mereka kerana delima juga mengandungi gula, oleh itu harus mereka konsumsi dalam jumlah yang sangat sedikit. (Bright Side)

Catat Ulasan

0 Ulasan