Subscribe Us

Projek Giga Laut Merah 'Coral Bloom' Pulau Shurayrah, Pusat Peranginan Terbesar dan Termewah di Dunia

Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman telah melancarkan projek giga Pusat Peranginan Laut Merah yang mewah dan tercanggih di dunia.  Pembangunan "Coral Bloom" telah dirancang oleh firma seni bina Britain yang terkenal di dunia, Foster + Partners.

 

Projek ini akan dibangunkan oleh kerajaan Arab Saudi di Pulau Shurayrah, pulau utama dari Projek di pantai barat Laut Merah.

 


Pulau yang berbentuk seperti ikan lumba-lumba semula jadi ini merupakan rumah bagi sistem terumbu penghalang keempat terbesar di dunia, karang dan sebilangan besar spesies terancam yang masih belum tersentuh lagi.  Konsep pulau ini dirancang untuk menyatu dengan persekitaran semula jadi yang asli.

"Kami mengharapkan para pengunjung terpukau dengan apa yang mereka lihat ketika mereka pertama kali tiba di The Red Sea Project, menikmati pengalaman mewah tanpa alas kaki yang sungguh mengasyikkan," kata John Pagano, CEO Syarikat Pembangunan Laut Merah (TRSDC). "Coral Bloom merancang, mengambil inspirasi dari flora dan fauna yang luar biasa yang terdapat di Arab Saudi, berjanji untuk mewujudkan visi tersebut.


Pulau Shurayrah akan menjadi pintu masuk ke The Red Sea Project, oleh itu adalah amat penting memastikan menetapkan standard dalam seni bina yang canggih dan reka bentuk yang lestari, yang akan menjadi tumpuan di seluruh dunia. Ini dicapai dengan melindungi lingkungan, dan juga menerapkan pendekatan regeneratif. "

Projek ini merangkumi 11 hotel di pulau itu yang akan dikendalikan oleh syarikat hotel jenama paling terkenal dan terbesar di dunia.

 

Reka bentuk projek bernilai berbilion dolar akan mewujudkan pantai baru yang dibuat di pulau berbentuk lumba-lumba bersama dengan lagun baru.


"Projek Laut Merah telah melengkapkan tonggak penting dan sedang dalam perjalanan untuk menyambut tetamu pertama pada akhir 2022, ketika lapangan terbang antarabangsa dan empat hotel pertama akan dibuka. Selebihnya 12 hotel yang dirancang pada fasa pertama akan dibuka pada tahun 2023 , "kata syarikat itu.

 

Reka bentuk hotel telah mengambil kira perubahan dunia dan permintaan pelancong selama 12 bulan terakhir sebagai akibat dari pandemi COVID-19.

"Visi untuk Shurayrah diilhamkan berdasarkan keadaan semula jadi pulau ini, dengan hotel-hotel yang dirancang untuk memberikan kepuasan amat bermakna bagi mereka bermandi-manda di pantai yang terletak di antara bukit pasir seperti kayu apung," kata Gerard Evenden, ketua studio di Foster + Partners .

 

"Material yang kami gunakan berimpak rendah untuk memastikan persekitaran yang kekal bersih dapat dilindungi, sementara penambahan yang di laksanakan di pulau ini berfungsi untuk meningkatkan kelestarian apa yang sudah ada - maka ia dinamakan Coral Bloom."

Apabila pembinaan yang dijangka selesai pada tahun 2030, Projek Laut Merah akan merangkumi 50 pusat peranginan, yang menawarkan hingga 8000 bilik hotel dan sekitar 1300 harta tanah kediaman di 22 pulau dan enam kawasan pedalaman. Destinasi ini juga merangkumi marina mewah, lapangan golf, hiburan dan kemudahan rekreasi. "

 

Visi Arab Saudi 2030 bertujuan untuk mempelbagaikan ekonomi Kerajaan dari ketergantungan pada minyak dan mendorong sektor pelancongan untuk menyumbang 10 persen dari produk domestik kasar.


Projek Laut Merah dimaksudkan untuk menjadi pemangkin industri pelancongan baru di sebuah negara yang membuka kemegahan semula jadi kepada pengunjung dari seluruh dunia. Kerajaan pertama kali mengeluarkan visa pelancong pada tahun 2019 dan mengumumkan pada tahun itu bahawa ia telah menarik pelaburan pelancongan sebanyak $30 juta.  [arabnews.com/ alarabiya.net/ dailymail.co.uk]

Catat Ulasan

0 Ulasan