Subscribe Us

Bayi Berusia 11 Bulan Begitu Cekap Panjat Tangga Menjengah Keluar Tingkap- Video

Saat mencemaskan apabila seorang bayi perempuan baru berusia 11 bulan menunjukkan kemahirannya memanjat tangga setinggi 7 kaki, ibunya dengan tenang memerhati dan membiarkan anaknya meneruskan aktivitinya.

Ibu bayi tersebut, Sara Ferreira, 35, yang menetap di Caldas Novas, Goiás Brazil, berkata  ini bukan kali pertama anak perempuannya memanjat tangga.  “ Bayinya telah melakukannya sebelum ini dua kali di bawah pengawasan saya dan saya melihat dia mampu melakukannya, jadi saya tergerak hati merakamnya untuk menunjukkan kepada ayahnya.”

Sara Ferreira mengatakan bahawa anak perempuannya mula merangkak pada usia hanya empat bulan dan boleh berdiri pada usia lima bulan.

 

Dia menambah: 'Banyak orang mengkritik ketenangan saya begitu santai. Saya tidak mahu membahayakan anak perempuan saya. Bayi mampu. Saya membiarkan mereka meneroka dengan penuh tanggungjawab. '

Kapasiti motornya sangat mengagumkan. Untuk perkembangan anak, itu petanda positif, tetapi masih perlu berhati-hati kerana usianya.


Kebanyakan ibu bapa merangsang anak-anak mereka dengan telefon bimbit, melakukan aktiviti seperti berjalan dan mendaki sebenarnya banyak membantu perkembangan psikomotor anak-anak. [dailymail.co.uk]

Catat Ulasan

0 Ulasan