Subscribe Us

Video Menarik Bagaimana Buih Sabun Serta-Merta Membeku Menjadi Bola Salji Yang Berkilauan

Rakaman video yang indah menunjukkan gelembung sabun membeku dalam masa kurang dari 30 saat pada suhu -28°C di Winnipeg, Kanada.

 

Rakaman santai menunjukkan buih sabun mulai membentuk kristal ais berbentuk bintang, seperti potongan-potongan kerajang timah yang diukir secara rumit, di seluruh permukaannya.

Kristal-kristal bintang ini terbentuk sehingga gelembung sfera sempurna menyatu sepenuhnya, membentuk apa yang kelihatan seperti planet ais yang damai dari galaksi yang jauh.

 

Video dirakam dan diposkan ke YouTube dan Twitter oleh Heather Hinam, seorang artis, jurugambar dan peminat hidupan liar yang berpangkalan di Kanada.

Dalam video tersebut, Hinam menggunakan tiub jernih yang dicelupkan dalam larutan khas, terdiri daripada air suam, pencuci pinggan, sirap jagung dan gula.

 

"Sirap gula dan jagung, sejauh yang saya memahaminya, menambah sedikit struktur pada gelembung sehingga tidak cepat meletus ketika sejuk," kata Hinam kepada MailOnline.

 

Setelah hanya lima saat selepas pembentukan gelembung, pinpricks putih mula muncul di pelbagai bahagian permukaannya.

 

Pinpricks ini terus membesar membentuk pelbagai formasi kristal yang bergerigi dan berpola rumit, yang akhirnya bergabung untuk membentuk bola ais yang lengkap.  [dailymail.co.uk]

Catat Ulasan

0 Ulasan