Subscribe Us

Tasik Ajaib: Hilang Pada Musim Sejuk Dan Akan Muncul Pada Musim Bunga

Grüner See dalam bahasa Austria, yang diterjemahkan bermaksud Green Lake atau Tasik Hijau Zamrud terletak di pergunungan Hochschwab di Styria, Austria, berhampiran kampung Tragöess. Ini adalah tempat yang sangat indah, sering dikunjungi oleh penduduk tempatan dan dari luar untuk mendaki dan bersantai di sini sekitar pertengahan bulan Jun, ketika laluan dan bangku tersebut berada di bawah air hingga 36 kaki.

Kawasan perairan cetek ini secara harfiah berubah bentuk sepanjang musim. Semasa musim sejuk, ia lebih seperti kolam cetek. Tetapi pada musim bunga, ia cukup dalam untuk menyelam dan berenang.
Apabila suhu meningkat pada musim bunga, salji dari pergunungan di sekitarnya mencair ke lembangan yang hanya sedalam 3 hingga 7 kaki sepanjang musim sejuk.  Akibat salji mencair pada musim bunga, air dari pergunungan membanjiri seluruh kawasan tersebut mengubah kolam kecil menjadi oasis bawah laut yang sangat menakjubkan, menenggelami kawasan rekreasi, pokok-pokok besar tinggi, laluan, bangku, dan bahkan jambatan kecil.

Fenomena alam semula jadi ini telah mewujudkan taman bawah laut yang hampir nyata sehingga bulan Julai, ketika air mula menguap lagi, mengembalikan akses taman ke pelincir darat. Kerana airnya bersalji salji, sangat sejuk (biasanya tidak lebih panas daripada 45 darjah Fahrenheit) dan sangat jernih. Pemandangan dari tempat tinggi ini (hingga 160 kaki) sebenarnya inilah yang menjadikan tasik itu berwarna hijau zamrud dan akhirnya ia digelar "Caribbean of the Alps."

Tidak menghairankan, daya tarikan tasik yang indah menarik banyak pelancong, menjadi tempat tumpuan penyelam. Hal ini mendorong pejabat pelancongan setempat untuk mengenakan peraturan ketat untuk mengelakkan daripada terancam kerana minat manusia yang meluas.


Menurut Dive Magazine , pejabat pelancongan membuat pengumuman secara rasmi melarang semua aktiviti sukan air pada tahun 2016; tiada aktiviti menyelam, berenang, atau kapal yang dibenarkan di perairan Green Lake. Keputusan itu dibuat setelah berunding dengan beberapa pakar dan menentukan risiko berpotensi mencemarkan air jernih tasik.

Green Lake dikelilingi oleh sebuah perkampungan Austria bernama Tragöß. Ia adalah sebuah taman rekreasi di mana pejalan kaki melintasi pergunungan dan hutan Hochschwab yang subur sepanjang tahun.


Apabila salji di pergunungan karst yang berdekatan mula mencair kerana peningkatan suhu pada musim bunga, salji yang mencair turun ke lembah tasik dan memenuhinya dengan air yang sangat jernih berkilau.


Dari bulan Julai hingga sekitar pertengahan Mei, tasik kelihatan seperti ini.

Pada kebiasaannya kedalaman tasik hanya sekitar tiga hingga tujuh kaki sepanjang musim sejuk.

Pada musim bunga, limpahan salji yang mencair menjadikan air sangat bersih, jernih, dan sejuk, mengekalkan suhu sejuk sekitar 45 darjah Fahrenheit.


Kawasan perairan kecil berubah menjadi tasik hijau ini boleh mencapai kedalaman hingga sekitar 40 kaki.Para pengunjung mengatakan bahawa tasik kelihatan paling menakjubkan ialah semasa musim bunga memuncak.


Sumber:[businessinsider.com/ travelandleisure.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan