Subscribe Us

Gangina, Kaedah Kuno Menyimpan Anggur Kekal Segar Sehingga Setahun

Anggur sukar untuk tetap segar dalam jangka masa yang panjang, walaupun tersimpan di tempat yang sejuk, tetapi nampaknya orang Afghanistan telah lama menggunakan kaedah kuno ini untuk menjaga agar buah-buahan tetap segar untuk dimakan pada musim dingin, ketika buah-buahan segar sukar didapati.

Disebut gangina, ia adalah teknik pemuliharaan pintar memastikan buah anggur sentiasa kekal sihat, kekal segar seperti baru dipetik walaupun sudah berbulan-bulan tersimpan di dalam bekas istimewa ini.

Kaedah tradisional gangina ini sangat berkesan untuk menjaga anggur dan buah-buahan lain agar kekal segar selama berbulan-bulan malah boleh bertahan sehingga setahun, dengan menyimpannya di dalam bekas kedap udara yang terbuat daripada tanah basah.

Bekas dibiarkan di bawah sinar matahari hingga kering dan kemudian harus disimpan di tempat yang sejuk, jauh dari sinar matahari langsung. Sekiranya disimpan dengan betul, bekas gangina dapat mengekalkan kesegaran anggur yang dipetik pada musim luruh sehingga musim bunga tahun depan.

"Kita harus membuang anggur yang sudah pecah terlebih dahulu, kemudian memasukkannya ke dalam gangina. Sekiranya kita meletakkan yang patah di gangina, ia akan merosakkan semua anggur lain, "kata petani Abdul Manan, sambil menambah bahawa sangat penting bahawa hanya anggur yang sihat yang dapat dipelihara dengan cara ini, kerana sebiji anggur yang manja dapat merosakkan keseluruhannya. [/arezonews/ gfycat.com/@desertgodfather/ odditycentral]

Catat Ulasan

0 Ulasan