Subscribe Us

Cecair Paling Mahal Di Dunia Dijual Sehingga RM170 000 000 Satu Gelen

Racun kala jengking Deathstalker bukan sahaja racun termahal di dunia, tetapi juga cecair yang paling mahal, dengan harga sehingga $39 juta untuk setiap satu gelen.

 

Deathstalker adalah salah satu spesies kalajengking yang paling berbahaya. Walaupun sengatan pada amnya tidak cukup untuk membunuh orang dewasa yang sihat, ia dapat mematikan kanak-kanak dan orang tua, dan dikatakan lebih 100 kali lebih menyakitkan daripada sengatan lebah. Sudah tentu rasa sakit itu subjektif, jadi kita tidak mengalaminya dengan cara yang sama, tetapi menurut para pakar, menggambarkan kesakitan seekor kala jengking maut sebagai penyiksaan adalah cukup tepat.


Untuk mendapatkan campuran racun yang berharga, seseorang harus memerah cecair berbisa si Deathstalker secara manual kerana penyelesaian automatik baru sahaja dikembangkan.

 

Nilai yang mematikan dari racun kalajengking deathstalker bukan hanya akibat dari bahaya yang dihadapi seseorang untuk mendapatkannya, tetapi salah satu komponen racunnya iaitu klorotoksin peptida, telah menunjukkan potensi untuk mengubati tumor otak manusia, sementara komponen lain dapat digunakan untuk mengatur insulin dan merawat diabetes. Ini sangat berharga untuk industri perubatan dan makmal penyelidikan nampaknya bersedia membayar dengan harga yang mahal untuknya.

 

Kesukaran untuk mendapatkan racun ini juga memainkan peranan dalam label harganya. Seekor kalajengking dewasa hanya menghasilkan hingga 2mg racun dalam satu masa. Memandangkan bisa kalajengking diperah dengan tangan, seekor demi seekor, dan diperlukan waktu 2-3 minggu bagi seekor kalajengking untuk menghasilkan bekalan racunnya, melakukan kerja secara manual, maka untuk mendapat satu gelen cecair bernilai ini adalah tugas yang sangat sukar.

Menariknya, ada satu cecair yang lebih mahal daripada racun kala jengking deathstalker - air mani kuda! Ia dari baka kuda jantan asli termahal di dunia bernama Galileo. Menurut Business Insider satu gelen air mani kuda jantan ini berharga hingga $49 juta, dan lebih mudah diperoleh juga.


Oleh sebab ia hanya memerlukan satu ekor saja untuk mendpat segelen air mani kuda, maka racun kalajengking masih dianggap mengekalkan gelaran cecair termahal di dunia kerana ia memerlukan beratus-ratus ekor kalajengking untuk mendapatkan segelen racun berbisanya.

Catat Ulasan

0 Ulasan