Subscribe Us

Oymyakon, Satu-Satunya Sekolah Paling Sejuk Di Dunia, Suhu Di Bawah -52 ° Celsius, Bagaimana Kanak-Kanak Ini Menghadapi Suhu Ekstrim Ke Sekolah?

Diiktiraf secara rasmi sebagai penempatan yang paling lama dihuni dan paling sejuk di Bumi, perkampungan kecil Oymyakon di Rusia mungkin merupakan rumah bagi anak-anak yang paling kuat dan lasak di dunia.

 

Bolehkah anda bayangkan menghantar anak-anak anda ke sekolah rendah (tahun satu hingga empat) pada suhu negatif -50 ° Celsius? Nah, di Oymyakon, ini adalah prosedur biasa kerana sekolah di kawasan pedalaman hanya ditutup apabila suhu turun di bawah negatif -52 ° Celsius.

 

Manakala kanak-kanak yang berusia lebih dari 11 tahun harus menjadi lebih sukar, kerana mereka hanya dapat tinggal di rumah hanya apabila suhu turun di bawah -56 ° Celsius. Suhu pada waktu siang sekitar sekitar -50 ° C, ini bermaksud bahawa murid-murid dari semua peringkat umur harus menahan kesejukan dan pergi ke sekolah setiap pagi.

"Anak-anak tempatan berjalan ke sekolah dengan ibu bapa mereka dan sering juga ditemani dengan anjing peliharaan. Murid dari kampung lain perlu menaiki bas untuk ke sini. Perjalanan menaiki bas mengambil masa 10 hingga 18 minit”, kata jurugambar tempatan Semyon Sivtsev baru-baru ini kepada Siberian Times.

"Saya menjalani penggambaran sekitar jam 9 pagi pada 8 Disember, dan suhunya -51 ° C. Sejauh mana sejuknya rasanya? Saya harus menjaga sarung tangan saya yang tidak begitu selesa, tetapi jika tidak, jari saya akan menjadi frostbitten, dan saya hanya dapat membuat rakaman dengan cepat. ”

Pada bulan Disember, matahari terbit sekitar jam 10 pagi di Oymyakon, jadi pada pukul 9 pagi, ketika sekolah bermula, cuaca masih gelap di luar, dan suhunya sangat rendah. Anak-anak tinggal di sekolah hingga jam 5 petang, kira-kira tiga jam setelah matahari terbenam, jadi mereka juga harus mempunyai suhu yang sangat rendah dalam perjalanan pulang ke rumah.

 

Menariknya, suhu negatif -50 ° C tidak dikira sejuk suhu di Oymyakonkerana terdapat petempatan kecil di luar bandar adalah salah satu dari dua tempat tinggal paling lama di dunia yang mencatatkan suhu di bawah negatif −60.0 ° C untuk setiap hari pada bulan Januari. Ia mempunyai monumen yang memperingati bacaan suhu −71.2 ° C (−96.2 ° F), pada bulan Januari 1924.

 

Oleh itu, apabila anak-anak anda mengeluh kerana terlalu sejuk di luar, mungkin tunjukkan kepada mereka apa yang harus dihadapi oleh anak-anak Oymyakon setiap musim sejuk.

 

Keseluruhan Yakutia adalah satu tempat yang sangat mematikan, kecuali jika anda adalah kuda Yakut yang dapat menahan suhu di bawah -70 ° C. [odditycentral]

Catat Ulasan

0 Ulasan