Subscribe Us

Anggur Luar Biasa, Lebih Besar Daripada Telur Ayam, Terbesar Di Dunia

Gambar anggur gergasi, lebih besar daripada rata-rata telur ayam, telah tular di media sosial Vietnam minggu ini, menimbulkan persoalan mengenai keaslian dan asal usulnya.

 

Baru-baru ini Khuc Ngoc Anh, pemilik sebuah kedai buah mewah di Xuan La, Hanoi  Vietnam menjual pelbagai jenis anggur baru yang diimport dari Jepun menggunakan media sosial untuk mempromosikan produk baru agak standard hari ini, menyebarkan foto-foto buah anggur gergasinya lalu mendapat perhatian luar biasa kerana saiz anggur yang jelas lebih besar daripada telur ayam.


Laman web Vietnam, VietnameNet adalah antara gerai pertama yang memaparkan foto anggur gergasi, yang mendakwa bahawa mereka adalah "varietas vip" Jepun yang baru dijual dengan harga 7 juta dong ($ 300) segugus. Ternyata harganya memang sangat mahal namun ia mendapat sambutan sangat menggalakkan. Dia berusaha menarik minat orang ramai, jadi dia menggunakan telur ayam yang sebenarnya untuk menunjukkan seberapa besar anggur itu. Teknik ini berjaya, dan hanya dalam beberapa minit, semua 50 tandan yang dipesannya terjual.

Buah anggur ini tidak dijual dengan berat, tetapi mengikut banyak, dengan setiap gugus harus mematuhi standard kualiti yang sangat ketat. Sebagai contoh, anggur yang sangat jarang di pasaran ini harus mempunyai berat sekurang-kurangnya 1kg setiap gugus, dan setiap anggur mestilah berdiameter antara 4 hingga 5 cm agar layak dikomersialkan dan dieksport.


Pemilik kedai mengatakan bahawa anggur bersai besar ini adalah jenis anggur pelopor putih yang sangat baru dari wilayah Nagano di Jepun. Penghantaran pertama dan foto yang dia hantar menghasilkan minat yang luar biasa dari kalangan pelanggan, tetapi dia memberitahu VietnamNet bahawa dia sedang berusaha untuk mendapatkan penghantaran baru, kerana betapa jarangnya varietas baru itu dan sukar untuk mendapatkan bekalannya.

 

Menariknya, anggur gergasi tidak semahal anggur Ruby Jepun yang lebih terkenal, yang dapat dijual dengan harga setinggi 11 juta dong ($ 475) segugus. Ia dikenali sebagai varieti anggur termahal di dunia , dengan sekumpulan termahal yang pernah dijual dengan harga 1.1 juta yen ($ 11,000), pada tahun 2016. [vietnamnet.vn]

Catat Ulasan

0 Ulasan