Subscribe Us

Jantung Bumi Terus Berdenyut Setiap 26 Saat, Tiada Siapa Yang Mengetahui Bagaimana Terjadi

Mengapa Bumi berdenyut setiap 26 saat, dan mengapa saintis tidak dapat menerangkannya setelah 60 tahun? Ini adalah teka-teki yang belum dapat dirungkai dengan gerakan misteri secara berkala. 


Sejak tahun 1960-an, ahli seismologi di beberapa benua telah mengesan denyutan misteri bumi yang dihasilkan seperti jam, setiap 26 saat. Namun dalam tempoh 60 tahun kebelakangan ini tidak ada sesiapa yang dapat mengetahui apakah sebenarnya bunyi denyutan ini.

"Detak jantung Bumi" pertama kali didokumentasikan pada tahun 1962, oleh John Oliver, seorang penyelidik di Observatorium Geologi Lamont-Doherty, Universiti Columbia. Dia tahu bahawa ia datang dari suatu tempat di Samudera Atlantik selatan atau khatulistiwa, dan bahawa ia lebih kuat pada bulan-bulan musim panas di Hemisfera Utara. 


Kemudian, pada tahun 1980, Gary Holcomb, seorang ahli geologi dengan Kajian Geologi AS , juga menemui nadi misteri, dengan menyatakan bahawa ia lebih kuat semasa ribut. Tetapi atas sebab tertentu, penemuan kedua-dua penyelidik itu hampir tidak diketahui selama lebih dari dua dekad, sehingga seorang pelajar siswazah di University of Colorado, Boulder, sekali lagi mengesan "degupan jantung" dan memutuskan untuk mengkajinya.


Mike Ritzwoller, seorang ahli seismologi di University of Colorado, baru-baru ini mengatakan kepada Discover Magazine bahawa sebaik sahaja mereka melihat data pelajar siswazah Greg Bensen, dia dan penyelidik Nikolai Shapiro mengetahui ada sesuatu yang pelik mengenai nadi yang berselang. Mereka harus bekerja, menganalisis titik dari setiap sudut yang mungkin, menganalisis data, memeriksa instrumen mereka, dan bahkan memancarkan sumber nadi ke lokasi di Teluk Guinea, di lepas pantai barat Afrika.

 

Ritzwoller dan pasukannya juga telah melakukan penyelidikan Oliver dan Holcomb dan menerbitkan kajian mengenai nadi misteri pada tahun 2006, tetapi mereka tidak pernah dapat menjelaskan apa sebenarnya. Satu teori mendakwa bahawa ia disebabkan oleh gelombang, sementara yang lain menyatakan bahawa ini disebabkan oleh aktiviti gunung berapi di kawasan itu, tetapi belum ada yang terbukti betul.

 

Teori gelombang bermula pada tahun 2011, ketika Garrett Euler, seorang pelajar siswazah di Washington University di St. Louis, menunjukkan asal nadi ke bahagian Teluk Guinea yang disebut Bight of Bonny, berteori bahawa ketika gelombang melanda benua rak, tekanan berubah bentuk dasar laut seismik, menyebabkan denyutan yang mencerminkan corak gelombang.

Teori Euler relevan, tetapi tidak semua orang yakin dengannya. Pada tahun 2013, Yingjie Xia, seorang penyelidik dari Institut Geodesi dan Geofizik di Wuhan, China, berteori bahawa sumber denyutan 26 saat adalah aktiviti gunung berapi. Teorinya masuk akal juga. Asal isyarat dekat dengan gunung berapi di pulau Sao Tome, dan sekurang-kurangnya ada satu lagi "mikroseisme" di tempat lain di dunia yang berkongsi beberapa persamaan dengan yang satu ini.

 

Namun kedua-dua teori ini tidak menjelaskan nadi sepenuhnya. Mengapa nadi 26 saat hanya berlaku dalam Bight of Bonny? Gelombang melanda pantai di seluruh dunia, dan terdapat banyak kawasan lain dengan aktiviti seismik, apa yang istimewa dari tempat ini? Nah, itu satu jawapan yang tidak pernah dijawab oleh sesiapa pun. [discovermagazine.com, odditycentral.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan