Subscribe Us

Tsunami Melanda Setelah Gempa Berkekuatan 7.0 Skala Richter Menggegar Turki

Turki dan Greece dilanda gempa berkekuatan 7.0 pada hari ini yang mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang, memusnahkan bangunan dan menyebabkan tsunami mini yang membanjiri jalan-jalan dan pemandangan yang mengerikan di pantai Turki.Agensi bencana Turki mengatakan sekurang-kurangnya enam orang mati dan 202 cedera dalam gempa, sementara sekurang-kurangnya lapan cedera di Yunani di mana tsunami mini sampai di pulau Samos Greece.

 

Penduduk pulau diberitahu untuk menghindari pantai,  diminta meninggalkan rumah mereka.  Sementara itu jalan dan bangunan rosak akibat gempa yang juga turut dirasakan di Athena dan Albania, Macedonia Utara dan Bulgaria yang berdekatan. Presidensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan Turki mengatakan, gempa bumi hari Jumaat berpusat di Aegean pada kedalaman 10.3 batu.

 

Tsunami kecil melanda daerah Seferisar di Izmir, kata Haluk Ozener, pengarah Kandilli Observatory dan Institut Penyelidikan Gempa yang berpusat di Istanbul.

 

Media Turki melaporkan gempa itu dirasakan di seluruh wilayah Aegean dan Marmara, di mana Istanbul berada.

Soylu mengatakan buat masa ini belum ada laporan korban jiwa dari enam wilayah lain di mana gempa itu dirasakan tetapi terdapat retakan kecil di beberapa bangunan.

 

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengatakan bahawa 'dengan segala apa cara pun, kita berdiri di sisi warga kita yang terjejas oleh gempa bumi'. "Kami telah mengambil tindakan untuk memulakan kerja yang diperlukan  dengan mengerahkan semua institusi dan menteri yang berkaitan," katanya.


Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis kemudian menghubungi Erdogan untuk mengucapkan takziah kepada para korban di Turki, dengan mengatakan bahawa 'apa pun perbezaan kita, inilah saat-saat ketika rakyat kita perlu berdiri bersama'.

 

Perancis, yang terkunci dalam kemarahan dengan Turki dalam beberapa minggu terakhir, juga menawarkan 'solidariti penuh' dengan Turki dan Greece. [dailymail.co.uk]

Catat Ulasan

0 Ulasan