Subscribe Us

Manfaat Buah Lemon Untuk Kesihatan Wanita, Tubuh Dan Wajah

Buah lemon memiliki rasa yang segar kerana masamnya. Rasa masam kuat ini berasal dari kandungan vitamin C yang dimilikinya. Tidak hanya segar, vitamin ini membuat lemon untuk kesihatan wanita patut diperhatikan.

 

Selain vitamin C, ia mengandungi serat, flavonoid, dan antioksidan yang membuat manfaat lemon untuk kesihatan benar-benar amat berkesan.

 

Manfaat lemon untuk kesihatan wanita bukan saja pada tubuhnya, malah ia boleh diterapkan pada wajah wanita untuk dari mengatasi masalah jerawat, mencerahkan wajah, dan mencegah penuaan yang selama ini menjadi kekhuatiran semua wanita.

 

Berikut manfaat lemon untuk kesihatan wanita yang disalin dari berbagai sumber;


Mencerahkan Wajah

Manfaat lemon untuk wajah yang pertama adalah dapat mencerahkan wajah. Menggunakan bahan alami ini sangat baik dijadikan ritual perawatan wajah secara rutin. Rutin mengonsumsi jus lemon dan memakainya sebagai masker membantu membuat wajah menjadi lebih cerah.

 

Manfaat lemon untuk wajah mengandungi bahan-bahan yang dapat membantu mencerahkan kulit. Untuk membuat masker lemon yang dapat mencerahkan wajah, anda perlu mencampurkan air lemon dengan air, lalu aplikasikan pada kulit wajah. Tunggu selama 20 minit, lalu bilas dengan bersih.

 

Selain itu, boleh juga mencampurkan perasan lemon dengan satu sudu madu, lalu aplikasikan di wajah sekitar 15-20 minit dan bilas dengan air hangat. Lakukan cara ini secara rutin, ia akan membantu mencerahkan wajah secara permanen.

 

Jerawat

Manfaat lemon untuk wajah juga berkesan mengubati jerawat. Buah lemon sangat ampuh untuk mengubati jerawat yang kadang muncul saat momen sindrom pra haid datang.

 

Caranya, ambil 1 biji lemon lalu peras jusnya kemudian campurkan ke dalam air. Oleskan langsung campuran perasan buah lemon dengan air pada bahagian yang berjerawat dengan menggunakan cotton bud, lalu diamkan selama 15 minit kemudian bilas dengan air.

 

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan manfaat lemon untuk wajah dengan meminum air perasan 1 biji lemon dicampur dengan 3 gelas air. Simpan di dalam botol untuk diminum sepanjang hari. Air lemon ini akan membantu mengatasi jerawat dari dalam tubuh.


Penuaan Dini

Buah lemon juga dapat mengatasi tanda-tanda penuaan dini. Berbagai tanda-tanda penuaan dini seperti keriput serta pigmentasi boleh atasi dengan menggunakan lemon ini. Kandungan vitamin C yang tinggi pada lemon bersifat antioksidan.

 

Antioksidan pada lemon akan membantuk sel-sel kulit wajah menangkal radikal bebas. Selain itu, antioksidan pada lemon juga akan merangsang peningkatan produksi kolagen kulit sehingga tanda penuaan dapat diatasi segera.

 

Lemon juga dapat mengatasi masalah flek hitam pada wajah. Aplikasikan air buah lemon pada tempat yang terkena flek hitam atau bintik-bintik pada wajah Anda.

 

Air lemon mengandung bahan-bahan yang dapat membantu memutihkan serta membuat wajah lebih bersih. Air tersebut akan membantu pengelupasan kulit anda sehingga dapat mengurangi pigmentasi.

 

Kulit Berminyak

Bagi orang-orang yang memiliki masalah kulit wajah berminyak, lemon mampu mengatasinya. Wajah berminyak tentunya akan sangat menganggu penampilan.

 

Kulit yang berminyak akan selalu tampak kusam. Oleh kerana itu, dengan menggunakan lemon, anda dapat mengurangkan produksi minyak berlebih yang sangat mengganggu bagi penampilan dan tampilan wajah. [liputan6.com]

Catat Ulasan

1 Ulasan

cikguzim berkata…
Bnyk khasiat lemon ni