Subscribe Us

Masjid Terbesar Di Jerman, Rekabentuk Terunik Dan Kontroversi


Masjid Cologne merupakan masjid terbesar dan terhebat di Jerman, kini dianggap sebagai simbol integrasi dan simbol kelahiran seni bina masjid Jerman. Masjid Cologne berukuran 4500 m2 mampu memuatkan 1200 jamaah. Inilah yang menjadikan Masjid Cologne dianggap sebagai masjid terbesar di Jerman. Masjid ini yang dibina oleh organisasi Muslim Turki DiTiB, mempunyai perpustakaan, kursus, seminar, pusat sukan, pejabat dan kedai.

Masjid ini terletak di daerah Ehrenfeld di Cologne, yang sebelumnya merupakan kawasan kelas pekerja. Ehrenfeld mengalami masalah pengangguran dan kemiskinan kritikal ketika kilang ditutup pada tahun 1970-an.  Hari ini, 35 peratus penduduk tempatan mempunyai latar belakang pendatang.

Pembinaan masjid ini dibiayai oleh Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB), cabang pihak berkuasa urusan pemerintahan pemerintah Turki, ratusan persatuan Muslim, dan juga pinjaman bank.


Uniknya, Pihak Gereja Katolik St. Theodore Cologne juga telah memutuskan untuk membantu mengumpul dana pembinaan masjid tersebut.  Arkitek masjid tersebut ialah Gottfried Böhm dan anaknya Paul Böhm yang pakar dalam membina gereja.


Bangunan ini dibina dengan dinding kaca dan tangga yang dapat diakses dari jalan, melambangkan keterbukaan kepada semua agama. Ia mempunyai dua menara 55-meter (60-yard) dan kubah kaca dan konkrit yang kelihatan terbuka seperti kuncup bunga.

Masjid yang dirancang tidak mengikut gaya seni bina Uthmaniyyah mempunyai kubah konkrit dan kaca, dan dua menara setinggi 55 meter. Masjid ini memiliki bazar dan pintu masuk di tingkat bawah, ruang kuliah di ruang bawah tanah, kawasan solat di tingkat atas dan termasuk perpustakaan Muslim.


Sebuah telaga ditempatkan di tengah untuk menghubungkan bahagian antara dua tingkat bagi mewujudkan suasana yang menyenangkan. Masjid ini terdiri daripada layar dinding yang rata yang membentuk kubah di tengahnya.


Manakala dindingnya daripada kaca, untuk memberi pengunjung rasa lebih terbuka dan lebih luas. Menurut arkitek, keterbukaan ditingkatkan lagi dengan rekabentuk tangga yang menarik bermula dari tepi jalan raya.


Masjid ini pertama kali dibuka untuk solat pada bulan Ramadhan pada tahun 2017, tetapi hanya dibuka secara rasmi oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan semasa lawatannya ke Jerman pada bulan September 2018. 


Kontroversi Pembinaan Masjid Cologne

Pada peringkat permulaan rancangan pembinaan projek ini telah ditentang oleh pengarang Ralph Giordano, sayap kanan, Jörg Uckermann, ketika itu timbalan datuk bandar daerah, telah mengkritik projek tersebut dengan mengatakan bahawa mereka tidak mahu membina sebuah ghetto Turki di Ehrenfeld.   Markus Wiener dari kumpulan aktivis sayap kanan Pro Cologne, menyatakan ketakutannya bahawa masjid Cologne akan memberi lebih kuasa kepada penduduk Muslim.

 

Pada 16 Jun 2007, berlaku tunjuk perasaan yang dianjurkan oleh Pro Cologne terhadap pembinaan masjid termasuk wakil dari Parti Kebebasan Austria dan Bella Vlaams Belang.  Timbalan datuk bandar daerah Uckermann berpendapat banyak penduduk menolak masjid itu kerana mereka percaya bahawa Cologne adalah "kota Kristian".

 

Author Ralph Giordano pula menyatakan bahawa dia menentang projek itu kerana masjid itu akan menjadi "ungkapan Islamisasi yang menjalar di negeri kita", dan dia tidak mahu melihat wanita Jerman memakai tudung  di jalan-jalan, menyamakan penampilan mereka dengan "penguin manusia".

 

Henryk M. Broder, seorang wartawan, tidak setuju dengan metafora Giordano.  Dia mengatakan bahawa "Masjid lebih dari sekadar gereja atau rumah ibadat. Ini adalah pernyataan politik.  Kenyataan Giordano telah menjadikan perselisihan pandangan warga tempatan menjadi dan perdebatan nasional mengenai tempat ibadat Islam di Jerman.

 

Pegawai bandar integrasi Marlis Bredehorst menyatakan adalah penting bagi umat Islam di sini untuk mendapatkan rumah solat yang bermaruah.

 

Walikota kota, Fritz Schramma, yang menyokong projek itu mengatakan, adalah jelas bahawa umat Islam perlu memiliki tempat beribadah yang berprestij, tetapi apa mengganggu saya ialah mereka pendatang Islamyang telah tinggal di sini selama 35 tahun masih tidak bercakap sepatah kata pun dalam bahasa Jerman.

 

Pemimpin Kristian telah mengambil sikap yang tidak jelas: Gereja Katolik telah lama menyokong projek ini, walaupun Kardinal Joachim Meisner, Uskup Agung Cologne ketika itu, lebih berhati-hati apabila ditanya apakah dia takut dengan masjid, dia berkata, "Saya tidak ingin mengatakan saya takut, tetapi saya mempunyai perasaan tidak selesa."  Dia mengatakan bahawa masjid akan mengubah latar langit Cologne.

 

Pendapat masyarakat nampaknya disokong secara berhati-hati, dengan majoriti penduduk mengatakan bahawa mereka menyukainya.  Tinjauan yang dibuat oleh sebuah akhbar tempatan di antara 500 penduduk Cologne menunjukkan bahawa projek ini disokong oleh 63%, di mana 27% mahu ukurannya dikurangkan.

 

Akhirnya pada 28 Ogos 2008, Majlis Bandaraya Cologne memilih untuk menyetujui pembinaan masjid tersebut. kedudukan ini diambil oleh semua pihak kecuali demokrat Kristian (CDU). [beautifulmosque.com/ dw.com/ wikipedia]

Catat Ulasan

0 Ulasan