Subscribe Us

Flowerhorn Ikan Hybrid, Manja, Cantik Berbunga, Bentuk Kepala Unik, Mudah Dipelihara


Flowerhorn adalah antara ikan "peliharaan" popular bagi peminat-peminat ikan peliharaan kerana sifatnya yang sangat interaktif dan unik. Flowerhorn dibiakkan secara khusus untuk berdamping rapat dengan manusia di sekitar mereka, malah ada juga yang mengangkat bonggol nuchal mereka keluar dari air untuk dibelai.


Flowerhorn merupakan ikan hybrid berdasarkan pada salah satu ikan hibrid hasil buatan manusia yang paling awal iaitu blood parrot fish. Bermula dengan baka flowerhorn pertama, sering disebut luohan, ia telah dihibridisasi dengan puluhan cichlid lain. Sejarah genetik mereka tidak diketahui dan berbeza-beza setiap jenis.


Perangai

Flowerhorn sangat agresif terhadap kebanyakan ikan yang lain, tetapi beberapa jenis ikan dapat hidup berdampingan dengan flowerhorn. Flowerhorn cenderung bersikap agresif terhadap apa pun yang memasuki "wilayah" mereka tetapi tetap bertindak sangat jinak dan manja seperti kucing terhadap tuannya.


Jangka hayat Flowerhorn hanya antara 8-12 tahun.

Jangan putus asa! Ini hanya berlaku untuk beberapa baka flowehorn di kawasan yang berlainan di dunia dan sebilangan besarnya masih kuat dan belum mengalami masalah kesihatan.


Saiz Flowerhorn

Saiz ikan flowerhorn sangat berbeza bergantung pada jenis baka. Raja Kamfas, misalnya, mencapai ukuran sekitar 12-16 inci, sementara sutera Thailand pula sekitar 8-12 inci. Flowerhorn bertubuh pendek akan beberapa inci lebih pendek daripada rakan-rakannya yang berbadan panjang.

Diet Flowerhorn

Flowerhorn amat mudah dietnya kerana ia makan kebanyakan jenis makanan, tetapi ia memerlukan diet kaya protein dan sangat bervariasi. Flowerhorn akan memakan sama ada makanan sejuk beku atau kering tanpa masalah.  Ia juga makan makanan segar hidup seperti udang atau anak ikan, cacing dan ulat.  Flowerhorn memerlukan pelet untuk menyediakan mikronutrien dan vitamin. [buildyouraquarium.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan