Subscribe Us

Ketahui Bagaimana Baby Turtle Berkepala Dua Mengendalikan Pergerakan Anggota Badannya

Haiwan yang memiliki dua kepala tidak semudah seperti anggota badan normal apabila hendak melakukan sesuatu pergerakan atau aktiviti. 

Pakar mengatakan kebiasaan haiwan yang memiliki tubuh ganjil seperti berkepala dua, ia mesti akan menghadapi kemungkinan besar masalah untuk bertahan hingga dewasa dengan keadaannya yang dikenali sebagai bicephaly atau polycephaly.

Hanya satu dari 1000 yang akan berpeluang hidup sehingga ke dewasa tinggal di alam liar.  Walaupun dengan penjagaan yang terbaik, namun ia akan menghadapi banyak rintangan kesihatan bagi haiwan dengan keadaan seperti ini.
Kurator herpetologi Travis Long mengatakan, satu badan dengan dua kepala yang mengawal pergerakannya, walaupun dengan tingkah laku normal, ianya masih boleh membahayakan kesihatannya apabila berlaku komplikasi bahagian tubuh kerana dikendalikan oleh dua kepala yang berbeza.  Kawalan kaki misalnya, tampak terbahagi dua dengan kepala kiri sepertinya mengendalikan kaki kiri, dan kepala kanan mengendalikan kaki kanan.

Ketika kepala bergerak keluar jika mereka tidak mengetahui cara bekerja bersama ketika beraktiviti yang sederhana sekalipun, contohnya seperti berenang ia masih berpotensi berbahaya. [dailymail.co]

Catat Ulasan

0 Ulasan