Subscribe Us

Walapun Dicerca Dihina Anggota Jamaah Tabligh Rela Menyumbangkan Plasma Mereka Untuk Pesakit Covid19

New Delhi, 22 April: Jurucakap unit Karnataka BJP Narayanan Thirupathy pada hari Selasa memuji keinginan umat Islam khusunya Anggota Jamaah Tabligh yang sembuh dari Covid-19 untuk menderma plasma mereka untuk rawatan pesakit koronavirus yang lain.

Banyak umat Islam termasuk mereka yang telah menghadiri acara perhimpunan Jamaah Tabligh di Delhi telah menyatakan kesediaan mereka untuk menyumbangkan plasma mereka.
Ini terjadi setelah Maulana Saad, ketua Jamaah Tabligh, mengemukakan permohonan untuk hal yang sama.Dalam rangkaian tweet, Thirupathy mengatakan, “kami tahu siapa yang telah menghadiri acara Tabligh telah dijangkiti jangkitan ini, tetapi adakah kita tahu pertolongan hebat sekarang yang mereka berikan kepada pesakit lain dengan menderma plasma mereka? Ketika pemerintah melakukan semua upaya untuk menyembuhkan infeksi ini, kami berkewajiban untuk memuji dan mengucapkan terima kasih kepada umat Islam yang telah tampil untuk menyumbangkan plasma mereka ”.

Ini berlaku setelah beberapa ahli politik BJP yang berkuasa dilihat menggunakan bahasa yang tidak sesuai terhadap Jamaah Tablighi dan umat Islam berikutan penganjuran jamaah di New Delhi pada bulan Mac, yang dituduh menyebabkan peningkatan penyebaran Covid-19. [muslimmirror]

Anggota jamaah Tabligh Malaysia juga telah menderma plasma darah mereka kepada KKM untuk digunakan bagi merawat pesakit covid19. Covid-19 Survivor (Pesakit Covid 19 yang telah sembuh) daripada jamaah tabligh kini merupakan antara harapan bagi sesetangah pesakit covid 19 yang masih belum sembuh. Penggunaan plasma darah pesakit covid yang telah sembuh telah digunakan. Plasma adalah salah satu komponan darah yang terdapat dalam darah manusia.

Plasma ini mengandungi antibodi yang mampu membunuh virus covid 19. Penggunaan plasma ini akan mewujudkan imuniti pasif kepada pesakit covid 19 yang sedang bertarung. Alhamdulillh

Post a Comment

1 Comments

Amie said…
Nampak sungguh sifat merendah diri dan tawadhu' mereka. Hospital pun memuji akhlak mereka yang baik-baik belaka. Syukur Alhamdulillah, didikan agama yang suci menghasilkan umat yang taqwa.