Pakistan: Orang Ramai Bertempur Dengan Polis Di Luar Masjid Yang Bertugas Menguatkuasakan PKP Semasa Solat Jumaat - orangmuo.my

Post Top Ad

Pakistan: Orang Ramai Bertempur Dengan Polis Di Luar Masjid Yang Bertugas Menguatkuasakan PKP Semasa Solat Jumaat

Share This
Penduduk Muslim Pakistan bertempur du luar kawasan masjid dengan pihak polis yang cuba menguatkuasakan sekatan baru larangan perhimpunan untuk menghalang sembahyang Jumaat bagi mengawal jangkitan koronavirus.

Rakaman video menunjukkan beratus orang mengejar dua kenderaan polis dan membaling anggota polis dengan batu yang cuba menyuraikan orang ramai.

Pakistan, Bangladesh, dan India, telah berjuang untuk memujuk kumpulan agama konservatif untuk mengekalkan jarak sosial.
Selepas gagal meyakinkan penyembah berhala di rumah minggu lalu, Kerajaan di wilayah Sindh di selatan Pakistan, yang terletak di pusat kewangan Karachi, menguatkuasakan kekacauan selama tiga jam bermula hari ini."Demi kepentingan yang lebih besar untuk menyelamatkan nyawa, keputusan untuk mengharamkan jemaah berhimpun di masjid telah diambil," kata Menteri Sindh untuk badan dan maklumat tempatan.

Pakistan setakat ini melaporkan 2,458 orang positif jangkitan koronavirus, kes yang berkaitan dengan anggota Jamaah Tabligh.
Di Bangladesh, beberapa orang menghadiri solat di masjid pada hari Jumaat, walaupun rayuan daripada Kerajaan untuk orang ramai tinggal di rumah.

Badan keagamaan Bangladesh, Yayasan Islam, berkata orang tua dan mereka yang demam atau batuk harus berdoa di rumah.

Bangladesh dengan penduduk 160 juta orang, salah satu negara yang paling padat penduduk di dunia, kini mempunyai 61 kes, termasuk enam kematian.

Post Bottom Ad