Subscribe Us

Burung Ini Terbang Sehingga 10 Bulan Tanpa Pendaratan


Para saintis telah lama mengetahui bahawa sesetengah spesies burung boleh makan minuman, dan bahkan tidur semasa terbang, tetapi mereka amat terkejut apabila data menunjukkan bahawa satu spesies burung yang boleh berada di udara sehingga 10 bulan tanpa pendaratan.


Seperti namanya, komuniti yang pantas, swift (Apus apus) adalah burung biasa yang hidup di seluruh Eropah dan sebahagian besar Asia, tetapi tempoh masa penerbangan mereka di udara adalah sesuatu yang luar biasa. Burung bersaiz sederhana kini memegang rekod untuk masa yang paling lama berada di udara setiap tahun, dengan data menunjukkan bahawa burung ini boleh menjalani kehidupannya sehingga 10 bulan di udara tanpa mendarat walau sekalipun.

Burung Swift minum dan makan di udara, memakan sebarang serangga yang dapat ditangkap dalam penerbangan, juga boleh berkeliaran di udara seperti burung frigat yang lebih besar, dan juga boleh tidur di udara dengan meluncur pada arus udara panas dikenali sebagai "termal".


Pasukan penyelidik di Jabatan Biologi Universiti Lund telah membangunkan penyelidikan menggunakan data mikro baru untuk mengesan pergerakan burung dengan memasangnya pada badan 19 ekor burung swift yang kemudiannya dilepaskan semula. Tanpa terperinci tentang hasil kajian, penemuan menunjukkan bahawa swift menghabiskan kehidupan mereka lebih dari 99% masa selama 10 bulan tanpa pembiakan di udara.


Swift memang dilahirkan untuk terbang lama di udara. Badannya telah disesuaikan dengan penerbangan hampir tanpa henti di mana sayapnya panjang dan tirus, kaki pendek dan ringan, badannya mempunyai bentuk aerodinamik yang hampir sempurna. Burung ini juga melepaskan bulu dengan perlahan dalam tempoh enam bulan.

Burung Swift umumnya mempunyai kadar survivabiliti yang lebih tinggi berbanding kebanyakan burung, dan kecintaan mereka terhadap penerbangan dipercayai mempengaruhi secara langsung. Berada di udara untuk jangka masa yang panjang bermakna mereka tidak perlu bimbang tentang pemangsa, kecuali burung pemangsa yang menangkapnya secara tidak sengaja.


Data menunjukkan bahawa swifts boleh mencapai usia sehingga 20 tahun atau lebih, dan terbang lebih dari tiga juta kilometer sama jarak tujuh pusingan perjalanan ke bulan![odditycentral]

Catat Ulasan

0 Ulasan