Subscribe Us

Bukti Mengejutkan Dari Makmal Wuhan; Seal Peti Sejuk Tempat Menyimpan 1500 Strain Virus Termasuk Coronavirus Dipecah

Ini adalah gambar yang belum pernah dilihat di dalam makmal China di Pusat Kecurigaan Antarabangsa [The Centre Of Mounting Inter-National Suspicion] mengenai pandemik Covid-19- dan menjadi bukti tidak akan menghilangkan keraguan bahawa ia disebabkan oleh kebocoran bencana yang telah dirahsiakan oleh Beijing.

Gambar dari dalam Institut Virologi Rahsia Wuhan menunjukkan meterai yang pecah pada pintu salah satu peti sejuk yang digunakan untuk menyimpan 1500 jenis virus yang berbeza, termasuk coronavirus kelawar yang telah menular kepada manusia dengan kesan yang sangat buruk.

Gambar-gambar yang pertama kali itu dikeluarkan oleh akhbar China Daily milik negara pada tahun 2018, telah diterbitkan di Twitter bulan lalu, sebelum dihapuskan.
Minggu lalu, akhbar The Mail mendedahkan bahawa institut tersebut telah melakukan eksperimen virus korona pada kelawar yang ditangkap lebih dari 1000 batu jauhnya di Yunnan, yang didanai oleh US dengan geran $3.7 juta.

Penjujukan urutan berkaitan genom Covid-19 telah mengesannya ke atas kelawar yang hanya terdapat di gua-gua tersebut.

Kecurigaan ke atas Cina semakin meningkat setelah Washington Post melaporkan bahawa diplomat AS di Beijing telah menulis mengenai makmal Wuhan pada tahun 2018, memperingatkan Jabatan Negara bahawa 'kerja-kerja kajian makmal mengenai coronavirus kelelawar dan potensi penularan manusia mereka berisiko wabak seperti SAR baru '.
Sumber perisik AS mengatakan bahawa tidak lama selepas wabak coronavirus bermula, pegawai di makmal memusnahkan sampel virus, menghapus laporan awal, manakala akhbar akademik disekat, dan kemudian cuba menyalahkan pasar basah Wuhan tempat haiwan liar dijual.

Sumber-sumber tersebut percaya bahawa 'Patient Zero' adalah seorang staf intern di makmal, yang menyebarkan virus tersebut kepada penduduk setempat setelah virus tersebut menjangkiti teman lelakinya.

Setelah pada awalnya menerima teori pasar basah Wuhan sebagai punca wabak, pegawai perisik di AS, Britain dan Kanada semakin fokus kepada institusi majmal Wuhan kerana tahap keesahan yang diperlukan punca jangkitan tersebut bukan berpunca dari  haiwan liar yang dijual di pasar basah Wuhan.

Organisasi Kesihatan Sedunia, menghadapi tuduhan bersikap menyebelahi Beijing terhadap wabak itu, kerana dengan cepat menerima dan menyebarkan teori bahawa jangkitan bermula dari pasar hidupan liar Wuhan.Walaupun sumber Kerajaan Inggeris mengatakan bukti menunjukkan bahawa virus itu 'zoonotik', berasal dari binatang, tetapi ia masih ‘compatible’ dengan teori bahawa penyebaran virus corona terhadap manusia adalah akibat kemalangan oleh saintis yang mempelajarinya di makmal.

Beijing menegaskan bahawa institut virologi utama negara itu berpusat di kota di pusat wabak itu hanya kebetulan, menolak hubungan kes makmal sebagai 'teori konspirasi tidak berasas'.

Dalam sebuah surat kepada The Mail pada hari Ahad, seorang jurucakap Kedutaan Besar China mengatakan: ‘Tidak pernah ada penyembunyian, dan juga tidak pernah ada kerahsiaan.

Angka kematian Covid-19 yang agak rendah di China membuktikan bahawa langkah-langkah pembendungan berkesan. Langkah-langkah penguncian yang ketat telah memperlambat penyebaran virus dan mengurangkan kes jangkitan.

Catat Ulasan

0 Ulasan