Subscribe Us

Ovari Wanita Dipenuhi Rambut, Fenomena Aneh dan Jarang Berlaku

Seorang ibu dua anak dari Rusia mempunyai dua ketumbuhan besar yang penuh dengan rambut di dalam ovarinya. Wanita yang tidak dikenali, berusia 30 tahun, pergi ke hospital selepas mengalami sakit di perutnya.

Ketumbuhan itu adalah sistadermoid, yang terbentuk dari sel-sel pembiakan yang boleh berubah menjadi pelbagai tisu manusia seperti rambut, kulit dan juga gigi.  Kes seperti ini adalah sangat jarang berlaku.
Sista dermoid berkembang dari sel-sel embrionik yang tertinggal selepas melahirkan.  Atas sebab ini, sel-sel mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk membentuk beberapa jenis tisu di kemudian hari.Dr Tatania Shavrak, yang mengendalikan wanita Rusia di Pusat Kolomna Perinatal, berhampiran Moscow, berkata: 'Tisu dermoid adalah tumor bukan ovari.  Ia adalah kapsul dengan dinding yang agak tebal yang terdiri daripada lendir bercampur dengan pelbagai tisu manusia.
APAKAH CYST DERMOID?
Sista dermoid adalah ketumbuhan yang boleh berlaku pada ovari wanita, dan juga dikenali sebagai teratoma, yang berasal dari perkataan Yunani untuk 'monster'.

Sista bukan kanser, dan ia berasal dari sel-sel embrio yang berpotensi berkembang menjadi pelbagai jenis tisu manusia.  Atas sebab ini, sista boleh tumbuh membentuk rambut, gigi dan tisu kulit, yang mana sel-sel telah berkembang ke luar lokasi normalnya.
Sista berkembang dari sel-sel yang ditinggalkan di limbo dan tidak pernah tumbuh sepenuhnya selepas melahirkan.


Oleh sebab itu, sel-sel mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk membentuk beberapa jenis tisu, tetapi masih tidak jelas mengapa fenomena aneh dan biasanya tidak berbahaya berlaku kepada beberapa wanita.

Kebanyakan sista, walaupun boleh tumbuh menjadi besar dan menekan pada organ dan tisu lain, ia boleh dibuang dengan selamat melalui proses pembedahan. [dailymail]

Catat Ulasan

0 Ulasan