Subscribe Us

Manfaat Bubur Kacang Hijau Untuk Anak Membesar


Selain lazat dan mengenyangkan,  bubur kacang hijau banyak khasiatnya khususnya buat anak-anak. Anak-anak yang sedang membesar sangat memerlukan nutrisi yang cukup.


Kacang hijau mengandungi kalsium, zat besi, zinc, kalium, fosfor, vitamin A, vitamin B, folat, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K. Kandungan nutrisi lain yang ada dalam kacang hijau seperti mangan, selenium, magnesium, karbohidrat tentunya dapat memberikan kesihatan untuk tubuh anak.


Untuk memenuhi keperluan nutrsi kesihatan anak, anda perlu manambahkan menu bubur kacang hijau dalam senarai menu makanan anak anda. Berikut manfaat bubur kacang hijau untuk dari berbagai sumber;Baik untuk Masa Tumbesaran
Kacang hijau yang diolah menjadi bubur ataupun yang dicampurkan ke dalam sup bayam memiliki protein yang tinggi, karbohidrat, serat, vitamin, dan mineral.


Tingkat protein pada kacang hijau mencapai 20-40% protein. Protein pada kacang hijau membantu pertumbuhan dan perkembangan otak, metabolisme, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh anak.


Apabila anda ingin anak memiliki ketinggian dan berat yang ideal, bubur kacang hijau menjadi solusinya kerana kacang hijau mengandungi kalsium, zat besi, dan juga karbohidrat yang sangat penting untuk sumber energi serta tumbesaran anak.Melancarkan Sistem Pencernaan Anak
Kandungan serat dalam sayur dan buah-buahan sangat diperlukan untuk menjaga kelancaran pencernaan anak. Namun, tidak semua akan menyukai jenis makanan sihat tersebut.


Kacang hijau  kaya akan serat membantu proses pencernaan, melawas agar tidak terganggu masalah buang air besar.


Melebatkan Rambut Anak
Ibu hamil yang rutin mengambil kacang hijau dalam pemakanannya akan melahirkan bayi yang berambut tebal. Selain melebatkan rambut anak, bubur kacang dapat membantu memaksimumkan perkembangan janin dalam kandungan.Bantu Memelihara Kesihatan Tulang
Kacang hijau adalah alternatif pengganti susu untuk memelihara kesihatan tulang. Di dalam 100 gram kacang hijau terdapat 189 miligram magnesium yang diperlukan tubuh untuk menurunkan risiko osteoporosis.  Anak-anak memerlukan magnesium yang cukup untuk meningkatkan kepadatan tulang yang sempurna hingga dewasa.


Mencegah Anemia Pada Anak
Anemia merupakan gangguan kesihatan akibat kekurangan zat besi. Tidak cukup zat besi akan membuatkan tubuh tidak mampu memproduksi hemoglobin yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh, maka anak akan mengalami anemia sehingga akan sering cepat lelah dan pucat.


Selain daging merah, anda boleh mencuba dengan kacang hijau untuk mengatasi kekurangan zat besi anak.  Selain kacang hijau, jenis kacang lain seperti kacang kuda, kacang merah, kacang almon, dan pistachio juga dapat membantu mengatasi anemia pada anak anda. [pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan