Subscribe Us

Cara Mudah Menghilangkan Contengan di Dinding Dengan Bahan Sedia Ada Di Rumah

Anak-anak yang masih kecil dan sedang aktif, biasanya akan menjadikan dinding rumah sebagai tempat untuk meluahkan hasil bakat kreatif mereka dengan dengan coretan atau contengan.

Sebagai ibu bapa sudah pasti menjadi masalah dengan kesan contengan tersebut.  Membersihkan coretan tersebut bukan hanya menggunakan air dan kain lap saja, anda perlu menggunakan bahan-bahan lainnya.  Cara menghilangkan kesan conteng di dinding sebenarnya tidak begitu sukar kerana ia boleh saja  menggunakan bahan-bahan yang mudah ditemui di rumah.  Anda gunakan saja berbagai bahan yang sedia ada di rumah seperti pasta gigi, baking soda, hingga kelengkapan mandi berbahan kimia.  Berikut beberapa cara mudah membersih contengan pada dinding ruma anda yang di salin dari berbagai sumber;


Ubat Gigi
Kandungan kalsium karbonat, dikalsium fosfat dihidrat dan magnesium trislikat pada ubat gigi, rupa-rupanya sangat berkesan untuk membantu menghilangkan coretan marker, krayon, pulpen atau pensil pada dinding rumah.

Sapukan sedikit pasta gigi putih secara merata menggunakan kain langsung di atas coretan marker. Sebaiknya jangan menggunakan pasta gigi berjenis gel. Pasta gigi putih yang murah biasanya akan memberi kesan tindakan lagi baik.

Cairkan pasta gigi dengan menambahkan sedikit air. Kemudian sapukan pada contengan. Biarkan selama 5-10 minit. Gosok coretan dengan kain secara putaran untuk.  Bersihkan sisa-sisa pasta gigi dengan kain lembap.
Baking Soda
Sebagai bahan soda bikarbonat yang bersifat bes, soda kuih atau baking soda amat berguna untuk menghilangkan coretan pada dinding rumah.

Gunakan span pencuci yang kasar (biasanya berwarna hijau). Lembapkan span dan tuangkan sedikit baking soda di atasnya. Tempelkan span pada dinding yang berconteng dan gosok perlahan menggunakan gerakan memutar. Bilas dan ulang proses, bergantung kepada tebal garis dan warna contegan.


Cuka
Cuka sebenarnya merupakan salah satu penyedap rasa dalam setiap masakan. Namun, kandungan asam asetit yang ada di dalamnya memiliki pelbagai manfaat, termasuk dalam membersihkan dinding dan perabot rumah.

Untuk membersihkan dinding dengan cuka, anda masukkan cuka ke dalam botol spray. Sembur pada coretan dinding, dan sapu dari bawah ke atas.

Cat
Langkah terakhir Jika coretan terlalu banyak, dan kaedah yang disebutkan di atas tidak berhasil menghilangkan contengan, tidak ada jalan lain kecuali mengecat dengan mengecat semula dinding.

Catat Ulasan

0 Ulasan