Majoriti kaum lelaki di negara kita merupakan perokok tegar. Sekurang-kurangnya sekotak rokok 20 batang habis dihisap oleh perokok hanya dalam sehari sahaja walaupun harga rokok pada masa ini ternyata sangat mahal, menyamai harga seekor ayam daging di pasar. Mereka sebenarnya tahu dan sedar bahawa merokok membahayakan kesihatan. Namun begitu mereka tetap merokok. Justeru anda harus tetap menjaga kesihatan demi masa depan keluarga dan masyarakat.
Berikut jenis-jenis makanan yang dikenal pasti dapat membantu mencuci paru-paru perokok yang semestinya amat terjejas akibat asap yang mengandungi racun pada rokok;
Bawang
Bawang telah digunakan selama berabad-abad untuk pelbagai jenis
perubatan mereka. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa bawang boleh
membantu dengan pelbagai keadaan termasuk batuk, angina, jangkitan
bakteria, dan juga selesema biasa.
Bawang mengandungi sebatian
kaya sulfur yang membantu berkaitan dengan paru-paru seperti asma dan batuk
yang teruk. Senyawa yang kuat juga membantu memecahkan kahak pada paru-paru
memastikan ia dapat berfungsi dengan lebih berkesan.
Grapefruit @ Limau Gedang
Vitamin C telah lama dikaitkan
dengan kesihatan pernafasan yang baik dan limau
gedang adalah sumber yang hebat. Di samping vitamin C bonanza limau gedang
juga mengandungi pelbagai mineral yang membantu ke imuniti lebih baik dan melindungi
daripada jangkitan pada paru-paru.
Buah ini juga membantu masalah
paru-paru yang lebih serius seperti penyakit pulmonari obstruktif kronik
(COPD).
Buah Delima
Buah delima mengandungi
beberapa nutrien penting yang membantu kesihatan paru-paru.
Salah satu daripadanya adalah
asid ellagic - bahan kimia ini mempunyai sifat antioksida yang kuat untuk meneutralkan
radikal bebas yang merosakkan dalam tubuh dan kerosakan sel terbalik. Ini
mengurangkan risiko pelbagai bentuk kanser, termasuk dalam paru-paru.
Buah Sitrus
Semua buah sitrus, terutamanya limau, boleh memberi kesan positif
terhadap kesihatan paru-paru anda. Buah ini mengandungi banyak vitamin B6 dan
besi berkesan untuk membantu paru-paru berfungsi dengan lebih cekap.
Nutrisi ini membantu paru-paru
memindahkan oksigen ke dalam aliran darah yang bermaksud bahawa mereka tidak
perlu bekerja keras untuk menyokong seluruh fungsi tubuh anda.
Bawang Putih
Satu kajian tertentu
menunjukkan bahawa orang yang makan bawang putih mentah dua kali atau lebih
setiap minggu menurunkan risiko kanser paru-paru lebih dari 40%.
Khasiat utamanya adalah dari
sebatian sulfur yang terdapat pada bawang putih. Apabila anda mengunyah bawang
putih mentah, sebatian ini disedut langsung ke dalam paru-paru. Ini bermakna sifat
bertempur melawan kanser diarahkan langsung ke sistem paru-paru.
Bawang putih mentah berfungsi
jauh lebih baik daripada suplemen atau kapsul, jadi anda mungkin perlu terbiasa
dengan nafas berbau untuk seketika.
Labu
Labu sangat kaya dengan beta
karotena yang membantu melawan kanser. Selain
itu labu juga mengandungi alpha carotene; Kajian ke atas kimia ini telah
membuktikan bahawa ia adalah anti-karsinogen yang lebih berkesan. Seperti
buah-buahan dan sayur-sayuran oren, mereka juga mengandungi lycopene dan lutein
yang membantu dengan kesihatan tubuh anda secara menyeluruh
Epal
Untuk berfungsi dengan
berkesan, paru-paru anda memerlukan sejumlah vitamin dan mineral yang berbeza.
Ini termasuk nutrien seperti quercetin, vitamin C dan vitamin E - semuanya
didapati dengan banyak dalam buah epal.
Dalam satu kajian saintis
menunjukkan bahawa makan lima biji epal seminggu dikaitkan dengan tahap
peningkatan fungsi paru-paru. Epal mengandungi nutrien seperti quercetin,
vitamin C dan vitamin E, justeru epal paling
berkesan untuk memperlahankan kerosakan paru-paru anda yang disebabkan oleh
pencemaran dan asap rokok; ini disebabkan oleh sifat antioksidannya yang kuat.
Nampaknya, agar paru-paru
anda sihat, makanlah sekurang-kurangnya sebiji epal sehari. /[fitsmag.com]
0 Comments