Subscribe Us

Menatang Apa Ni... Ratusan Ribu 'Penis Fish' Tersadai di Pantai

Haiwan laut ini dikenali sebagai cacing pengutip lemak (fat innkeeper worm).  Haiwan ini juga dikenali sebagai Penis Fish kerana bentuknya yang sedia maklum.Seorang pakar percaya ribut taufan yang melanda baru-baru ini memaksa cacing ini keluar dari tempat tinggal di dasar laut lalu tersadai di pantai Drakes Beach, California. 

Makhluk laut bersaiz 10 inci ini kelihatan seperti 'sosej merah jambu' dan menghasilkan tempat tinggal sementara  berbentuk U dalam lumpur atau pasir sebelum meninggalkannya bergerak ke tempat baru yang kemudiannya ia menjadi tempat tinggal untuk makhluk lain.

Lautan 'Penis Fish' yang memenuhi pantai  ditemui oleh ahli biologi Ivan Parr pada 6 Disember lalu setelah badai melanda kawasan tersebut.


Penish Fish makan  bakteria, plankton dan zarah-zarah kecil yang lain, yang ditangkap menggunakan 'lendir lumpur'

Haiwan pelik ini membina tempat tinggal daripada lendir berbentuk U sebagai rumah sementara mereka, yang kemudiannya digunakan oleh makhluk lain. Ia melalui cerobong pasir berbentuk U yang membolehkannya keluar masuk sebagai cara untuk menangkap mangsa.

Pakar-pakar telah menemui bukti hasil penemuan burrow berbentuk U, bahawa Penis Fish telah wujud sejak 300  juta tahun yang lalu. Saksikan video

Catat Ulasan

0 Ulasan