Subscribe Us

Encore Melaka Theatre Termoden

Encore Melaka adalah pusat teater menampilkan tema kebudayaan lagu dan tarian yang mengagumkan menggunakan teknik yang canggih dalam teater berputar moden.

Pertunjukan ini dicipta oleh Impression Wonders Arts Development Co Ltd, sebuah syarikat China yang terlibat dalam acara pembukaan dan penutupan Sukan Olimpik Beijing.

Teknologi Projection Mapping digunakan untuk menghasilkan kesan visual yang menakjubkan bagi menghidupkan persembahan pakaian tradisi oleh 200 pelakon tempatan yang hebat.

Perkara yang paling luar biasa mengenai persembahan ini adalah dimana 2,000 tempat duduk penonton boleh berputar 360 darjah membolehkan para penonton menyaksikan persembahan di setiap sudut stage dengan lebih jelas.

BangunanTeater itu menghadap ke Selat Melaka yang indah, menjadi satu mercu tanda baru di Melaka dengan reka bentuk kontemporarinya. Fasadnya berjubin dengan panel LED seperti skala ikan yang mencerminkan cahaya dari langit yang sentiasa berubah. Ia adalah dewan teater terbesar di Malaysia yang direka oleh ketua arkitek Wang Ge dari Institut Rekaan Senibina Beijing.

Dewan dewan teater ini tidak seperti yang lain. Kerusi penonton terletak di tengah, kelihatannya seperti sebuah pulau yang dikelilingi oleh skrin pentas besar. Sebenarnya, untuk sampai ke tempat duduk, anda perlu melalui pentas.
Kapasiti tempat duduk adalah 2,000 dan ia mempunyai teknologi teater termasuk sistem hidraulik yang canggih untuk menyokong pentas multi layer yang panjang 240 meter, sistem audio dan 3D video mapping projektor.

Catat Ulasan

0 Ulasan