Subscribe Us

14 Sebab Mengapa Kita Disarankan Makan Timun Selalu

Timun adalah antara sayuran yang paling banyak ditanam di seluruh dunia. Timun menduduki tempat keempat keseluruhan jumlah terbanyak ditanam oleh petani seluruh dunia.  Apa yang istimewanya timun ini? Timun dikenali sebagai makanan super kerana khasiatnya yang amat banyak untuk manusia antaranya;

Timun membekalkan jumlah air dalam badan
Timun mengandungi 90% air.  Jika anda keputusan air, makanlah timun. 

Timun Melawan haba di dalam dan di luar 
Makan timun akan dapat membantu badan dari bahang cahaya matahari. Sapukan timun pada kulit anda dan anda akan terlepas daripada selaran matahari.

Timun menyingkirkan toksin

Air dalam timun bertindak sebagai penyapu maya, menyapu bahan buangan di dalam badan anda. Makan timu secara rutin, ia begitu berkesan untuk memecahkan batu karang.

Timun mengisi semula vitamin harianTimun mempunyai sebahagian besar vitamin yang diperlukan oleh tubuh kita. Vitamin A B dan C yang terdapat pada timun, mampu meningkatkan sistemimun anda selain memastikan anda sentiasa berseri dan memberi anda tenaga. 

 
Mineral dalam timun mencantikkan kulitTimun adalah tinggi kalium , magnesium dan silikon. Sebab itu timun banyak digunakan dalam rawatan spa berasaskan timun.


Timun membantu penghadaman dan penurunan berat badanOleh sebab kandungan air yang tinggi dan kalori yang rendah, timun adalah sumber yang ideal untuk orang-orang yang berhasrat ingin menurunkan berat badan.  

Mengunyah timun memberikan rahang anda senaman yang baik dan serat di dalamnya adalah baik untuk penghadaman. Penggunaan harian timun boleh dianggap sebagai bantuan untuk mengatasi masalah sembelit kronik.

Timun menyegarkan mata 

Meletakkan kepingan sejuk timun atas mata boleh membantu mengurangkan bengkak bahagian bawah mata.

Timun melawan kanser 

Timun diketahui mengandungi secoisolariciresinol , lariciresinol dan pinoresinol . Tiga lignan ini mempunyai hubungan yang kuat dengan mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, termasuk ovari , payudara, prostat dan kanser rahim. 

Timun menyembuhkan kencing manis, mengurangkan kolesterol dan mengawal tekanan darah
Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel-sel pankreas untuk menghasilkan insulin yang meluas untuk memberi manfaat kepada pesakit kencing manis. 

Para penyelidik telah mendapati bahawa sebatian yang dikenali sebagai sterol dalam timun boleh membantu menurunkan tahap kolesterol. Timun mengandungi banyak serat , kalium dan magnesium. Nutrien ini bekerja dengan berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.

Timun menyegarkan mulutJus timun
menyembuhkan dan menyegarkan gusi berpenyakit. Dapatkan kepingan timun dan tekan ia di bahagian atas mulut anda dengan lidah selama satu setengah minit.  Phytochemcials akan membunuh bakteria di dalam mulut anda yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.

Timun melembutkan rambut dan melicinkan kukuKeajaiban Silika mineral dalam timun menjadikan rambut dan kuku anda lebih berkilat dan kuat. Sulfur dan silika dalam timun membantu untuk merangsang pertumbuhan rambut anda.


Timun menggalakkan kesihatan sendi , melegakan artritis dan sakit goutTimun adalah sumber yang sangat baik di mana silika dalam timun menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung. Apabila dicampur dengan jus lobak merah, timun boleh melegakan sakit gout dan artritis dengan mengurangkan tahap asid urik.


Timun menyembuhkan mabuk 

Untuk mengelakkan sakit kepala pagi atau mabuk anda boleh makan beberapa keping hirisan timun sebelum tidur . Timun mengandungi cukup vitamin B , gula dan elektrolit untuk menambah banyak nutrien penting dan mengurangkan mabuk dan sakit kepala.

Timun mengekalkan kesihatan buah pinggang
Timun merendahkan tahap asid urik di dalam badan anda dan mengekalkan buah pinggang yang sihat. [fitnea.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan