Mengapa dan Bagaimana Garam Menjadikan Tekanan Darah Tinggi? - orangmuo.my

Post Top Ad

Mengapa dan Bagaimana Garam Menjadikan Tekanan Darah Tinggi?

Share This
Kita sedia maklum dan sedar bahawa kekerapan makan terlalu banyak makanan yang masin akan menyebabkan meningkatnya tekanan darah tetapi tidak banyak yang tahu mengapa dan bagaimana garam bertindak balas terhadap tekanan darah kita.  

Natrium dalam garam sebenarnya membantu menjaga tekanan darah, mengawal pengecutan otot, transmisi antara saraf sel, serta menjaga keseimbangan air, asid dan bes dalam tubuh. 

Namun, fungsi Natrium dalam garam ini akan berkesan jika pengambilan garam tidak lebih dari 6 gram (1 sudu teh) sehari. Mengapa dan bagaimana garam menjadikan tekanan darah kita tinggi?
Kadar garam yang tinggi dalam tubuh akan mempersempit arteri ginjal, sehingga menjejaskan aliran darah dan menyulitkan kinerjanya. Akibatnya, ginjal melepaskan hormon yang disebut renin dan angiotensin, yang meningkatkan tekanan pada pembuluh darah periferi, dan menyebabkan hipertensi.

*[renin ialah enzim yang dirembeskan oleh buah pinggang dan merubah angiotensinogen menjadi angiotensin untuk menambah tekanan darah supaya penurasan ultra dijalankan dengan cekap]
*[angiotensin ialah bahan yang terhasil daripada angiotensinogen oleh renin, yang boleh menyebabkan vasokonstriksi dan peningkatan tekanan darah.]

Selain garam, faktor lain yang meningkatkan risiko terkena hipertensi ialah usia, keturunana, kegemukan, fizikal yang kurang aktif, merokok, stres dan minuman beralkohol. Namun dengan mengurangi pengambilan jumlah garam saja, dipercayai sangat baik untuk mengurangkan risiko hipertensi.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan jumlah pengambilah garam agar tidak berlebihan:
- Makan lebih banyak produk segar dan sedikit makanan olahan,
- Hadkan penggunaan garam dalam makanan dan menggantikannya dengan rempah-rempah tertentu yang dapat memperkaya rasa,
- Pilih produk makanan rendah garam, dan
- Banyak makan buah-buahan dan sayuran.
[orangmuo.com/suaramerdeka.com]

Post Bottom Ad

Pages