Khasiat Kacang Soya Mampu Memperbesar Payudara - orangmuo.my

Post Top Ad

Khasiat Kacang Soya Mampu Memperbesar Payudara

Share This

Kacang soya atau kedelai merupakan jenis kekacang yang mempunyai pelbagai jenis khasiat. Ada penelitian menyatakan dengan pengambilan makanan berprotein tinggi seperti makanan berasaskan kacang soya seperti tahu, tempe dan susu kacang soya mampu membuatkan payudara sihat dan tegang. 

Tanpa perlu mengambil risiko dengan melakukan pembedahan plastik atau suntikan silikon, payudara boleh dirawat secara alamiah. Yang lebih mengejutkan lagi, soya dapat menjauhkan wanita dari ancaman kanser payudara. 

Soya termasuk dalam kategori makanan yang dapat meningkatkan kadar hormon termasuk estrogen dan prolaktin yang secara langsung dapat memperbesar ukuran dan bentuk jaringan payudara.


Sedangkan tahu dan tempe memiliki zat seperti genistein dan daidzein yang secara alamiah terdapat dalam soya dan kekacang. Zat tersebut adalah bagian dari kelas molekul yang disebut isoflavon, yakni zat mirip estrogen yang dapat mempengaruhi hormon-hormon dalam tubuh manusia.Amalan pemakanan berasaskan kacang soya sudah lama dipraktikkan turun-temurun berdasarkan teori dan tradisi oleh kaum wanita dengan mempercayai ia dapat memberikan impak kecantikan pada tubuh agar kulit halus, cerah, payudara tetap tegang serta membekalkan kandungan susu badan bagi ibu-ibu mengandung.


National Institutes of Health (NIH) mengakui penggunaan kacang soya sebagai makanan yang boleh memperbesar payudara. Kajian menunjukan bahwa isoflavon memang mempunyai efek baik yang membantu kesihatan wanita. Namun perlu diingat, ia harus diambil secara wajar dan tidak berlebihan agar tidak menimbulkan risiko. [suaramerdeka.com]

Post Bottom Ad