Subscribe Us

Kaedah Terbaik Supaya Anak Gemarkan Sayuran, Mulakan Sejak Dalam Rahim Ibu Lagi

Ramai ibu bapa begitu sukar untuk memastikan anak-anak mereka supaya gemar makan sayur-sayuran kerana majoriti anak-anak kecil memang tidak menggemari makanan berasaskan sayur-sayuran. Kini, ahli sains berpendapat ibu-ibu boleh membuat perubahan sikap anak-anak dengan bermula sejak dari awal lagi.
Penyelidik dari Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, mendapati bayi boleh merasa makanan yang sihat sejak di dalam rahim lagi. Dalam satu kajian yang disiarkan dalam Pediatrik jurnal, mereka mendapati rasa telah diturunkan daripada ibu kepada bayi melalui cecair amnion.

Sayur-sayuran seperti rasa vanila, lobak merah, bawang putih, dan pudina adalah sebahagian dari rasa yang telah ditunjukkan untuk dihantar kepada bendalir amnion atau susu ibu. Bayi dalam kandungan boleh menyimpan memori rasa makanan daripada ibu sehingga 90 peratus daripada deria bau.


Para saintis berkata bahawa apabila ibu cenderung untuk memberi makan kepada anak-anak mereka apa yang mereka makan untuk diri mereka, ia adalah cara terbaik memperkenalkan bayi kepada rasa makanan dalam kehidupan mereka. [NPR News]

Post a Comment

8 Comments

Dkna Abza said…
masa kecik dulu dkna suka makan sayur..bila dah besar tak suka...ehehheee
x leh pakai ni teori ni... sy mengandung 2 kali dah.. setiap kalai ngandung x leh makan benda lain selain sayur, semua sayur makan.. tapi bila anak lahir yg 1st x suka, cuma yg 2nd je boleh terima.. itu pun memilih..
banyak faktor lain mempengaruhi rasanya..
Shorim Kasih said…
masa budak2 tu x suka makan sayur, la ni da besaq, masih lg x mkn bnyk sayur, 2 3 sayur je jd plihan.hehe..
Bob Merley said…
my style: potong sayur kecik gila, pastu campur ayam/daging kisar or mix. then buat cam patty. lagi super awesome
abah khalisha said…
time mengadung wife suka makan bayam..skrg anak abah suka makan carrot..hehehe
Ringgo said…
mama dia tak suka sayur , abah dia suka sayur .. abih camno..
zati embong said…
jat xmakan sayur!abeslah.makan vitamin syur je.hoho
yahaya said…
2 anak saya x mkn sayur....