Kaedah Terbaik Supaya Anak Gemarkan Sayuran, Mulakan Sejak Dalam Rahim Ibu Lagi - orangmuo.my

Post Top Ad

Kaedah Terbaik Supaya Anak Gemarkan Sayuran, Mulakan Sejak Dalam Rahim Ibu Lagi

Share This
Ramai ibu bapa begitu sukar untuk memastikan anak-anak mereka supaya gemar makan sayur-sayuran kerana majoriti anak-anak kecil memang tidak menggemari makanan berasaskan sayur-sayuran. Kini, ahli sains berpendapat ibu-ibu boleh membuat perubahan sikap anak-anak dengan bermula sejak dari awal lagi.
Penyelidik dari Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, mendapati bayi boleh merasa makanan yang sihat sejak di dalam rahim lagi. Dalam satu kajian yang disiarkan dalam Pediatrik jurnal, mereka mendapati rasa telah diturunkan daripada ibu kepada bayi melalui cecair amnion.

Sayur-sayuran seperti rasa vanila, lobak merah, bawang putih, dan pudina adalah sebahagian dari rasa yang telah ditunjukkan untuk dihantar kepada bendalir amnion atau susu ibu. Bayi dalam kandungan boleh menyimpan memori rasa makanan daripada ibu sehingga 90 peratus daripada deria bau.


Para saintis berkata bahawa apabila ibu cenderung untuk memberi makan kepada anak-anak mereka apa yang mereka makan untuk diri mereka, ia adalah cara terbaik memperkenalkan bayi kepada rasa makanan dalam kehidupan mereka. [NPR News]

Post Bottom Ad