Subscribe Us

Populasi Dunia Mencecah 7 Bilion Pada Akhir Oktober Dengan Lima Kelahiran Setiap Saat

Perangkaan jumlah penduduk dunia sedikit lebih sedekad yang lalu,ialah 6 billon. Menjelang akhir Oktober tahun ini, jumlah penduduk dunia akan mencapai 7 bilion. Dengan kadar lima orang bayi dilahirkan pada setiap saat, jumlah kelahiran baru di seluruh dunia ialah kira-kira 8 juta setiap tahun.
Jika penduduk dunia pada 1800 adalah tidak lebih daripada 1 bilion, pada tahun 1960 pula berjumlah 3 bilion, maka pada tahun 1999 jumlah penduduk dunia ialah 6 bilion.
Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), jumlah penduduk dunia akan meningkat kepada 8 bilion pada tahun 2025.
Sebahagian besar peningkatan dramatik adalah di negara-negara termiskin di dunia, yang dijangka untuk menggandakan bilangan mereka lebih sepuluh tahun yang akan datang.
Dengan penduduk yang masih berkembang kira-kira 80 juta setiap tahun, dibimbangi hampir satu bilion orang mengalami krisis makanan setiap hari. Sekarang bumi sedang menghadapai masalah kemarau, tanah terhakis, glasier mencair, dan stok ikan lenyap amat menyukarkan penduduk dunia bumi. Menjelang 2050 penduduk dunia akan bertambah kepada kira-kira 9 bilion.[dailymauil.co.uk]

Catat Ulasan

7 Ulasan

mastura berkata…
wah.. 5 kelahiran setiap saat.. ramai tuh...
Firdaus Life berkata…
dasatnya. sangat ramai =_=
Terbelog berkata…
uuiihh..
cepatnyer... ramai...
Seri Bahasa berkata…
heran juga ye...yang miskin pulak yang banyak anak...camna nak makan nanti...harap2 jangan jadi mcm somalia sudah lah...
Abu Bagi berkata…
bumi makin sesak..
harrazdani berkata…
tak dapat bayag 5 kelahiran setiap saat...huh
abah khalisha berkata…
ramai tu..bertambah ramai manusia semakin byk juga hutan ditebang..setuju?